Pretraga

Gledajte gore: Rijetki komet približit će se Zemlji po prvi puta u 50.000 godina

A- A+

Svijetli, zeleni komet koji je po prvi puta uočen u ožujku prošle godine, trebao bi po prvi puta u 50.000 godina proći pored Zemlje. Najbolje će ga se moći vidjeti uz pomoć dalekozora 2. veljače.

Dobra vijest stiže za ljubitelje astronomije. Zeleni komet C/2022 E3 ZTF, koji je prvi puta uočen u ožujku 2022. godine, trebao bi proletjeti pokraj Zemlje po prvi puta u 50.000 godina te biti vidljiv uz pomoć dalekozora čak mjesec dana. Kako navode znanstvenici, najbliže Zemlji bit će 2. veljače, kada bi trebao biti udaljen oko 42 milijuna kilometara.

– Kometi su notorno nepredvidljivi, ali ako ovaj nastavi svoj trenutni trend svjetline, bit će ga lako uočiti. Moguće je čak da postane vidljiv golim okom dok je nebo tamno, objavila je NASA na svojim službenim stranicama.

Kako prenosi BBC, umirovljeni srednjoškolski profesor znanosti i astrofotograf Dan Bartlett, već je snimio slike ovog kometa iz svoje kolibe u blizini Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji.

Izdvojeni članak
zvjezdano nebo međunarodna svemirska postaja

Ova srebrna linija nije avion, nego Međunarodna svemirska postaja: Evo kada će opet proći iznad nas

– Kažem vam – dalekozor, mračno mjesto – vidjet ćete nešto. Dovedite prijatelje i svi ćete vidjeti nešto za cijeli život, tvrdi profesor Bartlett, navodeći da će komet promatračima na sjevernoj hemisferi izgledati kao slaba, zelenkasta mrlja na nebu.

Međutim, NASA kaže da ne očekuje kako će komet biti spektakularan, kao što je to 2020. godine bio Neowise, najsjajniji komet vidljiv sa sjeverne hemisfere od 1997. godine. Ipak, navode kako je ovo sjajna prilika da se osobno ‘povežete’ s ledenim posjetiteljem iz udaljenog vanjskog Sunčevog sustava.