Pretraga

FOMO: Neuroza od koje možda patite, a da to niste ni znali

A- A+

Jeste li ikada skrolali kroz Facebook ili Instagram i prepuštali se osjećajima tuge i tjeskobe zbog svih nasmijanih lica, sunčanih plaža i ludih tuluma koje se izmjenjuju na ekranu dok vi odgađate pisanje seminara, formatirate disk na računalu ili jednostavno nemate planova? Ako vam ovo zvuči poznato, a vjerojatno zvuči, patite od FOMO-a, neuroze od koja pate milijuni korisnika društvenih mreža.

foto: PracticalCures.com

Izdvojeni članak

Druga strana najsretnijeg razdoblja u godini: Blagdanska depresija

Sjediš u svojoj sobi. Neuredna je, ali ti i nije do pospremanja. Možda ste umorni, a možda vas i malo boli glava. Love nemate, a kako se sada čini, tako će ostati do daljnjega. Vani pada kiša.

Sve to ne mijenja činjenicu da je danas subota. Netko, tko nema niti jedan od ovih problema, se upravo sada licka pred izlazak. Možda ide na neki koncert, na koji bi i vi htjeli ići, ali ste odlučili da je kronična besparica ili neki drugi X razlog dovoljno jak da ne odete. Netko je možda upravo sada na predobrom putovanju. Netko će se večeras zaljubiti, netko će se napiti, netko će doživjeti nešto.

A ti to znaš, jer si to vidio na društvenim mrežama.

Ti znaš da danas nećeš doživjeti ništa. Neće ti se dogoditi ništa posebno.Ostat ćeš još malo na internetu, otuširati se (možda, kog briga) i ostatak večeri provesti izbjegavajući Dreleta i Pervana na televiziji. Osjećaš kako ti se u grudima skuplja tupa tuga. Osjećaš se jadno. Gubitnički. Bijedno.

Je li vam ovakva situacija poznata? Čestitamo, patite od FOMO-a.

Izdvojeni članak

Psihološko savjetovalište Sveučilišta u Rijeci: Akademski izazovi, anksioznost i depresija najčešći problemi

Što je FOMO?

FOMO je skraćenica od ‘fear of missing out’, ili ‘strah da nešto propuštaš’. Definicija ove fobije na Wikipediji glasi da je FOMO ‘tjeskobno stanje zbog vjerovanja da drugi sudjeluju u događajima ili stječu iskustva iz kojih je pojedinac isključen, okarakterizirana stalnom željom da se ostane povezan s drugima.

Ako pitate UrbanDictionary, FOMO je  jednostavno ‘strah da ćete ako propustite tulum ili neki događaj, propustiti nešto jako dobro’.

Ovaj nam je osjećaj jako poznat. FOMO je prava pošast naše generacije. U Australiji su primjerice istraživanja na temu ove neuroze pokazala kako gotovo 50% tinjedžera u toj zemlji pati jer misli da propušta nešto zbog naizgled savršenih života koje drugi prikazuju na društvenim mrežama. U SAD-u je u medijskim anketama primjerice čak 56% ispitanika odgovorilo da su imali negativne osjećaje zbog straha da nešto propuštaju.

Ovakve brojke ukazuju na ozbiljnu epidemiju. FOMO, nije nekakva daleka pojava, ograničena na anglofoni svijet. Zapitajte se samo koliko ste se puta osjetili zakinuto, manje vrijedno ili zavidno zbog nečega što je netko stavio na društvene mreže.

FOMO je neuroza karakteristična za 21. stoljeće. Nikada prije nismo imali toliki uvid u živote drugih. Društvene mreže omogućile su nam da u svakom trenutku znamo što se sve događa oko nas. To je naravno, vrlo korisno ali može dovesti i do negativnih osjećaja i misli, koji itekako mogu utjecati na našu psihu. Psiholozi koji su se bavili s ovom pojavu kod mladih tvrde kako FOMO može voditi do težih neuroza poput anksioznosti i depresije.

Izdvojeni članak

Psihološko savjetovalište Sveučilišta u Rijeci: Akademski izazovi, anksioznost i depresija najčešći problemi

Kako se boriti?

FOMO može biti samo gnjavaža, ali i problem koji vas u životu može dovesti u neugodne situacije, naštetiti vašoj psihi i generalno vam umanjiti uživanje u životu. Važno je stoga osvijestiti da FOMO postoji te imati na umu da se protiv toga osjećaja može boriti.

Portal Quick and Dirty Tips dao je četiri savjeta u borbi protiv ovog osjećaja.

Važno je ne uspoređivati tuđe vrhunce sa svojom svakodnevicom. Ljudi na društvenim mrežama prezentiraju najbolje od sebe. Nitko se ne slika kada ima temperaturu. A svi nekada imamo temperaturu.

Nemojte misliti da biste trebali biti oduševljeni s onime što radite cijelo vrijeme. Naravno, trebate stremiti tome da radite ono u čemu uživate, ali život je pun loših trenutaka i loših dana. I u tome nema ništa loše.

Budite svjesni da uvijek nešto propuštate. i sada, dok čitate ovaj tekst, možete raditi bezbroj zabavnijih stvari. I tako će biti uvijek. Prihvatite to.

Znajte da se FOMO može iskoristiti i protiv vas. FOMO ne osjećamo samo zbog društvenih mreža, već i zbog reklama. Nemojte dati da se vama manipulira.