Pretraga

Na današnji dan 1998. emitirana prva epizoda Milijunaša: ‘Kada i gubim veliku igru…’

A- A+

Ususret povratku kviza „Tko želi biti Milijunaš“ (izvorno „Who wants to be a Millionaire“) na domaće male ekrane te činjenici da je prošla točno 21 godina od 4. rujna 1998. i prve epizode britanskog Milijunaša, prisjetili smo se istaknutih trenutaka iz povijesti popularnog kviza – od čovjeka koji je prevario sustav i, barem prividno, ugrabio milijun, preko jednog sasvim ležernog milijunaša, do naše jedine dosadašnje pobjednice.

Screenshot: YouTube

Svega par tjedana dijeli nas od povratka Milijunaša, što znači da je vrijeme da ponovno prođemo kroz uspjehe, kao i debakle proizašle iz kviza. Krećemo s pregledom stranih, a zatim slijede domaći nastupi u game showu.

Kašljanjem do pobjede, ali ne i milijuna 

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Znate li odgovor na milijunsko pitanje prvog pobjednika kviza ‘Tko želi biti milijunaš?’

Kada je Charles Ingram 9. rujna 2001. sjeo na vrući stolac nakon uspješnog najbržeg prsta i okušao se u pitanjima britanskog Milijunaša, produkcijski tim nije očekivao da će dogurati daleko jer je do sedmog pitanja, gdje je epizodi došao kraj, već iskoristio dva džokera. Svoj je nastup nastavio sutradan i odjednom počeo pokazivati zavidno znanje.

Međutim, načini na koje je sada dolazio do točnog odgovora bili su sumnjivi. Primjerice, na pitanje „Tko je imao britanski hit-album ‘Born To Do It’, objavljen 2000. godine?“, Ingram nije znao odgovoriti, a nakon korištenja džokera 50/50, posljednjeg kojeg je imao na raspolaganju, ostale su mu opcije A1 i Craig David. Natjecatelj je kazao kako „nikad nije čuo za Craiga Davida“, sugerirajući da će se odlučiti za prvi odgovor, no u zadnjem je trenutku promijenio mišljenje te ipak izabrao Davida zato što je, kako je tvrdio, većina njegovih prvotnih pretpostavki kriva.

https://www.youtube.com/watch?v=siXq83o_qhM&t=1857s

Gotovo identičnim postupcima je, zapravo, došao i do zadnjeg pitanja te svog milijuna. Dosta bi neobično vagao među odgovorima i na kraju uvijek pogađao. Kada ljudi danas gledaju snimku njegova nastupa, metoda varanja kojom su se koristili Charles, njegova žena Diana te prijatelj iz publike Tecwen Whittock i više je nego očita. Naime, Charles bi za svako postavljeno pitanje pročitao sva četiri ponuđena odgovora, a Diana i Tecwen imali su zadatak kašljati nakon odgovora za koji su smatrali da je točan.

Plan očito nije bio briljantan, jer Ingramovi nikad nisu vidjeli svoj milijun. Celador, kompanija koja je stajala iza showa, sumnjala je u valjanost natjecanja i suspendirala isplatu nagrade, a bračni par je umjesto toga ‘nagrađen’ uvjetnom zatvorskom kaznom od dvije godine i novčanom kaznom od 115 tisuća funti. Navodno je Diana odmah nakon suprugove pobjede napravila scenu iza kamera jer je bila nezadovoljna time što nije ispao na nekom nižem pitanju. Zanimljivo, možda ih onda ne bi uhvatili…

Smooth Operator

John Carpenter prvi je Amerikanac koji je osvojio milijun dolara u njihovom izdanju kviza u studenom 1999. I to kako! Zadnje, 15. pitanje, otvorio je sa sva tri džokera na raspolaganju. Ono je glasilo: „Koji se od ovih američkih predsjednika pojavio u televizijskoj seriji ‘Laugh-In’“?

Isprva se činilo da ne zna odgovor, jer je odlučio iskoristiti džoker zovi. John je nazvao tatu, no ne da ga pita zna li koje slovo ispred odgovora treba, već da mu kaže da zna odgovor.

– Bok tata. Ne trebam zapravo tvoju pomoć, samo sam ti htio reći da ću osvojiti milijun dolara, izjavio je.

Carpenterovo milijunsko pitanje (Screenshot: Youtube)

Imate li odgovor? Provjerite ga u našem prošlomjesečnom Zadatku dana.

Prvo finalno pitanje u Milijunašu danas bi znali odmah

Prvi čovjek koji je u hrvatskom Milijunašu otvorio 15. pitanje bio je liječnik Damir Pahić. Siščanin je u listopadu 2002. dogurao do posljednje stepenice, gdje ga je dočekalo sljedeće pitanje:

„Kako se ispravno piše naziv popularnog teniskog Grand Slam turnira?“

A) Rolland Gaross B) Roland Garross

C) Roland Gaross D) Roland Garros

https://www.youtube.com/watch?v=aKoP5nKYGHE&t=6s

Jasno, danas bismo uz pomoć Googlea sve nedoumice riješili u dvije sekunde, no Pahić se nije htio kockati i na kraju je odustao, uzevši 500 tisuća kuna. Točan odgovor bio je D).

Jedina pobjednica je Mira Bičanić: Stiže li vrijeme za novu/novog?

Nekoliko mjeseci kasnije, u lipnju 2003., nasuprot Tarika sjela je profesorica hrvatskog jezika Mira Bičanić. Tada 30-godišnja Virovitičanka imala je nelaku posljednju prepreku:

„Koja je od navedenih tv-voditeljica godine 2001. istrčala Pariški maraton?“

A) Mirjana Hrga B) Sandra Antolić

C) Mirna Zidarić D) Ines Preindl

Nakon što je odabrala odgovor B) i potvrdila ga konačno, uslijedila je Tarikovo citiranje pjesme Zvonka Špišića…

Kada i gubim veliku igru, igram je potpuno fer. Ja imam srce, svoj grad i ruke, ja sam milioner!

Izdvojeni članak

Poznat datum povratka ‘Milijunaša’ na male ekrane: Termin emitiranja ostaje isti

Kao što smo pisali sredinom prošlog mjeseca, Milijunaš se sa starim-novim voditeljem Tarikom Filipovićem na našu televiziju vraća za dva tjedna, 19. rujna. A može li netko postići ono što je dosad kod nas postigla samo profesorica iz Virovitice, imat ćemo priliku vidjeti svakog četvrtka od 20 sati i pet minuta. Prijave traju…