Pretraga

Jesenske praznike srednjoškolci iz Varaždina proveli na vrlo neuobičajen način

A- A+

U devet županija prema novom školskom kalendaru održani su ove godine i jesenski praznici. Između ostalih, novu vrstu praznika imali su i učenici u Varaždinskoj županiji, a neki od njih proveli su te praznike na posve neuobičajen način – učeći kemiju.

Screenshot: Prva školska televizija

U Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu od 29. do 31. listopada održana je prva jesenska škola kemije koju je organizirao dr.sc. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković u suradnji s profesorima škole, Rankom Klanečekom i Tamarom Tkalec Car te Vesnom Vrček.

Što je jesenska škola kemije?

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Ispit iz Kemije trajat će tri sata, a maturanti trebaju riješiti 47 zadataka

Uz učenike Graditeljske, sudjelovali su i učenici Prve te Druge gimnazije Varaždin koji su umjesto jesenskih praznika dane iskoristili za stjecanje novih znanja te druženje uz kemiju.

– Prva jesenska škola kemije nastavak je niza sličnih edukativno-popularizacijskih događanja koja sam organizirao ili  suorganizirao diljem Hrvatske. Od višednevnih događanja, prije ove jesenske škole kemije organizirao sam i vodio tri ljetne i tri zimske škole kemije u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka (svaka u  trajanju od 5 ili 6 dana), dvije trodnevne jesenske škole kemije u  Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića Osijek, te jednu četverodnevnu ljetnu školu kemije u Prvoj gimnaziji Varaždin. Povrh toga, već tri godine zaredom sudjelujem kao jedan od predavača i voditelja radionica iz kemije za osnovce i srednjoškolce na Festivalima znanosti Sinj, kaže nam Portada.

Učenici radili vježbe s priprema za olimpijade

Izdvojeni članak

Ovako izgledaju novi udžbenici iz kemije, a kutija s opremom za pokuse baš nam se čini fora

Dodaje, ova škola je, kao i prethodne slične  škole, bila namijenjena srednjoškolcima koji žele naučiti nešto više od sadržaja koji se rade i nude u okviru redovne nastave kemije, s jakim naglaskom na razvijanje vještina eksperimentalnog rada u kemijskom laboratoriju.

– Na prvoj jesenskoj školi kemije u Varaždinu učenici su bili podijeljeni u tri grupe: prva grupa bila je sastavljena od učenika prvih razreda i nju je vodila kolegica Tamara Tkalec Car, profesorica kemije iz škole domaćina, u drugoj su grupi bili učenici drugih razreda i njih je vodio kolega Ranko Klaneček, također prof. kemije iz škole domaćina, a treća je grupa bila sastavljena od učenika trećih i četvrtih razreda i nju sam vodio ja, a pomagalo mi je troje studenata kemije: Mia Bušljeta, Anastazija Ratkajec i Juraj Toplak, koji su dio grupe studenata koji mi i inače pomažu kod izvođenja sličnih škola i radionica. U mojoj su se grupi radile vježbe iz kemije kakve inače radimo s učenicima koji se pripremaju za sudjelovanje na međunarodnim olimpijadama iz kemije. Bavili smo se kemijskom sintezom i analizom spojeva, prepričava Portada.

Odaziv je bio dobar

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Tko ne zna odgovor na ovo pitanje iz Kemije može si ozbiljno ugroziti zdravlje

Odazivom srednjoškolaca je, veli nam, zadovoljan, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica  da je ovo tek prva jesenska škola kemije u Varaždinu i da je organizirana na brzinu.

– Ako će se škola iduće godine ponoviti, vjerujem da će se odazvati i više učenika nego ove godine, a to procjenjujem na temelju iskustva sa školama kemije u Rijeci gdje nam se svake godine javlja sve više učenika. Što se mene tiče, ako nam se ne ispriječe neke nepredviđene okolnosti, vrlo ću rado ponovno organizirati jesensku školu, zaključuje Portada.

Dodatana zanimljivost je i ta da su školu kemije popratili i učenici varaždinske Elektrostrojarske škole, koji su, pak, o školi snimili kratak TV prilog, kojeg možete pogledati u nastavku.