Pretraga

I mi imamo konja za utrku: Odabran hrvatski film koji će se kandidirati za Oscara

A- A+

Najglamuroznija zimska svečanost koja okuplja slavne zasigurno je dodjela nagrada Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti. Za iduću svečanost je odabran i hrvatski film koji će se natjecati u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, a radi se o filmu ‘Osmi povjerenik’ redatelja Ivana Salaja, piše N1.

Screenshot: YouTube

Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika je i ove godine odabrala dugometražni film koji će biti hrvatski predstavnik u utrci na 91. dodjeli nagrada Oscar. Petnaesteročlana komisija je tajnim glasovanjem odlučila da taj film bude ‘Osmi povjerenik’ Ivana Salaja.

Uz Salajev film, u izboru su se našli filmovi ‘Agape’ Branka Schmidta, ‘Comic Sans’ Nevija Marasovića, ‘F20’ Arsena A. Ostojića, ‘Kratki izlet’ Igora Bezinovića i ‘Mrtve ribe’ Kristijana Milića.

Politika kao vječna inspiracija

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Kako je Nagrada akademije dobila popularni nadimak Oscar?

‘Osmi povjerenik’ je ekranizacija istoimenog romana prvijenca Renata Baretića. Radnja je smještena na izoliranom otoku, a mir mještana poremeti dolazak mladog političara. Kažnjenički zadatak mladog političara je organizirati izbore i uspostaviti vlast na otoku, nakon što je na kopnu izbio skandal s prostitutkom te se morao skloniti s očiju javnosti.

Film već sada iza sebe ima više nagrada, kao što je nekoliko Zlatnih arena s ovogodišnjeg Pulskog filmskgm festivala, te titula najboljeg dugometražnog igranog filma s ovogodišnjeg Beach Film Festivala u Ohridu.

Ostale kandidate za Oscara ćemo ipak čekati do 22. siječnja 2019. godine, a sama svečanost dodjele nagrada će se održati 24. veljače.