Pretraga

Čitavo vrijeme pogrešno spravljamo carbonaru: Evo pravog recepta za najjednostavniju tjesteninu

A- A+

Da se slučajno nađete u Italiji i pred nekim kuharom u lokalnom restoranu prezentirate svoju vještinu pripremanja carbonare, vaša prezentacija gotovo sigurno neće proći bez primjedbi. Nedavno preminuli chef Antonio Carluccio, mentor slavnog Jaimea Olivera i tzv. ‘kum talijanske gastronomije’ otkriva kako se priprema prava carbonara.

Screenshot: YouTube

Glavna odlika tradicionalne talijanske kuhinje je jednostavnost, a širenjem njenih recepata u brojna jela dodani su sastojci koji se u originalu ne koriste. Tako je i s klasičnom carbonarom. Prava carbonara je tjestenina s umakom koji se bazira na jajima, tvrdom siru i slanini. Neke od najčešćih pogrešaka su dodavanje vrhnja i češnjaka ili pretvaranje umaka u kajganu. Kako izgleda prava carbonara otkrio je još prije nekoliko godina tzv. ‘kum talijanske gastronomije’, chef Antonio Carluccio.

Dakle, ‘smrtni grijeh’ za talijanske chefove dodavanje je vrhnja u umak, a u obzir ne dolaze niti češnjak ili peršin. Priprema klasične rimske carbonare započinje posebnom vrstom slanine od sušenog svinjskog obraza (guanciale), a dodatan okus daje joj posebna vrsta tvrdog ovčjeg sira – pecorino. Ipak, najčešća i dobra zamjena za ova dva sastojka su panceta i parmezan. Evo kako pripremiti pravu carbonaru za dvije osobe.

Prava carbonara ima svega nekoliko sastojaka:

  • 220 g špageta
  • 25 g obične slanine, pancete ili guanciale
  • 2 jaja i jedan žumanjak
  • 50 g ribanog parmezana, pecorina ili nekog drugog tvrdog sira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • mljeveni papar i sol

Priprema prave carbonare nije komplicirana:

1. U kipuću i dobro posoljenu vodu (10 g soli) stavite kuhati špagete.
2. Slaninu izrezanu na kockice stavite pržiti na maslinovo ulje.
3. Dok se slanina prži, umutite dva jaja i dodajte im papar i 3/4 ribanog sira.
4. Kada je slanina gotova, ugasite vatru i po potrebi uklonite višak masnoće i ostavite par sekundi da se slanina ohladi. U ovoj fazi tjestenina bi trebala biti kuhana pa ju ocijeđenu dodajte u tavu sa slaninom.
5. Vrućoj tjestenini i slanini dodajte umak od jaja. Obavezno pazite da tava nije na vatri i da nije previsoka temperatura. Jaja će ‘skuhati’ preostala toplina tave i tjestenine. Ako je temperatura previsoka, umjesto umaka dobit ćete kajganu sa špagetima i slaninom.
6. Carbonaru poslužite uz dodatak ostatka ribanog sira i malo papra.

Ako i dalje imate dvojbi oko pripreme najjednostavnije i autentične tjestenine carbonara, kako ju pripremaju najbolji talijanski chefovi možete vidjeti u videu.