Pretraga

Kratka horor priča: Učenje na sunčan i lijep dan u proljeće

A- A+

Postoji li ljepša stvar od sunčanog i toplog proljetnog dana? Vjerojatno ne. Ljetni dani imaju svoje prednosti, no ipak su nešto naporniji od proljeća – velike vrućine mnogima teško padaju, uvijek je prisutna neka sparina i zna se da nakon svega, dolazi jesen. Proljeće s druge strane, donosi novi početak.

foto: Pexels; Nikolina

Ljudi često imaju naviku čekati novi početak, kako bi počeli ispočetka. Možda na prvu ta rečenica i nema pretjerano puno smisla, ali nije li lakše početi s dijetom u ponedjeljak, donijeti nove odluke na početku godine i postati dobar studentu u idućem semestru? Odgađamo dokle god se odgađati može, jer nismo još spremni na promjenu.

Ove godine se čini da je i samo proljeće odlučilo odgađati promjenu – gotovo pa da je svibanj, a toplije smo dane imali u vrijeme zimskog roka, nego što imamo sada na proljeće. No, možda i bolje. Ipak je sezona kolokvija i međuispita, pa dodatni poticaji za izlazak iz sobe nisu poželjni. I naravno da čim ste to pomislili, došli su sunčani dani. Ukratko, pravi horor.

Budite se rano ujutro. Zamračili ste prozore prije odlaska u krevet jer ste se htjeli pošteno naspavati. Kako su dani sada sve dulji, sunčeve zrake se sve ranije i ranije probijaju u vašu sobu, budeći vas u apsolutno prerane sate za vikend. Pogotovo jer ovaj vikend planirate kvalitetno učiti, što ne možete dok se ne naspavate.

Uzimate mobitel i vidite da ste se probudili prije budilice, ali tek nekih desetak minuta – idealno. Gasite budilice kako biste izbjegli taj grozan zvuk i još neko vrijeme se rastežete u krevetu, a zatim se ustajete. Idete odmah do prozora kako biste dignuli roletu i pustili svježi zrak, no već vam se ne da. Znate da vas čekaju sivilo i hladni zrak.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Nesanica za vrijeme ispitnih rokova

No, otvarate prozor zato što je jutro i red je. Kako ste krenuli dizati roletu, shvaćate da je vani ustvari – Sunce?! I toplina?! Je li ovo moguće?! Jeste li zaista dočekali i jedan predivan, proljetni dan?! Nakon sivila koje sada traje već mjesecima? Je li to realno?! N A P O K O N !

Sada vam je odmah lakše. Krećete u kupaonicu oprati zube i pripremiti se za novi početak dana, a pri doručku razmišljate i o tome da jedete vani. Ako imate balkon, naravno da ste se preselili i dan započeli uz zvuke ptičica koje kao da vam poručuju: ‘Proljeće je tu’. Nakon što ste proveli nekih dvadesetak minuta na Suncu, vrijeme je za povratak u sobu i učenje.

Zvuči jednostavno, zar ne? Samo se trebate ustati, pospremiti suđe za sobom i krenuti u sobu učiti. Vrlo jednostavan slijed događaja koji bilo tko može ispuniti, pa tako i vi. Samo što ne možete. Kako okrenuti leđa ovako divnom i sunčanom danu? Kako se zatvoriti u sobu i sate provoditi učeći, kada znate da je to pogrešno?

Realno, trenutno je raditi bilo što, osim biti vani na Suncu, apsolutna pogreška. Trebalo bi na neki način i biti kažnjivo. Ili možda ne, onda bi se stvorile prevelike gužve u prirodi i ne biste mogli uživati u onom miru koji ste maloprije osjetili uz jutarnju kavu. Možda je i bolje ovako. Ali svakako bi trebalo biti kažnjivo to što vi morate učiti u ovakvim uvjetima.

Koliko god je depresivno učiti po zimi, kada dan traje dva i pol sata, a noć čitavu vječnost, lakše je nego učiti ovako. Još nisu niti krenule one opasne topline, kada vam u zvizdan bude toliko vruće da ne možete ništa, negoli zaspati. Ovo je još gore. Ovo proljeće vam daje nekakvu energiju, i vi se budite s prirodom. Najradije biste išli voziti bicikl, trčali u prirodi ili barem šetali.

A vi morate učiti. Horor, znamo.