Pretraga

Kreće nevrijeme i ne znate kako se zaštititi? Ovo su savjeti koji će vam pomoći

A- A+

Zadnjih dana Hrvatsku je pogodilo veliko nevrijeme u kojem su stradali i ljudi. Oštećeni su krovovi kuća i škola, a stabla je iščupao vjetar. Kako je i za naredne dane izdan alarm za opasnost od grmljavinskog nevremena, u našem serijalu u kojem educiramo publiku donosimo upute kako se zaštititi od nevremena.

grmljavina

Grmljavina | foto: Pixabay

Jako nevrijeme zadnjih je dana pogodilo kontinentalnu Hrvatsku. Osim što je odnijelo ljudske živote, kao što smo pisali, u Zagrebu je oštećeno 40 škola, od čega su tri u kritičnom stanju. Pogođene su i škole u Slavoniji. Za sljedeće dane Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je nova upozorenja.

Kako biste se na vrijeme zaštitili od nevremena trebate slijediti upute koje je izdalo Ravnateljstvo civilne zaštite. Kada nevrijeme pogodi vaše područje odgodite sve aktivnosti na otvorenom prostoru, uđite u kuću, zgradu ili automobil te zatvorite prozore i vanjska vrata.

Izdvojeni članak
sunčanje plaža

VIDEO: Sunčanica ima poprilično neugodne simptome, evo što vam je činiti ako je dobijete

Izbjegavajte tuširanje i kupanje te odspojite sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnica te svakako isključite klima uređaje.  Izbjegavajte sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenome području, otvorena polja i sve metalno – traktore, druge radne strojeve, motore i bicikle. Nemojte se sklanjati u izoliranim manjim objektima kao što su šupe.

Nakon grmljavine ostanite u zatvorenom prostoru još trideset minuta, a kako postupiti ako se za vrijeme nevremena nađete u vodi, šumi ili na otvorenom prostoru doznajte u videozapisu ispod.

@srednja_hr Ako krene grmljavinsko nevrijeme i jaka oluja, ovo su stvari koje trebate znati. … #nevrijeme #oluja #balkan #croatia #srednja #srednjahr #ljeto2023 #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Ostale teme iz ovog serijala:

VIDEO: Sunčanica ima poprilično neugodne simptome, evo što vam je činiti ako je dobijete

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

VIDEO: Objašnjavamo kako nastaju valovi i zašto jedan česti mit o njima uopće nije točan