Pretraga

Jupiter je najbliži Zemlji u posljednjih 59 godina, evo kako ga možete vidjeti

A- A+

Jupiter, plinoviti div i planet s najvećim promjerom i najvećom masom u Sunčevom sustavu, najbliži je Zemlji u posljednjih 59 godina. Ovoga će ponedjeljka, 26. rujna, biti još vidljiviji, a sve jer se poklapa s još jednim događajem.

Foto: Unsplash

Plinoviti div Jupiter, ovog će ponedjeljka, 26. rujna, biti najbliže Zemlji u posljednjih 59 godina te će biti posebno vidljiv zahvaljujući događaju opoziciji, kada se planeti pojavljuju najveći i najsjajniji.

Naime, kada je neki planet u opoziciji, to znači da je na strani Zemlje suprotnoj od Sunca. Gledajući sa Zemlje, kada sunce zađe na zapadu, Jupiter će izaći točno nasuprot, odnosno na istoku. Prema podacima NASA-e, plinoviti će div ovog ponedjeljka biti udaljen 367 milijuna milja od Zemlje, dok je najveća udaljenost oko 600 milijuna milja.

Izdvojeni članak

[FOTO] NASA objavila nevjerojatne fotografije najvećeg planeta Sunčevog sustava

Kombinacijom najmanje udaljenosti u posljednjih nekoliko desetljeća i opozicije, Jupiter će se izrazito dobro moći vidjeti amaterskim teleskopom ili običnim dalekozorom. Bit će, naravno, vidljiv i golim okom, ali ne tako dobro.

– Jupiter je toliko svijetao i briljantan da se može vidjeti i usred grada. Stoga bih rekao da je ovo dobar događaj za iskoristiti i pogledati ga bez obzira gdje se nalazili, poručio je NASA-in astrofizičar Alphonse Sterling za NPR.

Sterling, štoviše, kaže da je već prije nekoliko dana dalekozorom mogao vidjeti Jupiterova četiri mjeseca, no napominje da je za to potrebno imati ‘čvrstu i mirnu ruku’. Podsjećamo da je NASA u kolovozu objavila fotografije Jupitera koje je snimio James Webb, njihov najnapredniji svemirski teleskop do sada. Više o tome pročitajte na sljedećoj poveznici.