Pretraga

Grad organizator Europskih sveučilišnih igara nema sportskih objekata za studente

A- A+

U blizini riječkog Kampusa nalazi se igralište koje je nekad bilo dio vojarne na Trsatu, a danas ga koriste građani. Među njima su i studenti koji na njemu obavljalju svoje atletske aktivnosti u sklopu Sveučilišta. Igralište je od jučer u fazi uređivanja i zatvoreno je do lipnja. Studenti će dotad koristiti igralište obližnje osnovne škole, no ova je situacija otvorila pitanje studentskih sportskih objekata u Rijeci. Jedan od gradova kandidata za Europske sveučilišne igre 2016., svojim fakultetima zasad ne nudi vlastite sportske objekte. Osim jednog, svi fakulteti sportske aktivnosti vrše u objektima koje iznajmljuju.

Grad Rijeka

Radovi na uređenju igrališta u blizini Sveučilišnog kampusa na Trsatu trajat će do kraja lipnja ove godine, doznaje se u riječkoj gradskoj upravi. U sklopu igrališta uredit će se sadržaji za atletske discipline: atletska staza, poligon za bacanje kugle te skok u vis i skok u dalj. Ovi su sadržaji potrebni jer se planiranim preuređenjem stadiona na Kantridi tamošnja atletska infrastruktura gubi. Naime, novi stadion neće imati atletsku stazu ni poligone za druge atletske discipline oko nogometnog igrališta.

Izdvojeni članak

Europske sveučilišne igre dobra su prilika za povlačenje sredstava iz EU fondova

Na igralištu studenti obavljaju svoje aktivnosti iz kolegija TZK-a

Uređenjem igrališta kod Kampusa, atletski klubovi će dobiti mogućnost treniranja i manjih natjecanja na otvorenom. Postavit će se šest kontejnera za kancelarije i svlačionice s tuševima. Dio gledališta na jugoistočnoj strani natkrit će se nadstrešnicom, zadržat će se postojeći javni WC, a svi priključci za struju i vodu su osigurani u neposrednoj blizini. Postojeće igralište za košarku, rukomet i mali nogomet ostat će u toj funkciji i nakon uređenja.
Igralište je nekad bilo u sastavu vojarne Trsat, a prenamjenom prostora za potrebe Kampusa otvoreno je za sve građane. Na tom igralištu studenti obavljaju svoje aktivnosti iz atletike vezane uz kolegij Tjelesne i zdravstvene kulture koji je obavezan tijekom njihovog studija.

Iako uređenje igrališta donosi promjene na bolje za šire gađanstvo, studenti i njihovi profesori TZK-a naći će se u problemima.
Igralište ispod Kampusa, tzv. Vojno igralište, studenti neće moći koristiti za potrebe nastave TZK-a od 8. travnja do kraja ljetnog semestra ove akademske godine. Za to vrijeme, u dogovoru s ravnateljicom OŠ ‘Vladimir Gortan’, ustupljeno im je njihovo školsko igralište koje se nalazi u blizini Kampusa. Međutim, pravi problemi počet će najesen. Iduću akademsku godinu, da bi ponovo koristili, tada već uređeno igralište kod Kampusa, morat će poslati zamolbu Gradu Rijeci da im ustupi termine za korištenje.

Izdvojeni članak

Ovo je maskota Europskih sveučilišnih igara!

Igralište i stadion svima – ali u kojim terminima?

– Igralište ćemo koristiti zajedno s atletskim klubovima koji djeluju na području grada, kao i s ostalim korisnicima. Navodno će biti napravljeni rasporedi za klubove, studente i građanstvo kojih će se svi trebati pridržavati. Takav režim trajat će dok se ne napravi novi stadion na prostoru Kampusa koji će biti propisanih dimenzija (400m, 8 – 9 staza), jer je staza na Vojnom skraćena (oko 285 m dužine – 4 staze), te je to privremeno rješenje. Međutim, kad se i napravi novi stadion u Kampusu problemi tek počinju, rekao nam je Veno Đonlić, pročelnik Katedre za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Naime, za korištenje stadiona koji bi trebao biti u vlasništvu Sveučilišta zainteresiran je, uz atletske klubove, i Nogometni klub ‘Orijent’ jer nema pomoćno igralište za trening, tvrdi Đonlić.

– Kao bivši atletičar znam što znači koristiti atletsku stazu istovremeno s nogometašima i u tome vidim problem. Opasnost prijeti od lopti koje mogu doletjeti atletičarima u glavu ili pod noge kad su u punom sprintu. To su vrlo opasne situacije koju sam osobno osjetio na stadionu Kantrida, iako su nogometaši rijetko koristili stadion za treninge. Ovdje će biti puno složenija situacija jer se navodno planira postaviti umjetna trava, a kako NK ‘Orijent’ ima puno pogona, stadion će biti u funkciji od jutra do mraka. Drugi problem koji vidim je taj da na takvom igralištu bacači neće moći koristiti središnji teren jer se koplje ne zabija, a disk ne ostavlja trag na umjetnoj travi. Bojim se da će biti velikih nezadovoljstava i prepirki, ističe Đonlić.

Fakulteti za TZK moraju iznajmljivati objekte

U Rijeci samo Pomorski fakultet ima svoje objekte za izvođenje nastave TZK-a i sportske aktivnosti. Ostali fakulteti snalaze se u privremenim, posuđenim objektima.

– Mi živimo u nadi da će biti bolje. Navodno bi se trebala graditi i polivalentna dvorana za potrebe Sveučilišta, no ona je još uvijek neizvjesna, a itekako nam je potrebnija i prioritetnija od svih drugih objekata jer fakulteti moraju iznajmljivati dvorane za potrebe nastave TZK-a, zaključuje Đonlić.