Pretraga

[FOTO] NASA objavila nevjerojatne fotografije najvećeg planeta Sunčevog sustava

A- A+

NASA je službeno objavila nevjerojatne prizore Jupitera koje je snimio James Webb, njihov najnapredniji svemirski teleskop do sada. Fotografije, naime, detaljno prikazuju Jupiter na kojem se vide enormne oluje, aurore, mjeseci i prsteni.

NASA je ovoga tjedna iznenadila ljubitelje astronomije i objavila do sad neviđene prizore Jupitera koje je snimio James Webb, njihov najnapredniji svemirski teleskop do sada.

Na fotografijama se mogu vidjeti divovske oluje, aurore, mjeseci i prstenovi u nevjerojatnim detaljima, a kako prenosi BBC, astronomi su blago rečeno – oduševljeni.

– Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter. Sve to je poprilično nevjerojatno. Da budem iskrena, nismo očekivali da će ovo biti ovako dobro, rekla je planetarna astronomka, Imke de Pater sa Sveučilišta u Kaliforniji, koja je imala ključnu ulogu u ovom cijelom projektu.

Izdvojeni članak

[FOTO] NASA je objavila nove, nevjerojatne fotografije dubokog svemira

Inače, NASA kaže da se u samostalnom prikazu Jupitera, stvorenom kombinacijom nekoliko slika iz teleskopa, polarna svjetlost proteže do velikih visina i iznad sjevernog te južnog pola planeta. Također, može se vidjeti i Velika crvena pjega koja, zapravo, izgleda bijelo, jer je reflektirala mnogo sunčeve svjetlosti.

Podsjećamo da je James Webb teleskop lansiran u prosincu 2021. godine kao nasljednik popularnog Hubblea. Riječ je o najnaprednijem NASA-inom teleskopu koji može otkriti svjetlost koja je počela putovati prema Zemlji prije 13 milijardi godina.