Pretraga

Krenula podjela besplatnih karata mladima za putovanje Europom, doznajte tko je sve može dobiti

A- A+

Ako dolazite iz neke od država članica EU, dakle i iz Hrvatske, i u ovoj ste godini proslavili ili ćete proslaviti 18. rođendan – izvrsne vijesti. Imate pravo na besplatnu propusnicu za putovanje Europom, a prijave za nju putem programa DiscoverEU već su krenule.

Foto: Unsplash

DiscoverEU dio je programa Erasmus+ koji 18-godišnjacima iz zemalja članica EU omogućuje da putuju Europom putem besplatne propusnice za prijevoz. Ideja je da putuju uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) te tako otkriju prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova, uče o kulturnoj baštini i povijesti te se povežu s mladima diljem Europe.

Prijave se vrše online

Podjela besplatnih propusnica u novom krugu krenula je u utorak i trajat će do 25. listopada u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu, a prijaviti se možete online, putem ove poveznice. Od 2022. odabrani sudionici dobivaju karticu za popuste na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu, stoji u opisu programa.

Oni koji bi se željeli prijaviti trebaju ispuniti sljedeće uvjete:

  • biti rođeni između 1. siječnja 2004. i 31. prosinca 2004. (uključujući te datume)
  • unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u obrazac za prijavu na internetu
  • biti državljanin ili osoba s dugotrajnim boravištem u jednoj od sljedećih zemalja: u državi članici Europske unije uključujući prekomorske zemlje i područja ili u jednoj od trećih zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska.

Nakon što ovo obavite trebate sudjelovati u kvizu ako ste se prijavili za samostalno putovanje.

Izdvojeni članak
erasmus

Moje Erasmus iskustvo: Ako vam treba samopouzdanja, putovanje u inozemstvo idealno je za vas

Možete putovati sami ili u grupi

Kako stoji u opisu programa, dobitnici mogu na putu provesti do 30 dana između 1. ožujka 2023. i 29. veljače 2024. Bitno je za znati i da će se mladima koji zbog invaliditeta ili zdravstvenih problema imaju poteškoća s putovanjem, pružiti se pomoć i podrška kako bi mogli sudjelovati.

Ako želite, možete putovati samostalno ili se, pak, udružiti s još najviše četvero prijatelja. No i prijatelji s kojima putujete moraju biti 18-godišnjaci, odnosno ispunjavati sve poviše navedene uvjete, samo što će se prijaviti s pomoću vaše šifre prijave. Ako nemate prijatelje koji zadovoljavaju uvjete, a ipak biste željeli putovati u grupi, možete isplanirati zajedničko putovanje s drugim putnicima uključenima u DiscoverEU. Suputnike možete pronaći putem grupe DiscoverEU na Facebooku. Za sve nedoumice oko programa bacite oko na najčešće postavljana pitanja u vezi DiscoverEU programa na ovoj poveznici.