Pretraga

Nastavnik geografije napisao roman domišljatog naslova – Uhljeb: ‘Likovi nemaju imena, samo funkcije’

A- A+

Uhljeb. Intrigantan je to naslov romana koji je napisao Zvonko Bumber, profesor geografije u Medicinskoj školi u Rijeci i student specijalističkog studija na Ekonomskom fakultetu. Radnja prati lika koji se zapošljavanja u fikcijskom Odsjeku za unaprjeđenje obrazaca Odjela za obrasce i muči ga što prva dva tjedna na poslu nije dobio nikakav zadatak. Autor romana i sam je zaposlenik javnog sektora no ne osjeća se, kaže, kao uhljeb. Ako mora naći dodirnu točku onda je to sigurno, veli, dugačak godišnji odmor koji koristi ljeti zbog kojega mu prijatelji često predbacuju.

solitaire igrica na kompjuteru

Foto: srednja.hr

Ekonomski fakultet u Rijeci u petak, 14. travnja organizira dosta nesvakidašnju promociju knjige. Bestseler, kako ga oslovljavaju s faksa, intrigantnog naslova Uhljeb napisao je Zvonko Bumber, profesor geografije i student poslijediplomskog specijalističkog studija na riječkom sveučilištu. Predstavljanje ovog romana održat će se s početkom u 14 sati u dvorani Aneks riječke Ekonomije. Nakon predstavljanje knjige slijedi i okrugli stol na temu Istine i zablude o efikasnosti javnog sektora, a o tome će pričati panelisti Mladen Vedriš, Dragan Bagić i Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Autor romana Zvonko Bumber, osim što je student sveučilišnog specijalističkog studija na riječkom sveučilištu profesor je geografije u Medicinskoj školi u Rijeci. I sam je, dakle, zaposlenik u javnom sektoru, no kako ovaj rođeni Šibenčanin kaže u intervjuu Mariju Krniću za portal Šibenik.in, ne smatra se uhljebom. Ako baš mora tražiti dodirne točke, kaže u tom intervjuu, ima dugi ljetni godišnji odmor koji mu prijatelji često predbacuju pa se tako naučio šaliti na vlastiti račun.

Glavnog lika muči što na poslu nije dobio nikakav zadatak

Roman prati priču lika koji svoju karijeru, očekivano, započinje u državnoj instituciji, fikcijskom Odsjeku za unaprjeđenje obrazaca Odjela za obrasce. Kreće kao pripravnik i nada se ugovoru za stalno kako bi se osigurao za cijeli život.

– Uobičajen životni put mladog čovjeka koji je uvjeren da u državnoj službi rade samo najbolji od najboljih i da im je u interesu jedino opće dobro. Ništa neobično i neuobičajeno, piše Maja Marčić povodom objave knjige.

Izdvojeni članak
Grof Darkula, Priručnik za preživljavanje

Grof Darkula je izdao knjigu, a ja sam je pročitao: Osjećam i sada kako mi suze naviru na oči

No, mnogo toga što mu se događa, piše Marčić, vrlo je neobično i neuobičajeno.

– Iako je u prva dva tjedna bio vrlo uspješan dok je poštovao pravilo da ne radi ništa na svoju ruku, mučilo ga je to što u ta dva tjedna nije dobio nikakav zadatak. Kako će se s time nositi? Hoće li popustiti pod pritiskom nadređenih i prepustiti se protivno svojim životnim uvjerenjima? Hoće li mu netko pomoći? Je li to ono što je očekivao i čemu se nadao? Je li uistinu bolje ponekad ne raditi ništa nego raditi nešto na svoju ruku, kao što su mu savjetovali, pita se.

Likovi nemaju imena, samo funkcije

Ovaj roman daje odgovore na sva ta pitanja, ali i govori o besmislenosti obrazaca, procedura i postupaka. Aktualna je to priča bliska mnogima, a autor, napisala je Maja Marčić povodom objave knjige, isprepliće stvarne i fantastične element te na duhovit način opisuje stanje u našem društvu posljednjih nekoliko desetljeća. To uključuje, naravno, funkcioniranje velikih sustava u kojima se djelatnici često zapošljavaju na temelju prezimena, a ne znanja i sposobnosti.

– Unatoč tome, likovi nemaju imena, nego samo funkcije. Mogli bi to biti bilo koji pripravnik, bilo koji pročelnik, direktor, direktorov sin ili tajnica. Hoće li oni završiti onako kako zaslužuju, tj. hoće li se konačno likovima dogoditi nešto prema njihovim zaslugama, piše Marčić.

Cijeli program predstavljanja ove knjige na Ekonomskom fakultetu u Rijeci možete vidjeti ispod.