Pretraga

Nemojte biti kao ja: Tri stvari koje nisam napravila prije 25. godine i sad zbog toga žalim

A- A+

Nije pretjerano preporučljivo biti ‘ŠBBKBB’ (iliti ga ‘što bi bilo, kad bi bilo’) tip osobe i ruminirati nad odlukama koje su stvar prošlosti, a samim time i nepromjenjive. Kad konačno izmisle vremeplov, možda. No, kako sad stvari stoje, sve što možemo jest naučene lekcije primijeniti u budućnosti. Ili, u ovom slučaju, vi možete primijeniti lekcije koje sam ja naučila. Ako želite, naravno.

PBZ 10 eura dobro dođe

Sve za čim žalim, dodajte na svoje bucket liste za 2024. godinu | Foto: Canva, srednja.hr

Blizu je kraj godine, što znači da mnogi od nas razmišljaju o svemu što jesu ili nisu doživjeli proteklih dvanaest mjeseci. Ili, ako ste kao autorica ovih tekstova, ozbiljno ste zakoračili prema tridesetoj i osjećate da je vrijeme za veliku reviziju života i (ne)ostvarenih ciljeva. Neovisno u koju kategoriju se ubrajate, dopustite da vas barem malo inspiriram u pripremanju vaših bucket lista za iduću godinu.

Osvrnula sam se i popisala tri stvari koje nisam napravila prije 25 godine, a sad znam da bi mi baš koristile. Na engleskom postoji izreka ‘hindsight is 20/20’ koja, koliko znam, nema dobar prijevod na hrvatski, ali u suštini znači da smo u retrospektivi uvijek pametniji. Stoga, dozvolite mi da vam malo solim pamet.

1. Nisam probala sve hobije koji su me imalo zanimali

Uvijek sam htjela naučiti neki ples (imam dvije lijeve). Ili, primjerice, naučiti igrati odbojku (imam i dvije lijeve ruke). Ili, recimo, svirati klavir (za ovo nemam izgovor, osim lijenosti).

Perfekcionist u meni vrišti, ali sada znam da je skroz okej započeti s nečim što nas zanima, a u čemu nismo iste sekunde vješti. Prije 25. godine, kroz školovanje i studij, imala sam puno više slobodnog vremena kojeg sam mogla iskoristiti za iskušavanje novih aktivnosti. Kasnije, kad dođu neke nove obveze, to vrijeme ne nestaje – samo ga je malo teže pronaći.

2. Dok sam studirala, nisam otišla na Erasmus (ili drugi program za mobilnost)

Studenti na Erasmusu vide svijet, upoznaju nove kulture, studiraju na najboljim sveučilištima svijeta, stječu nove prijatelje, zaljubljuju se, grade uspješne karijere i uspomene za život… Zašto ja nisam iskoristila tu jedinstvenu priliku, pitate me? Nemam pojma, ali trebala sam.

mladi ljudi na travi okrneuti leđima u parku

Iskoristite prilike koje vam se nude… da poslije ne pišete listu vlastitih neprežaljenih propusta | Foto: Pexels

3. Nisam dovoljno rano počela štedjeti

Znam što ćete reći. Istu stvar koju sam si i ja govorila: ‘Ne ostaje mi dovoljno novca za štednju!’ ili sličan izgovor. No, da sam još u školskim danima ili na faksu počela odvajati po nekoliko kuna (tko se sjeća njih?) tjedno, s vremenom bih uštedila lijepu svotu.

Osim što bi tako imala fond ‘za crne dane’ koji su ponekad neizbježni, stvorila bi baš korisnu naviku štednje. S tim sam započela tek kasnije u životu i uvidjela koliko je korisno. Da ne bi sve ostalo na lijepim, ali teško primjenjivim savjetima, evo i jednog baš konkretnog.

Nedavno sam otkrila i da moje mobilno bankarstvo ima opciju s kojom mogu automatizirati štednju malih iznosa. Riječ je o PBZ mobilnom bankarstvu, gdje možete aktivirati #withSAVE, virtualnu kasicu koja prilikom svakog kartičnog plaćanja iznos zaokruži na gornju jedinicu, a tu razliku uplati na štednju.

Ponekad je to iznos od nekoliko centi, a nekad 99 centi. Neovisno o tome, takva štednja ne opterećuje tvoj mjesečni budžet, a svota na štednji polako raste bez da uopće moraš voditi brigu o tome.

10 eura dobro dođe

Zapravo, što prije prigrlite čari digitalnog bankarstva, to bolje. U PBZ mobilnom bankarstvu, osim opcije #withSAVE, imate i opciju #withCASH za podizanje gotovine na bankomatu bez kartice te #withPAY za brze uplate kontaktima u mobitelu bez naknade.

Ako vam je trebao dodatan poticaj za započeti štednju, do 22. prosinca traje posebna pogodnost kojom PBZ daruje 10 eura na #withSAVE štednju. Možete ih dobiti u dva slučaja: ugovorite li tekući račun PBZ mladi i PBZ digitalno bankarstvo koji su namijenjeni svima između 18 i 25 godina, a otvaraju se i vode potpuno besplatno, ili PBZ Indeks plus studentski paket u kojem dobivate sve što vam treba za vrijeme studiranja, tekući račun u eurima te stranoj valuti, žiro račun u eurima, digitalno bankarstvo i Visa Student kreditnu karticu.

Ugovorite jednu od ove dvije opcije do 22. prosinca, aktivirajte opciju #withSAVE u mobilnom bankarstvu i dobivate 10 eura na štednju. I osjećajte se odlično, jer nije još ni 2024. godina, a vi već donosite jako mudre odluke i križate stvari sa svoje bucket liste.


Tekst je nastao u suradnji Native studija i Privredne banke Zagreb. O Indeks plus studentskom paketu čitaj ovdje, a o ponudi tekući račun PBZ mladi i PBZ digitalno bankarstvo ovdje.