Pretraga

Godišnji pregled tehnoloških događaja: Tajnik digitalizirao XV. Gimnaziju, a Rockstar objavio trailer za GTA VI

A- A+

Generativni AI obilježio je i ovu godinu. Osim što je OpenAI objavio plaćenu verziju svog popularnog chatbota, GPT-4, izbačeno je još nekoliko jezičnih modela koji se mogu koristiti u razne svrhe, pa tako i u obrazovanju. No, generativni AI samo je jedna od stvari koji su obilježili 2023. godinu, a da vam niti jedna druga ne bi promakla, napravili smo godišnji pregled najznačajnijih tehnoloških događaja.

Foto: Unsplash

Iako je 2022. bila uveliko obilježena generativnim AI-jem, značajni razvoj te tehnologije dogodio se i u 2023. godini. Štoviše, sve ga više koriste nastavnici i profesori u svojem radu, o čemu smo, među ostalom, imali priliku razgovarati na našoj nedavnoj konferenciji ‘Obrazovanje x AI’. No, generativni AI nije jedina stavka koja je obilježila ovu godinu. Bilo je tu još podosta toga, poput objave dugo iščekivanog trailera za GTA VI, dolaska USB-C priključka na iPhone i preimenovanja Twittera u X.

Boom generativnog AI-ja

Iako je ChatGPT već bio hit krajem prošle godine, možemo ipak reći da je 2023. godina uistinu godina generativnog AI-ja. Osim što je OpenAI objavio plaćenu verziju svog chatbota, GPT-4, koja ima znatno više mogućnosti, izbačeno je još nekoliko jezičnih modela, poput, primjerice, Googleovog Barda. Zanimljivo je da se generativna AI u 2023. godini ‘vješto’ ugurala i uređaje potrošačke elektronike, poput mobitela ili televizora, a može se pronaći i na društvenim mrežama.

CARNET omogućio korištenje licenci za Bing Chat Enterprise

Microsoftov alat umjetne inteligencije baziran na GPT4 tehnologiji, Bing Chat Enterprise, od početka prosinca mogu koristiti i hrvatski nastavnici. CARNET je školama omogućio korištenje čak 10.000 licenci za taj alat, što će svakako dodatno popularizirati generativni AI u obrazovanju. Licence su raspodijeljene na način da su škole s većim brojem djelatnika dobile veći broj licenci, a škole s manjim brojem djelatnika manji broj.

Izdvojeni članak

U škole stiže 10.000 licenci za alat umjetne inteligencije: ‘Nastavnici ovako mogu unaprijediti rad’

Izašao prvi trailer za GTA VI

Nakon punog desetljeća čekanja, Rockstar Games predstavio je prvi trailer za Grand Theft Auto VI, potvrđujući povratak u Vice City i uvodeći prvu protagonistu, Luciu. Igra će se odvijati u najvećoj evoluciji serije do sada, a donosi poboljšanu i detaljniju verziju dobro znanog Vice Cityja kojeg nismo posjetili još od ranih 2000-ih godina.

Tajnik digitalizirao XV. Gimnaziju

Osim što XV. gimnazija u Zagrebu slovi za jednu od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj, novost je i da je riječ o školi koja je nedavno digitalizirala svoje poslovanje i riješila se muke s hrpom papira. Radi se, naime, o digitalizaciji u dva smjera, škola-roditelji i škola-radnici, za što je zaslužan tajnik zagrebačkog MIOC-a, Antonio Matošević.

USB-C na iPhoneu

Apple je ove jeseni predstavio iPhone 15 modele, a s njima je doveo i veliku promjenu – USB-C priključak. Iako to nekima možda ne znači toliko, dolazak USB-C priključka na iPhone smanjuje razliku između korisnika Androida i iPhonea jer će konačno moći koristiti isti punjač za punjenje mobitela.

Izdvojeni članak

Papiri odlaze u prošlost? Zagrebačka škola skroz se digitalizirala, za sve je zaslužan ambiciozni tajnik

Twitter preimenovan u X

Kontroverzni poduzetnik, šef Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, prošle je godine odlučio kupiti Twitter za nemalih 44 milijardi dolara. Od tada se unutar tvrtke svašta dogodilo. Otpušteni su brojni radnici, prihodi i vrijednost tvrtke značajno su opali, ali Musk i dalje ‘gura’ svoju priču. Najznačajnije od svega je što Twitter od ovoga ljeta više nije Twitter već X.

Konferencija ‘Obrazovanje x AI’

Portal srednja.hr održao je svoju treću obrazovnu konferenciju, ovoga puta u sklopu 12. rođendana portala. Konferencija naziva ‘Obrazovanje x AI’ ugostila je brojne govornike koji su imali priliku prikazati aktualne teme i izazove koje pred obrazovni sustav stavlja nagli rast i razvoj alata umjetne inteligencije.