Pretraga

Hakirao stranicu predsjednika kako bi odgodio ispit

A- A+

Biste li se ikada sjetili hakirati stranicu predsjednika kako bi odgodili termin ispita? Vjerojatno su rijetki oni kojima bi takvo nešto palo na pamet, a kamoli da ideju i realiziraju. No, izgleda kako sedamnaestogodišnjem studentu iz Šri Lanke takva zamisao nije ostala ‘visjeti u zraku’, već se odmah prihvatio posla. 

Pod izlikom da želi odgodu ispita zbog održavanja ispita koji bi se trebao održati u travnju jer se eto baš poklapa s proslavom njihove Sinhala/Hindu nove godine, tinejdžer je ovih dana hakirao stranicu predsjednika Šri Lanke i poručio mu da razmisli još jednom oko održavanja ispita. Ako ne dođe do odgode, odnosno promjene termina održavanja razočarani mladić predsjedniku je zaprijetio cyber ratom, a potpisao se u ime hakerske grupe ‘Sri Lankan Youth’, prenosi BBC.com.

– Ako ne možete kontrolirati situacijom u zemlji, raspišite nove predsjedničke izbore, stajalo u poruci mladog hakera namijenjenoj tamošnjem predsjedniku Maithripalu Sirisenu. 

Uz poruku koja je stajala na stranici predsjednika tinejdžer mu je poručio i da se više zainteresira za problematiku studenata u zemlji o kojoj premijer Šri Lanke nije pokazao interesa. Iako su poruke ubrzo bile uklonjene, to nije spriječilo studenta da ponovno hakira i sruši predsjednikovu internetsku stranicu nakon čega je uhićen i time su njegovi planovi proslave u travnju naglo ‘pali u vodu’. Budući da su se u posljednje vrijeme u Šri Lanki nanizala hakiranja vladinih stranica, postavlja se pitanje sigurnosti takvih stranica, a upravo je posljednji slučaj s predsjednikom potaknuo tamošnju policiju da ispita mladića je li osim proslave imao još neki skriveni motiv provaljivanja u stranicu.