Pretraga

Drugi najveći teleskop u Europi otkrit će povijest naše galaksije: ‘To je izvanredno postignuće’

A- A+

Znanstvenici su prošloga tjedna nadogradili William Herschel Teleskop instrumentom koji će u jednom satu moći pregledati 1.000 zvijezda i tako otkriti povijest Mliječne staze. Riječ je, naime, o naprednom instrumentu Weaveu koji je bio u razvoju više od 10 godina.

Foto: Unsplash

Prošloga tjedna u La Palmi u Španjolskoj, nadograđen je William Herschel Teleskop (WHT), uređaj za promatranje svemira s jednom od najnaprednijih tehnologija, zahvaljujući kojoj u jednom satu može pregledati čak 1.000 zvijezda.

Kako prenosi BBC, brza naprava za mapiranje povezana s WHT-om analizirat će sastav svake zvijezde i brzinu kojom se kreću. To će, naime, otkriti kako je tijekom više milijardi godina nastajala naša galaksija, Mliječni put. Za precizna mjerenja bit će zaslužan upravo instrument Weave, na čiji je razvoj potrošeno više od 10 godina.

Izdvojeni članak

[FOTO] NASA je objavila nove, nevjerojatne fotografije dubokog svemira

– To je izvanredno postignuće velikog broja ljudi, Sljedeći korak je nova avantura i to je briljantno, rekao je profesor Gavin Dalton sa Sveučilišta Oxford, jedan od ljudi zaslužan za razvoj Weavea.

Inače, Weave može izračunati brzinu, smjer, starost i sastav svake zvijezde koju detektira. Tako se, kako navodi Dalton, može rekonstruirati cijeli postupak nastajanja Mliječnog puta do u sada neviđene detalje.

– Moći ćemo pratiti galaksije koje su apsorbirane dok se Mliječna staza gradila tijekom kozmičkog vremena i vidjeti kako svaka apsorpcija pokreće stvaranje novih zvijezda, napominje Dalton za BBC.

Weave će, kako vjeruju znanstvenici, dovesti do velikog pomaka u našem razumijevanju načina na koji se stvaraju galaksije.