Pretraga

Danas biramo predstavnika za Eurosong: Pričali smo s natjecateljicom Dore koja je pjesmu napisala na faksu

A- A+

Večeras se u opatijskoj dvorani Marino Cvetković održava Dora, hrvatski izbor za Eurosong. Saznat ćemo tko će u svibnju predstavljati Hrvatsku na 67. Eurosongu u Liverpoolu. Probe za nastup traju već danima, svjetlosni i drugi efekti su spremni, a mi smo razgovarali s Marthom May, jednom od najmlađih sudionica Dore.

Opatija

Opatija | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Šušur u Opatiji u punom je zamahu. Tamo se danas bira hrvatska pjesma koja će nas predstavljati na Eurosongu. Ukupno 18 izvođača pokušat će privući publiku i žiri da glasaju baš za njih. Tako kartu za Liverpool, između ostalih, traže Let 3, Damir Kedžo i Harmonija Disonance, a mi smo razgovarali s jednom od najmlađih sudionica Dore, 23-godišnjom Marthom May, koja je svoju pjesmu napisala kada se jednog dana vraćala s faksa.

‘Za mene je ovo ulaznica u svijet glazbe’

– Moja pjesma ‘Distance’ nastala je za vrijeme mog diplomskog studija u jednom baš velikom naletu inspiracije. Za mene je nastup na Dori jako važan jer mislim da je to za mene ulaznica u svijet glazbe. To je prva velika prilika u kojoj prezentiram sebe i svoj rad jednoj većoj publici, kazala je Martha za srednja.hr.

Zahvalna je što je dobila priliku sudjelovati na Dori te joj sam nastup puno znači. Martha May studirala je Musical Theatre u Engleskoj gdje je nastavila i svoj diplomski studij koji je bio povezan s popularnom glazbom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martha May (@martha_may_music)

– Studij me naučio svemu što znam o glazbi. Svoj diplomski, koji sam radila u Londonu, zvao se baš ‘Popular Music Practice’ i to me naučilo o objavljivanju vlastite glazbe. Puno mi je pomoglo jer sam upoznala i mnogo divnih ljudi s kojima sam surađivala. To su većinom bili producenti i instrumentalisti, istaknula je Martha.

Izdvojeni članak

Underground glazba u Zagrebu: ‘Najviše ju slušaju ateisti, a više od pola ih ima završen fakultet’

‘Veliki sam obožavatelj Dore i Eurosonga’

Pripreme za nastup, objasnila nam je Marta, dobro teku, ali o samom nastupu ne želi previše otkrivati. Naglasila je da će se sve vidjeti večeras u prijenosu uživo. Marthu smo pitali je li i inače obožavateljica Dore i Eurosonga. Kazala nam je kako misli da u zadnjih nekoliko godina raste popularnost Eurosonga. Ona sa svojim prijateljima uvijek prati Eurosong te ga oni, jednostavno, vole.

dora opatija

Šušur u Opatiji povodom Dore | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

– Veliki sam obožavatelj Dore i Eurosonga. Još uvijek mi je u glavi prošlogodišnja pjesma ‘Moli za nas’ Marka Bošnjaka. Na Eurosongu imam puno favorita, trenutno su mi najdraže ukrajinska pjesma iz 2021. ‘Shum’ benda Go_A, ali i prošlogodišnja portugalska pjesma ‘Saudade Saudade’, otkrila nam je Martha koja večeras nastupa 13. po redu.

Izdvojeni članak

Zbog trenda na TikToku, glazba naših roditelja opet je popularna

Što kažu kladionice?

Sudeći po kladionicama, najveći favoriti ovogodišnje Dore vokalni su sastav Harmonija Disonance sa svojom pjesmom ‘Nevera (Lei Lei)’. One trenutno imaju i najveći broj pregleda na YouTubeu. Nadalje, odmah iza njih je bend Let3 s pjesmom ‘Mama ŠČ!’.

Top tri plasman na kladionicama zatvara Damir Kedžo s pjesmom ‘Angles and Demons’. On se na Doru, podsjetimo, vraća nakon što je istu osvojio 2020. godine s pjesmom ‘Divlji vjetre’, a svjetla eurovizijske pozornice nikada nije ugledao jer je Eurosong te godine bio otkazan zbog koronavirusa. U pet najboljih na kladionicama još su Hana Mašić i pjesma ‘Nesreća’, kao i Eni Jurišić s pjesmom ‘Kreni dalje’.

Hana Mašić javnosti je poznata kao pobjednica emisije ‘Zvezde Granda’, dok je Eni Jurišić popularnost, između ostalog, stekla pjesmom ‘Trebaš li me’ koju pjeva s Matijom Cvekom. Kao što smo već pisali, ta je pjesma postala i hit godine. Tko će na kraju pobijediti na ovogodišnjoj Dori saznat ćemo uskoro, a pobjednika bira publika telefonskim glasanjem ili SMS porukama, kao i žiri u nekoliko TV centara diljem Hrvatske.