Pretraga

Evo kako se možeš pripremati za ispit i istovremeno pomoći kolegama

A- A+

Pronaći pravi način učenja neki pronađu odmah, a nekima nije dovoljno niti tih 12, odnosno 17 godina provedenih u obrazovnom sustavu. Kako smo i sami prošli kroz svu problematiku pronalaska pravog načina učenja, suosjećamo s vama. No, pronašli smo način na koji se možeš pripremiti za ispit, a istovremeno pomoći s učenjem svojim školskim ili studentskim kolegama.

Kako izgleda priprema za ispit prosječnog učenika ili studenta? Tjedan dana prije ispita sam sebe nabrije da će krenuti učiti na vrijeme. Nikako ne stiže uloviti vrijeme pa krene učiti dan ranije, u najboljem slučaju. Početak samog procesa učenja provede u razmišljanju hoće li prepisivati informacije iz gradiva u neku posebnu bilježnicu ili čitati na glas i onda ponavljati za sobom. Krene zapisivati u bilježnicu, a onda kad shvati da mu to oduzima previše vremena krene čitati na glas. Nakon nekog vremena čitanja na glas se mora stišati jer je prošla ponoć, a svi ukućani su zaspali. Dočeka jutro uz knjigu i bilježnicu, odlazi u školu ili na faks ne znajući je li spreman za ispit i nada se najboljem. Ovisno o nepoznatim kriterijima, dobiva ocjenu koju (ne)zaslužuje.

Izdvojeni članak
kvizovi.srednja.hr

Predstavljamo našu novu platformu za učenje – otkrij što ne znaš

Ako si se prepoznao u ovom opisu, možeš predahnuti jer smo pronašli rješenje – novi sustav učenja.

Rješenje leži u našem novom sustavu Kvizova. Osim što već sad ovaj sustav sadrži velik broj pitanja iz različitih tema, svaki korisnik ih može samostalno dodati. Svaki korisnik može postaviti svoju temu i podtemu pitanja, a ako želi, podtemu može učiniti privatnom, odnosno dostupnom samo onima koji imaju poveznicu. I tu leži rješenje!

Pokušaj riješiti pitanje iz Povijesti iz gradiva Drugog svjetskog rata!

Što trebaš napraviti?

Recimo da tvoj razred piše ispit iz Povijesti iz gradiva drevnog Egipta. Umjesto da zapisuješ u posebnu bilježnicu ili učiš na glas, možeš kreirati vlastitu privatnu podtemu i postavljati pitanja iz tog gradiva. Sam proces čitanja podataka i sastavljanja pitanja pomoći će ti u upijanju gradiva jer ćeš morati više razmišljati o njemu. Kada postavljaš pitanje moraš dobro promisliti o tome kako će pitanje izgledati, odnosno, moraš se staviti u ulogu profesora koji postavlja pitanja za ispit – na koji način bi tvoj profesor pitao baš to pitanje?

Potom, moraš odabrati četiri odgovora na pitanje – jedan točan i tri netočna. Kada upišeš sva četiri odgovora dobro ćeš zapamtiti koji je točan odgovor i lako ćeš napraviti razliku od netočnih odgovora. Na taj način će ti se točan odgovor jače urezati u pamćenje.

Dodati pitanje u sustav je zaista jednostavno!

Nakon što uneseš broj pitanja koji sam odrediš i, recimo, još jednom pročitaš gradivo iz knjige ili bilježnice, možeš riješiti sam svoj ispit s pitanjima koja si postavio! Što misliš, hoćeš li znati odgovor na sva pitanja? Kako god, to je još jedan krug ponavljanja istog gradiva, što znači da, uz prvi krug postavljanja pitanja i drugi krug ponovljenog čitanja cijelog gradiva, ovo ukupno treći krug ponavljanja gradiva. A svi znamo da „repetitio est mater studiorum“.

Posljednji korak ovog učenja je dijeljenje poveznice sa svim tvojim kolegama i prijateljima. Budući da je ovo privatna podtema, mogu mu pristupiti samo oni kojima ti pošalješ poveznicu. Pomozi svojim prijateljima da ponove za ispit i svima osiguraj dobru ocjenu iz ispita!

Dobra ideja!

Zašto ne bi kreirao temu svog razreda i pozvao cijeli svoj razred da stvaraju podteme povezane s ispitima za koje ćete morati učiti? Tema ne može biti privatna, ali sve podteme unutar nje mogu, tako da možete biti sigurni da nitko bez pozivnice ne može vidjeti vaša pitanja. I neka zabava podizanja ocjena započne!

Napomena!

Sva pitanja unutar sustava moraju biti odobrena od administratora. To znači da sustav neće prihvaćati spam pitanja, ali i da će morati proći neki vremenski rok dok ti pitanja budu prihvaćena. No, bez brige, pitanja se prihvaćaju u najkraćem mogućem roku.

Što čekaš? Ulogiraj se i kreni!