Pretraga

[FOTO] Učenici napravili kravatu od osam metara: ‘Ovo je nešto najuzbudljivije što smo radili’

A- A+

Diljem Hrvatske danas se obilježava Dan kravate, a učenici Osnovne škole Supetar su za taj dan napravili kravatu od osam metara koju su postavili na kulu sata ‘Leroj’. Kako su nam rekli, ovo je nešto najuzbudljivije što su radili, a kako je izgledala izrada kravate ispričao nam je njihov profesor Likovne kulture.

Foto: Facebook, Ivana Marković

Dan kravate u cijeloj se Hrvatskoj obilježava 18. listopada tako da se na spomenike, biste i kipove u gradovima postavljaju kravate, najčešće s hrvatskim motivima. Učenici Osnovne škole Supetar odveli su obilježavanje na jedan veći nivo. I to doslovno na veći nivo jer su za taj dan napravili veliku kravatu od osam metara koju su postavili na kulu sata ‘Leroj’.

‘Kravatu smo radili u potkrovlju škole jer nismo imali dovoljno prostora’

– Izrada je trajala oko dva tjedna i s obzirom na nedostatak prostora u školi naša se kravata rodila u potkrovlju škole. Kravata je izrađena od hamer-papira te smo utrošili oko 15-ak komada hamera, rekao nam je Ivo Ivelić, učitelj Likovne kulture.

U izradi je sudjelovalo šest učenika koji su članovi Likovne grupe. Učitelj Ivelić dodao je kako je postavljanje kravate na toranj bio jako zahtjevan te se na tome radilo danima.

– Trebao se osmisliti cijeli mehanizam za spuštanje kravate.U tome mi je pomogao kolega Daniel Kelava. Kravate je konopima pričvršćenim za nosače spuštena niz kampanel. Spustio sam je zajedno s kolegom Danielom Kelavom na radost učenika škole koji su to spuštanje popratili pljeskom, objasnio je učitelj Ivelić.

‘Kad su učitelji postavili kravatu, scre mi je iskočilo’

Učenici su u samom procesu izrade kravate gdje su svi zajednički rezali, crtali i lijepili, bili sretni što je njihov rad sada izložen u gradu gdje ga svi mogu vidjeti.

– Kravata je bila nešto najuzbudljivije na čemu sam do sada radila. Bilo je zabavno i izazovno…zanimao me kraj! Radili smo dva tjedna, ali je prošlo kao sat! Kad su učitelji postavili kravatu, srce mi je skoro iskočilo, a tek pljesak… Kravatu svi slikaju i snimaju, stranci i domaći. Preponosni smo svi, rekla je učenica koja je radila kravatu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap