Pretraga

Kad Beauty Blender postane ‘jajce’: Šminkerski tutorial na zagorskom prava je YouTube senzacija

A- A+

Zagorka Lucija Gorički mnogima je poznatija pod imenom Lux Lucis i to kao vlasnica YouTube bloga o šminkanju. Na njene recenzije najnovijih proizvoda iz svijeta makeupa možda ste već naišli, a nedavno je snimila tutorial, ni manje ni više, nego na kajkavskom narječju zagorskog poručja.

Screenshot: YouTube; Lux Lucis

Prvi tutorial šminkanja na YouTubeu je objavljen prije otprilike 12 godina. U međuvremenu je ‘beauty’ zajednica na toj platformi postala golema, a prema podacima Wikipedije na YouTubeu postoji oko 45 tisuća kanala povezanih s ljepotom i modom. Videa o ljepoti nešto je više od 5,3 milijuna, a redovno toj brojci doprinosi i Lucija Gorički, na popularnoj platformi poznatija kao Lux Lucis.

Izdvojeni članak

Trik koji košta 5 kuna i već desetljećima se koristi za savršeno oblikovane obrve

Simpatičnu blogericu iz Zagorja na YouTubeu prati preko 24 tisuće osoba, ali je nedavno objavljenim tutorialom postala prava senzacija i izvan svoje zajednice pratitelja. Sve zahvaljujući makeup tutorialu – na kajkavskom narječju, konkretnije zagorsko-međimurskom dijalektu.

Kako je pojasnila u uvodu videa, motiv za to bila je njena ljubav prema zavičaju i mjestu u kojemu živi, a koje je željela približiti i svojoj publici. Kajkavsko narječje inače ima čak šest dijalekata, a izgovor, naglasci i pojedine riječ ponekada se razlikuju od sela do sela, napomenula je to i Lucija.

– Ja govorim ‘kaj’ potpuno drukčije od sela koje je odmah pokraj. Kod nas se najčešće govori ‘kej’ i slično, a kod njih se govori ‘koj’. Tako da postoje velike razlike i u slučaju da ja govorim nekej drukčije nego vi ne znači da govorim pogrešno. Nema tu pravo i pogrešno jer je to narječje koje je vrlo raznoliko, pojasnila je Lucija i bacila se na tutorial.

Beauty Blender ubrzo je postao ‘jajce’, a oni koji nisu previše upoznati s kajkavskim mogli su čuti i naučiti puno novih riječi. Za neke proizvode poput ‘bronzera’ i ‘highlitera’ ni ne postoje hrvatski nazivi, pa je samim time tutorial na kajkavskom još zanimljiviji, zabavniji i dinamičniji. Uostalom, uvjerite se sami.


Inače, proljetos je druga YouTuberica, Ivana Blažoti Mijoč snimila tutorial na bednjanskom. Riječ je o hrvatskom pradijalektu koji je pod zaštitom UNESCO-a. Upravo je Ivanin video inspirirao Luciju da napravi svoj, a taj originalni na bednjanskom možete pogledati u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap