Pretraga

Klasični ruževi i puderi odlaze u povijest: Svjetlo dana ugledala isprintana šminka

A- A+

Od antičkog doba, pa i prije, žene su se uvijek šminkale i uljepšavale. Ništa drugačije nije niti danas, osim što postoji pregršt marki proizvoda za uljepšavanje. No, uskoro bi industriji teškoj 55 milijardi dolara moglo poći po zlu. Naime, prije nekoliko mjeseci je Grace Choi predstavila revoluciju u šminkanju u obliku 3D printera Mink koji bi svakom trebao omogućiti printanje šminke kakvu god poželi.

techcrunch.com

Šminkanje je nešto što žene obožavaju, dok se nerijetko muškarci čude raznim štapićima i četkicama kojima ne znaju niti namjenu. Žene su se oduvijek uljepšavale šminkom, a tako je i danas, no uskoro bi se industrija šminke teška 55 milijardi dolara mogla naći u neprilici. Naime, Grace Choi je na TechCrunch Disrupt konferenciji prije nekoliko mjeseci predstavila zanimljiv proizvod koji bi mogao promjeniti svijet šminke, a to je 3D printer ‘Mink’ kojim ćemo moći printati šminku kakvu poželimo, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Trikovi koji će vam pomoći da u vrućim ljetnim danima šminka bude postojana

Izumila 3D šminku uz Mink printer

Sve što će vam biti potrebno za printanje vlastite šminke je slika s interneta, alat poput Photoshopa te Mink printer koji se povezuje s računalom i putem kojeg se na bezbojne kreme printa željena boja. Iako nije pobijedila na ovom natjecanju, proizvod Grace Choi privukao je veliku pažnju, a ona sada želi približiti 3D printanje šminke svima.

– Moj je otac, nakon što je iz Koreje stigao u SAD otvorio malu trgovinu voćem i povrćem, pa sam od njega naučila puno u vezi poduzetništva i pregovaranja. U karijeri mi je pomogao i posao asistentice kod profesora Martina Princea s Cornell sveučilišta u New Yorku, rekla je Choi te dodala kako joj je ovaj izumitelj i fizičar ubrzo postao i mentor, pa je radila na brojnim projektima te iz prve ruke učila od fizičara iz laboratorija.

Izdvojeni članak

Vole li dečki cure s puno šminke na licu ili ne?

Revolucionaran način šminkanja

Grace Choi nije bila zadovoljna izborom šminke za Azijatkinje jer nije mogla pronaći kozmetičke proizvode koji bi odgovarale tonu njene kože te je odlučila unijeti promjene na ovo tržište. Ipak, nakon što je završila školu na Harvardu, prvo je vrijeme radila u Burger Kingu, no nakon samo tri mjeseca odustala je od tog posla i posvetila se inovacijama u kozmetičkoj industriji.

Još dok je sama pokušavala napraviti kozmetičke proizvode i kada je upoznala proces proizvodnje, zaključila je kako on prilično neučinkovit te je odlučila napraviti nešto ‘značajno i utjecajno’ u industriji ljepote – počela je tražiti načine na koji može smanjiti cijenu šminke.

Shvatila je da kozmetičke kompanije najviše zarađuju na bojama koje koriste u svojim formulama te je pokušala pronaći način na koji bi ljudi, koristeći kućne printere, mogli sami zamiješati boje koje žele te ih onda nanijeti na bijelu, odnosno bezbojnu kremu ili hidratantnu kremu i koristiti ih kao klasičnu šminku.

Kao još jednu od prednosti Minka, navela je i to što žene mogu koristiti onoliko boje koliko žele. Danas su njihove ladice prepune šminke raznih boja koju nikada ne iskoriste do kraja, a koristeći 3D printer one ne moraju kupovati različitu šminku, već im je potrebna samo jedna bezbojna krema na koju će se svaki dan moći printati, odnosno nanositi drugu boju.

Izdvojeni članak

Evo kako se jednostavno našminkati u samo par minuta

Veliki planovi za budućnost

– Kozmetička industrija zarađuje veliki novac na brojnim sranjima, napala je Choi kozmetičke kompanije tijekom prezentacije na TechCrunch Disruptu.

Ona trenutno nema zaposlenika i pokušava izbjeći ulaganja fondova i investitora (iako ne isključuje da bi se to u budućnosti moglo dogoditi) jer ne želi da oni upravljaju s njenim projektom. Na primjer jedan je investitor htio da što prije napravi Mink printer samo kako bi što prije mogla početi zarađivati, no umjesto toga ona prvo želi druge naučiti kako da sami naprave 3D printere. Kako kaže, prvo želi pokrenuti revoluciju ljepote, a onda pokrenuti biznis.

Njeni planovi za budućnost su veliki, osim što želi druge naučiti kako koristiti printere za 3D printanje šminke i s vremenom napraviti vlastiti Mink printer, razmišlja i o servisu poput iTunesa na kojem će se, umjesto glazbe, moći skidati kozmetički proizvodi poznatih osoba. Primjerice, moći će se skinuti i isprintati isti ruž za usne kakav koristi Kim Kardashian. Iako će za razvoj i popularnost ovakve 3D šminke vjerojatno proći još dosta vremena, Choi je uvjerena kako će uspjeti u svom naumu.

– Agresivna sam i uspjet ću u ovome! Prije nego umrem, dogodit će se revolucija ljepote, odlučna je Choi.