Pretraga

Hakeri ‘pokrali’ brojeve mobitela preko 650 tisuća Whatsapp korisnika iz Hrvatske: Evo što to znači

A- A+

Hakeri su ‘pokrali’ preko brojeve mobitela 487 milijuna aktivnih korisnika Whatsappa. Među njima je i 659.115 brojeva korisnika iz Hrvatske. Sad te brojeve prodaju na internetu, a mogli bi ih kupiti prevaranti koji pokušavaju, uglavnom novčano, prevariti ljude putem poruka i poziva.

whatsapp

Foto: Unsplash

Nepoznati korisnik navodno ima brojeve telefona preko 487 milijuna korisnika Whatsappa i sad ih prodaje na hakerskim forumima, piše Cybernews.

Imaju i 659.115 hrvatskih brojeva

Oko 32 milijuna američkih telefonskih brojeva, aktivnih korisnika Whatsappa, kako je nepoznati haker rekao Cybernewsu, prodaje za 7.000 dolara.

Ono što je posebno zanimljivo jest da se na listi nalaze i telefonski brojevi iz Hrvatske. Haker je navodno, kako kaže, ‘svojim metodama’ uspio prikupiti 659.115 brojeva domaćih korisnika.

Meta, tvrtka koja između ostalog posjeduje i Whatsapp, ne odgovara na upit. Ove vijesti, podcrtava Cybernews, dolaze nedugo nakon što su se prodavali podaci ekstrahirani s popularne društvene mreže Linkedin.

Izdvojeni članak
instagram

Skandal u susjedstvu: Učenici napravili lažan Instagram profil, razrednik im slao golišave fotke

Što će im brojevi mobitela?

Kompromitirani podaci, podcrtava Cybernews, kao što su telefonski brojevi obično služe za smishing i vishing napade. Takvi napadi odnose se na pokušajte prevara putem tekstualnih poruka ili poziva.

Kod smishinga korisnici obično dobiju poruku koja ukazuje na hitno stanje i sadrži link. Obratite pažnju na broj s kojeg dobivate poruku i ne klikajte na link. Vishing funkcionira na sličan način, ali putem poziva. Najbolje je ne javljati se na nepoznate brojeve.