Pretraga

Provjerili smo cijene popularnih proizvoda u pet velikih trgovačkih lanaca, evo gdje možete proći najjeftinije

A- A+

Poskupljenje cijena namirnica iz glavna je tema, ne samo u medijima, već i u razgovorima s prijateljima na kavi. Iako bi mjere Vlade RH trebale barem donekle stabilizirati situaciju od 1. travnja 2022. godine, neke su trgovine najavile da će i prije sniziti cijene svojih artikala. Kako bi zabilježili sadašnje cijene, a vama ujedno i pomogli oko odabira trgovačkog lanca, odlučili smo posjetiti Lidl, Konzum, Kaufland, Eurospin i Interspar te iz prve ruke vidjeti koliko duboko je potrebno zaviriti u džep za neke proizvode.

Foto: Unsplash

Cijene divljaju, a rastom su pogođeni svi, pa čak i studenti kojima je svaka kuna važna. Budući da su u većim gradovima trgovački centri na svakom uglu, pa je ponekad teško odabrati u kojem kupiti nešto, odlučili smo vam olakšati tu situaciju te smo obišli Lidl, Konzum, Kaufland, Eurospin i Interspar. Tamo smo, dakle, provjerili cijene za sljedeće artikle – špageti, umak za tijesto, čips, sok (Coca Cola), majoneza, kečap, sir gouda, muški dezodorans (Axe), ulošci (Libresse) i pileća prsa.

Za ovu smo ‘misiju’ prvo odlučili obići Lild u kojem je, kao i obično, bila velika gužva. Prvo smo na listi provjerili tijesto, kojeg je zaista bilo puno. Kilogram Combino špageta bio je najjeftiniji izbor, a uz njega je odmah bio pristupačni umak od rajčice. Tako, primjerice, možete napraviti i nekoliko obroka za svega 25 kuna. Ako ste ljubitelj čipsa, valja istaknuti da ćete u Lidlu proći najjeftinije, što se ne može reći za Konzum gdje je čips ipak nešto skuplji.

Zvijezda kečap i majoneza dolaze s istom cijenom

Kad je već riječ o Konzumu, odabrana K Plus tjestenina dijeli cijenu s Lidlovom, ali umak je nešto skuplji. Međutim, ako kupujete Axe dezodorans, ispast će vas i za do tri kune jeftinije nego u drugim trgovinama. Cijene kečapa i majoneze su svugdje jednake, ako se, naravno, izabere Zvijezda, dok je kilogram K Plus pilećih prsa sasvim solidan izbor za 35,99 kuna.

Kaufland je najskuplji kad je riječ o špagetima i umaku. Iako se doima kao da ima veći izbor nego, primjerice, Konzum i Lidl, nismo uspjeli naći pileća prsa njihove proizvodnje, već smo se morali zadovoljiti kilogramom Cekinovih prsa od 49,99 kuna. Eurospin se kao najmlađi trgovački lanac u Hrvatskoj pokazao i kao jedan od uistinu jeftinijih.

Izdvojeni članak
studentski dom stjepan radić sava

Zbog veće cijene energenata, poskupljuju studentski domovi? ‘Bit ću prisiljen preseliti u stan’

Eurospin jedino ako ste spremni na kompromis

No, činjenica da u Eurospinu nema, primjerice, Libresse uložaka, Axe dezodoransa, Zvijezda majoneze i kečapa, pa čak i Coca Cole, nekoga će možda odgovoriti da ga posjeti. Stoga, ako vam marke proizvoda ne igraju veliku ulogu, u Eurospinu se može najviše uštedjeti. Interspar ima najviše ‘svojih’ proizvoda, koji, doduše, nerijetko znaju biti podjednake ili skuplje cijene kao proizvodi mainstream proizvođača.

Tako je, na primjer, u Intersparu kilogram S Budget tjestenine 16,99 kuna, a Axe je najskuplji – 29,99 kuna. U svakom slučaju, za bolji pregled cijena, prilažemo prigodnu tablicu u kojoj su navedeni svi provjereni artikli i njihove ‘specifikacije’.

Foto: srednja.hr