Pretraga

Haker objavio tajne podatke Pentagona i NASA-e

A- A+

dnevno.hr

Rumunjski haker provalio je na nekoliko Pentagonovih i NASA-inih servera i na blogu objavio ukradene tajne podatke Pentagona i NASA-e. Cilj mu je bio ukazati na ranjivost organizacija, a ne krađa povjerljivih informacija. Pitamo li se kako su naši osobni podaci zaštićeni, ako se ovakvim organizacijama vrlo lako provaljuje na servere.

Osumnjičen je 20-godišnji Razvan Manole Cernaian, student tehnologije poznat među hakerima po imenu TinKode, prenosi index.hr. Inspektori su izjavili kako je Cernaian, osim što je ukrao i objavio tajne podatke, pokušao prodati aplikaciju koja upućuje kako na jednostavan način pristupiti tim serverima. Mladi Rumunj je svoj uspjeh objavio i svim korisnicima društvene mreže Twitter. Izjavio je kako su mu ovakve akcije hobi i da nema namjeru krasti povjerljive informacije, nego želi ukazati na ranjivost određenih organizacija.

Američka ambasada predlagala je ostalim zemljama da učvrste međusobnu suradnju kako bi se s ovakvim slučajevima lakše izlazilo na kraj. Saznali su da je TinKode “koristio sofisticirane hakerske alate kako bi dobio neodobreni pristup vladinim i poslovnim sustavima”.