Pretraga

Internet ovisnosti

A- A+

Koliko sati dnevno provodimo na Internetu? Gdje treba povući granicu između umjerenih korisnika i okorjelih ovisnika? Istina, danas nam je Internet prijeko potreban, no koliko nas se može ograničiti na konzumiranje u samo potrebnim situacijama? 

Svi smo već naviknuti na ovisnike o alkoholu, drogi, cigaretama, seksu i sl. Koliko zapravo znamo o ovisnicima o Internetu čiji se broj u zadnje vrijeme naglo povećao i prepoznajemo li kada je vrijeme za poduzimanje određenih mjera? Ovisnost o Internetu je njegovo pretjerano korištenje koje narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje te uzrokuje poteškoće u socijalnom funkcioniranju. Ne smijemo živjeti u zabludi da ova ovisnost nije ozbiljna kao bilo koja druga.

Vrste ovisnosti o internetu

1.Ovisnici o informacijama

Pregledavaju Internet stranice u potrazi za različitim informacijama, bilo da je riječ o općim ili informacijama iz specifičnog područja interesa. Tu ubrajamo pronalaženje informacija, računalnih programa, pregledavanje nekih sadržaja iz radoznalosti ili dosade, preslušavanje glazbe, te pohranu zanimljivih sadržaja. 

2.Ovisnici o računalnim igrama

Ovisno o vrsti video-igre, u njima sudjeluje dva ili više, uglavnom međusobno suprotstavljenih igrača. Igra se odvija u stvarnom vremenu dok igrači mogu biti na različitim krajevima svijeta. Osim igre, korisnici međusobno razmjenjuju iskustva vezana uz određene igre, imaju svoje natjecateljske lige te prate aktualnosti iz svijeta računalnih igara. 

3.Ovisnici o chatu i e-mail porukama

Osobe koje komuniciraju s drugima putem Interneta. Ova vrsta komunikacije odvija se između dvije ili više osoba istovremeno u stvarnom vremenu ili razmjenjuju poruke putem elektroničke pošte. Postoji javni chat gdje svi mogu pratiti razgovore i privatni gdje su sugovornici zaštićeni od pogleda ostalih. Također mogu sudjelovati u raznim raspravama na forumima. 

4.Ovisnici o cyber sexu

Osobe koje pregledavaju i skidaju erotske i pornografske sadržaje, kasnije ih pregledavaju, sudjeluju putem Interneta u raspravama vezanim za seksualne teme te međusobno dolazi do sexualne stimulacije putem sex chata.

5.Ovisnici o kockanju putem Interneta  

Sudjeluju u različitim igrama za novac putem Interneta. Posjećuju virtualne kockarnice te vrše novčane transakcije uglavnom putem kreditnih kartica. 

6.Ovisnici o kupovini putem Interneta 

Tu ubrajamo osobe koje pregledaju Internet sadržaje radi kupovine, prodaje ili jednostavno pregledavaju on-line dućane.

 Za kraj vam savjetujemo da, ukoliko ste se prepoznali u bilo kojoj od nabrojenih kategorija, ugasite računalo bar na kratko i uživajte u stvarnom druženju s osobama koje vas okružuju.