Pretraga

[FOTO] Učenice zagrebačke gimnazije u školi se pojavile s kravatama, a iza toga stoji snažna poruka

A- A+

Dan kravate u Hrvatskoj već se 14. godinu zaredom službeno obilježava 18. listopada. Ove su ga godine učenice XVI. gimnazije koje pohađaju nastavu građanskog odgoja Škola i zajednica, obilježili napravivši kampanju koja ukazuje na rodnu neravnopravnost na tržištu rada. Glavni ‘rekvizit’ bio je modni dodatak rezerviran gotovo isključivo za muškarce – kravata.

Učenici XVI. gimnazije |Foto: Privatna arhiva

Učenice XVI. gimnazije u Zagrebu koji pohađaju fakultativnu nastavu građanskog odgoja pod nazivom Škola i zajednica (ŠIZ), osmislili su kampanju ‘Jesmo li na tržištu rada svi jednaki?’ koja ukazuje na rodnu neravnopravnost na tržištu rada.

Akcija je bila vezana za suradnju s Mjesnim odborom Knez Mislav te Dan kravate koji se u Hrvatskoj obilježava 18. listopada, a glavni ‘rekvizit’ bila je upravo – kravata. Više o tome rekla nam je voditeljica ŠIZ-a i profesorica, Sunčana-Lea Kolbezen.

– U nastavnom predmetu građanskog odgoja Škola i zajednica, prema izboru učenica polaznica bavimo se temom rodne ravnopravnosti, a jedan od najizraženijih oblika rodne neravnopravnosti u razvijenim zapadnim zemljama nalazimo upravo na tržištu rada gdje su žene sustavno potplaćene u odnosu na muškarce, objašnjava nam Kolbezen.

Izdvojeni članak

[FOTO] Učenici napravili kravatu od osam metara: ‘Ovo je nešto najuzbudljivije što smo radili’

Istaknula je da je jedan od glavnih simbola tržišta rada upravo kravata, modni dodatak rezerviran gotovo isključivo za muškarce. Stoga su iz tog razloga ovom kampanjom željeli ukazati na rodnu neravnopravnost na tržištu rada, koju su simbolički povezale s kravatom i obilježavanjem Dana kravate u Hrvatskoj.

– Reakcija učenika i učenica vrlo su pozitivne te se nadamo velikom sudjelovanju i u online dijelu kampanje, odnosno dijeljenju naših fotografija s kravatom uz ključne riječi #rodnaravnopravnost i #mislavnosikravatu. Pozivamo sve učenike, studente te zaposlenike da nam se pridruže u kampanji te tim putem daju svoj doprinos rodnoj ravnopravnosti na tržištu rada, napominje Kolbezen.

U nastavku donosimo galeriju fotografija kampanje.