Pretraga

Određivanje plodnih i neplodnih dana: Metoda je jednostavna, ali poprilično nepouzdana

A- A+

Današnji ubrzani način života, među ostalim, doveo je to toga da mlade obitelji u većini slučajeva pomno planiraju kada i koliko djece žele imati. Postoji nekoliko prirodnih metoda koje pomažu kod začeća, a odnose se na određivanje plodnih i neplodnih dana kod žena. Kako bi odredili koji su dani plodni, a koji ne, važno je da znamo kada nastupa ovulacija, odnosno izbacivanje zrele jajne stanice iz jajnika prema jajovodu.

učenica gleda u kalendar

Foto: srednja.hr

Određivanje plodnih i neplodnih dana jedna je od metoda koja se nerijetko koristi kod planiranja obitelji, a ponekada i kao kontracepcija, iako treba naglasiti da je nepouzdana.

Određivanje plodnih i neplodnih dana: Prvi korak je znati kada ovulirate

Od ovulacije pa do nove menstruacije, u pravilu, prođe 14 dana. Taj podatak bitan nam je za određivanje kada će biti iduća ovulacija – nju možemo odrediti tako da od ukupnog ciklusa oduzmemo 14 dana. U slučaju da je ciklus pravilan, i traje 28 dana, do ovulacije dolazi 14. dana ciklusa. Ako on, pak, traje 32 dana, može se pretpostaviti da će se ovulacija dogoditi 18. dan ciklusa.

U svakom slučaju, plodni dani ciklusa su četiri dana prije i tri dana nakon ovulacije. Pa ako koristite ovu metodu kontracepcije, koja ulazi u prirodne metode, u tim danima trebate prilikom spolnog odnosa koristiti neku vrstu kontracepcije ili izbjegavati spolni odnos, ukoliko ne želite da dođe do trudnoće.

Izdvojeni članak
uložak nakon menstruacije

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

Nepouzdana metoda kontracepcije

No, treba naglasiti da se ova metoda računanja plodnih i neplodnih dana, i u planiranju trudnoće i kao metoda kontracepcije, smatra iznimno nesigurnom metodom, čak i ako imate pravilan ciklus. Naime, na njega uvijek mogu utjecati brojni faktori, od stresa preko bolesti pa sve do putovanja.

Postoje još neke metode određivanja trenutka ovulacije temeljem čega je onda moguće doznati i koji su dani plodni. Među njima je i metoda koja se naziva Knaus – Oginova metoda, a ona uključuje svakodnevno mjerenje bazalne temperature. U slučaju korištenja ove metode, potrebno je temperaturu mjeriti svako jutro prije početka bilo kakve aktivnosti. Svakodnevnim mjerenjem može se uočiti promjena temperature od 0,2 do 0,4 stupnja, a to povećanje tjelesne temperature znači da je nastupila ovulacija.