Pretraga

U škole stiže 10.000 licenci za alat umjetne inteligencije: ‘Nastavnici ovako mogu unaprijediti rad’

Iako se umjetna inteligencija istražuje već desetljećima, od sredine prošlog stoljeća, o njoj se nešto intenzivnije govori u zadnjih godinu dana. Za to je ‘zaslužan’ alat ChatGPT koji je u proteklim mjesecima ušao u široku uporabu. Microsoftov alat umjetne inteligencije baziran na GPT4 tehnologiji, Bing Chat Enterprise, od sada će moći koristiti i hrvatski nastavnici. CARNET je školama omogućio korištenje čak 10.000 licenci za taj alat.

Ilustracija: Unsplash

Da alate umjetne inteligencije ne treba zabranjivati, nego ih iskoristiti na najpovoljniji mogući način kako bismo što efikasnije odradili posao, jedan je od zaključaka naše nedavno održane konferencije ‘Obrazovanje x AI’.

Jedan od tih alata, ChatGPT, u posljednjih se nekoliko mjeseci uvukao u mnoge pore naših života, a tako i u obrazovanje. Budući da ga koriste i brojni učenici i studenti i profesori koje umjetna inteligencija ranije možda nije zanimala primorani su informirati se o ovom i sličnim alatima.

Nastavnici će besplatno moći koristiti Bing Chat Enterprise

A od sada će ga moći koristiti i u svom radu u školi. Kako doznajemo, CARNET je školama omogućio korištenje Microsoft Office A3 licenci s Bing Chat Enterpriseom, alatom baziranim na GPT-4 tehnologiji tvrtke OpenAI.

– Riječ je o nadogradnji licenci Microsoft Office A1 koje su dosad bile dostupne korisnicima u sklopu postojećeg ugovora kojim Ministarstvo znanosti i obrazovanja svim korisnicima koji posjeduju @skole.hr elektronički identitet nudi mogućnost korištenja Microsoftovih usluga. U dogovoru s Ministarstvom, CARNET je kontaktirao središnjicu Microsofta kako bi korisnicima omogućio korištenje i Bing Chat Enterprisea, kažu iz CARNET-a za srednja.hr.

Za sada je dostupno 10.000 A3 licenci koje su školama dane na raspolaganje prema kriteriju broja nastavnog osoblja, dodaju. Licence su raspodijeljene na način da su škole s većim brojem djelatnika dobile veći broj licenci, a škole s manjim brojem djelatnika manji broj.

– Javni poziv za iskazom interesa je upućen na ravnatelje svih škola u Republici Hrvatskoj te su se oni povratno javljali s konkretnim imenima svojih zaposlenika za koje smatraju da će im A3 licence najviše koristiti. U ovoj fazi nisu podijeljene sve dostupne licence, već njih 5.500, a preostalih 4.500 licenci bit će podijeljeno sada u drugoj fazi kroz javni poziv nastavnicima, navode iz CARNET-a.

Izdvojeni članak
robot_učionica_umjetna inteligencija

Kako umjetna inteligencija može doprinijeti školstvu? ‘Pravo je vrijeme da nam postane dobar partner’

Ovaj alat nastavnici mogu koristiti za unaprjeđenje rada

No, ističu i kako će se moći će se javiti oni nastavnici i nastavnice koji smatraju da su im A3 licence potrebne za rad. Želja im je, dodatno navode, podržati nastavnike u obavljanju njihovih svakodnevnih zadataka na učinkovit i inovativan način, pružajući im pristup alatima koji olakšavaju učenje i poučavanje.

– Nastavnici tako mogu unaprijediti interakciju s učenicima, poticati suradnju te olakšati pristup informacijama. Ujedno, nastavnici i učenici imaju priliku steći nove digitalne vještine, kažu nam iz CARNET-a.

Na naše pitanje koliko je koštao ovaj projekt odgovaraju kako on nije zahtijevao dodatne troškove. Licence A3 osigurane su u sklopu postojećeg ugovora. A planira li se širenje ovog projekta?

– Trenutno smo u fazi planiranja za naredno ugovorno razdoblje u što su uključene sve relevantne strane. Želja nam je korisnicima i ubuduće osigurati pristup najsuvremenijim tehnologijama i alatima, no opseg će ovisiti o dostupnim novčanim sredstvima, odgovaraju nam iz CARNET-a.

Nastavnici koji odluče koristiti ovaj alat zasigurno će otvoriti i pitanje sigurnosti njegovog korištenja. Kako navode iz CARNET-a, a isto stoji i na stranicama Microsofta, Bing Chat Enterprise uključuje generativne AI mogućnosti Bing Chata uz komercijalnu zaštitu podataka. Drugim riječima, korisnički i poslovni podaci zaštićeni su i ne napuštaju organizaciju, povijest razgovora se ne pohranjuje odnosno Microsoft nema izravan pristup tim podacima, a podaci razgovora se ne koriste za daljnju obuku temeljnih modela.