Pretraga

iPhone 14 trebao bi izaći idući mjesec, a koštat će više nego ikad: Stručnjak objasnio koliko će rasti cijena

A- A+

Nova linija iPhone uređaja bit će skuplja nego ikada. Kaže tako Ming Chi Kuo, analitičar koji je posljednjih godina procurio toliko točnih informacija o planovima tvrtke Apple da ne preostaje previše nego mu – vjerovati.

Screenshot: YouTube/EverythingApplePro

Ming Chi Kuo, analitičar i čest izvor tech novinara kada su u pitanju procurene informacije o nadolazećim iPhone uređajima, na svojim je društvenim mrežama objavio informacije koje, ako se službeno potvrde, neće svima svidjeti. Štoviše, nikome neće biti drago.

Skače prosječna cijena uređaja

Ming Chi Kuo misli da će se prosječna prodajna vrijednost nove linije iPhone uređaja popeti na 1.000 do 1.050 američkih dolara. Napomenimo da ovaj poznati analitičar koji je mnogo puta do sada bio u pravu za planove tehnološkog giganta Apple, čak i nekoliko godina unaprijed, ne govori ništa o cijenama pojedinačnih uređaja, već o prosječnoj cijeni svih novih uređaja koji će izaći u liniji pod brojem 14.

Prošle godine imali smo iPhone 13 koji je krenuo s cijenom od 799 američkih dolara dok su se iPhone 13 Pro i 13 Pro Max penjali do 1.000, odnosno 1.099 dolara. Za ovu godinu još nemamo predviđanje koji će uređaji skakati na vrijednosti, no prema onome što kaže Ming Chi Kuo, maloprodajne bi cijene trebale skočiti kod Pro i Pro Max modela, zbog čega će se i prosječna prodajna cijena cijele linije pomaknuti udesno.

Cijena iPhone uređaja raste, očekivano, uslijed globalnog trenda rasta cijena, kako goriva ranije ove godine, tako i materijala te transporta. Hon Hai, firma koja fizički proizvodi iPhone uređaje dizajnirane u Silicijskoj dolini u Kaliforniji, najviše će profitirati od porasta cijena, kaže Ming Chi Kuo, što objašnjava očekivanja kineske tvrtke da ove godine neće stagnirati, već rasti.

Velika novost u nadolazećoj liniji

Još od proljeća šira je javnost, posebno ona zainteresirana za tehnološke teme, saznala kako će izgledati nova linija iPhone uređaja. Apple će iz svoje ponude izbaciti iPhone mini, pa će se tako moći nabaviti i ‘obična’ verzija iPhonea 14 u dimenzijama velikog Pro modela. Drugim riječima, i dalje ćemo imati četiri modela u ovoj iPhone liniji, dva s dijagonalom zaslona 5,8 inča i dva sa zaslonom od 6,7 inča.

iPhone 14 Pro i 14 Pro Max neće imati notch, već će umjesto njega imati dual hole punch kameru u obliku ‘pilule i točkice’. Riječ je o neobičnom dizajnu koji mnogi neće pozdraviti, ali Apple, kao i uvijek, želi postaviti novi trend i istaknuti se od ostalih. Rub ekrana trebao bi postati tanji, ali i pomalo zaobljeniji, pa će korisnici imati dojam da imaju nešto veći zaslon.

Na stražnjoj strani novog iPhonea nalazit će se standardno dvije, odnosno tri kamere, ali ovoga će puta biti nešto izbočenije zbog većeg senzora od 48 MP. Tech youtuberi ističu da još nije u potpunosti sigurno hoće li i standardni iPhone 14 modeli dobiti zaslon od 120 Hz, kao što to, primjerice, imaju iPhone 13 Pro modeli. Riječ je, podsjetimo, o mogućnosti koju imaju i jeftini Android mobiteli niže klase.