Pretraga

Deset stvari za bucket listu za 2020. godinu

A- A+

Još jedan novi početak nam slijedi, ili bolje rečeno, još jedna prilika za novi početak nam slijedi. Iako u bilo kojem trenutku možemo odlučiti postati bolji ljudi i početi se zdravije hraniti, manje svađati i više vremena provoditi s obitelji, najčešće to ne radimo bez razloga.

Flickr

Početak nove godine, a u ovom slučaju, novog desetljeća, je definitivno i više nego dovoljan razlog za novi početak. Postoji puno upitnika oko toga zašto nam je potreban razlog za početi tako nešto, ali nećemo se sada fokusirati na to.

Izdvojeni članak

Nova godina, novi ja

Ono što će nam biti u prvom planu jest upravo što bi se to trebalo naći na našoj ‘bucket’ listi za novu godinu i novo desetljeće koji nam dolaze. Svatko od nas je zasebna osoba i teško moguće da svi imamo iste želje ili iste potrebe, ali postoje neke stvari koje su dovoljno univerzalne da nas mogu sve obuhvatiti. A možda i ne, ali hajedemo se pretvarati da je tako, kako bih ja mogla dovršiti ovaj članak…

Pa krenimo!

1. Više vremena posvetiti obitelji

Istina je da kako odrastamo, tako se sve manje družimo s obitelji. I to je sasvim prirodno i normalno, pogotovo u trenutku kada odete na studij i odselite se od kuće. Mada, bitno je imati na umu da je to i dalje vaša obitelj, ne nekakvi stranci.

Koliko god se (ne) slagali s obitelji, bitno je imati nekakav stalan kontakt. Ne morate se non stop družiti jedni s drugima, ali čuti se telefonom svaka dva-tri dana i provoditi dovoljno vremena zajedno kako biste mogli reći da su dio vašeg života je definitivno nešto što je i više nego poželjno!

2. Smanjiti sa psovkama

Svi smo prošli kroz onu fazu kada su nam psovke bile vrhunac života i nismo htjeli raditi ništa što nije uključivalo psovke i najveći problem je bio kada bi nam psovka izletjela pred obitelji, ali sada je taj period prošao.

Život bez psovki je nemoguć (nećemo se lagati) i naravno da se nećemo zgražavati čim čujemo jednu, ali da bismo mogli pripaziti da nam svaka treća ne bude psovka, mogli bismo… Čak i da sada ne psujete prečesto, uvijek dobro dođe smanjiti razinu psovki.

3. Pročitati BAREM jednu knjigu mjesečno

Naravno, pod ovo ne spadaju lektire i knjige koje morate čitati za potrebe škole/faksa, da se ne lažemo. Svatko od nas ima vlastite interese koje onda njeguje ako je pametan ili ne njeguje ako nije. U svakom slučaju, kakve god bile vaše navike do danas, probajte u novoj godini uvesti ovo ‘pravilo’.

Na stranu što je čitanje kao čitanje prekorisno i predobro za naš mozak, čitanjem knjiga koja nas zaista zanimaju i o čijim temama želimo više saznati, postat ćete osoba koja zna stvari o području koje je zanima i bit ćete jedna od onih kul osoba u društvu koja ima random facts. Mislim…svi to želimo.

4. Početi se baviti tjelesnom aktivnošću

Ne samo zato što smo nezadovoljni svojim izgledom, i ne primarno zbog toga, već zbog zdravlja. Ne trebamo svi biti u formi spremni otrčati maraton, ali da bismo trebali moći izdržati sat tjelesnoga bez osjećaja da ćemo umrijeti… To da.

Tjelesna aktivnost se često veže samo uz sportaše, a čitanje samo uz one koji su ‘umjetničke duše’ – skroz pogrešno. Svi bismo se trebali pozabiti s obje stvari, samo u različitoj mjeri, ovisno o tome što nas više zanima.

5. Paziti na zdravu (čitaj: pokušaj zdravije) prehranu

Oh, vječni trn u oku – zdrava prehrana. Slično kao i tjelesna aktivnost, ovo je ovdje zbog našeg zdravlja. Sigurno, svi bismo se voljeli pretrpavati Napolitankama na dnevnoj bazi, ali to jednostavno nije nešto što je zdravo ili poželjno.

Ovo ne znači da morate postati manijaci i odbijati svaki slatkiš ikada ponuđen, ali probajte pripaziti na to što unosite u svoje tijelo… Ono je H R A M ! (Ili tako barem kažu, stvarno se mučim s ovime)

6. Prestati s prokrastinacijom… Ili barem probati

Stvar koja nas košta najviše sati sna i najviše stresa jest upravo to odgađanje do posljednjeg trenutka. Nije stvar koja će nas ubiti odmah, ali vremenom bi mogla. I svi to radimo, samo vezano za manje ili više bitne stvari.

Probajte u ovoj godini (ovom desetljeću) više vremena posvetiti odmah stvarima koje morate riješiti, samim time i više biti u trenutku. Zvuči lijepo, zar ne? Ah, taj život bez stresa…

7. Svaki dan si reći neku lijepu stvar

Kakvo god bilo vaše mišljenje o samima sebi, neće vam naškoditi da si svaki dan kažete jednu lijepu stvar. Ne morate provoditi sate pred ogledalom, diveći se vašoj prekrasnoj figuri, ili čitati vlastite riječi i diviti se svojem intelektu, ali možete si reći jednu lijepu stvar.

Na prvu će biti čudno, ali poslije će vam biti nešto što radite ‘pod normalno’. Malo je potrebno da se stvori navika, najteže je početi!

8. Poraditi na vlastitom vokabularu

Ovo progovara student jezika iz mene, ali stvarno moramo poraditi na svojem vokabularu. Koliko puta dnevno koristimo riječi iz drugih jezika, ne zato što su nam fora ili nešto, već zato što ne znamo kako bismo to isto rekli na našem jeziku?

Mislim, ne zato što je hrvatski svetinja, da se ne lažemo, već zato što nam se onda dogodi da smo u situaciji kada ne možemo koristiti te riječi koje nisu dio standarda i onda… jednostavno se ne znamo izraziti.

9. Paziti na svoj krug ljudi

Ovo možete shvatiti na dva načina, ovisno o tome u kakvom ste sada društvu. Ili tako da njegujete svoja prijateljstva i marljivo brinete o prijateljima, pazeći na njih i cijeneći ih, ili na onaj drugi, možda na prvu manje lijep način.

Ako znate da se družite s nekime tko je jednostavno toksičan za vas, onda se potrudite maknuti od te osobe. Ako znate da se netko vama blizak druži s takvim osobama, pomozite im da se maknu od toga. Jednostavno, pazite na svoj krug ljudi, u svakom mogućem smislu.

10. Nastavite raditi na sebi

Nitko nije savršen, pa ni vi. Koliko god mislite da ste na dobrom mjestu u životu, nemojte si dopustiti da to bude nešto što će vas kočiti i sprječavati u daljnjem rastu. Jednostavno nastavite i dalje s jednakim žarom brinuti o sebi i sve će biti dobro!