Pretraga

Kupujete nove slušalice? Na ove tri stvari svakako biste trebali pripaziti

A- A+

Postoji jako puno stvari bez kojih se može živjeti, ali slušalice nisu jedna od njih. Bilo da ih koristite u tramvaju kako ne biste morali slušati ‘zanimljive’ razgovore ostalih putnika, ili kada hodate kako vam nitko ne bi prišao, teško je zamisliti život bez njih. No, danas kupovina slušalica više nije toliko jednostavan zadatak.

Ilustracija, foto: Unsplash; Priyash Vasava

Vjerojatno je i prije bilo teško pronaći idealne slušalice, ali i dalje, morate priznati, postojao je puno manji izbor nego što je to danas slučaj. Pogotovo kada se nađete u situaciji da slušalice morate kupiti, htjeli vi to ili ne. To je onaj trenutak u kojem su vam stare slušalice razbile i ne postoji prijenosno razdoblje u kojem se možete posvetiti kupovini. Jednostavno ih morate kupiti, i to čim prije.

Najgore je kada se to dogodi, što vjerojatno niste do sada ni razmišljali o kupovini slušalica, pa ni ne znate što tražite, ni što želite. Idealno bi bilo kada biste mogli potrošiti što manje novaca, ali realno, slušalice su investicija koja se isplati. Čak i da niste veliki fan glazbe, nitko ne voli kada mu u ušima ‘škripi’, koliko su slušalice loše kvalitete. Ili kada kupite slušalice koje prestanu raditi nakon dva dana? Kriminalno.

Stoga kada ste prisiljeni kupiti slušalice, teško je posložiti prioritete. Na vašu veliku sreću, mi vam donosimo kratki vodič kroz kupovinu slušalica. Nećete se pronaći u svim točkama, ali vjerojatno će vam barem biti malo jasnije što želite. Ili, ako ništa, što ne želite.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Razbijene slušalice

Cijena

Slušalice su istovremeno vjerojatno stvar do koje vam je najviše stalo, ali isto tako stvar za koju niste voljni izdvojiti puno. Jednostavno, znamo da su slušalice potrošna roba i da se nakon samo nekoliko mjeseci, pokvare i vrijeme je za nove. No, s druge strane, ako ne potrošite barem koju kunu više od minimuma, velika je šansa da će slušalice biti toliko loše da nećete moći uopće slušati glazbu ni kad budu radile, a ionako će i to prestati uskoro.

Slušalice je moguće kupiti apsolutno svugdje, no nemojte to raditi. Dućani odjeće su tu kako bi u njima kupovali odjeću, a dućani multimedije su oni u kojima se kupuju slušalice. Iako izgleda puno strašnije, primijetit ćete da cijene nisu toliko veće, a kvaliteta je neusporedivo bolja. No, i u takvim dućanima, nemojte birati najjeftiniju opciju. Dobra je ideja proguglati malo recenzije prije kupovine, ili pitati prodavače u dućanu.

Oblik slušalica

Jedno vrijeme smo bili oduševljeni s velikim slušalicama, koje pružaju odličnu izolaciju od vanjskih zvukova, a onda su došle ‘in-ear’ slušalice i shvatili smo da je to bolja opcija. Male slušalice su svakako puno spretnije za prenošenje, no isto tako znaju stvarati probleme. Postoji li gora stvar od toga da izgubite neke od onih malih čepića bez kojih ne možete slušati glazbu? Upravo zato su nas oduševile earbuds, koje je prvi proizveo Apple. Male i spretne, bez čepića.

U idealnoj situaciji, imate i velike i male slušalice – jedne za svakodnevnu upotrebu, a druge za specijalne prilike. Pod specijalne prilike mislimo na duge vožnje busevima, izbjegavanje cimera u domu i slične situacije. Male slušalice vam pružaju moguće istu kvalitetu zvuka, ali ove daju više do znanja da ste apsolutno nezainteresirani za bilo kakvu komunikaciju.

Žica ili ne?

Najnoviji ‘problem’ kod kupovine slušalica jest odabir: slušalice na žicu ili bežične? Koliko god ovo djelovalo kao pitanje s jednostavnim odgovorom, to nažalost nije. I dok bežične slušalice vam daju veću slobodu, toliko ju i ograničavaju. Potrebno je brinuti o tome da ste ih na vrijeme napunili, kao i o tome da vam mobitel ima dovoljno baterije za podnijeti upaljen Bluetooth.

Još jedna velika mana bežičnih slušalica jest ta što ćete za kvalitetan zvuk ipak morati izdvojiti nešto više kuna, dok ćete kvalitetne slušalice sa žicom naći i za manje od sto kuna. A i to smo puno rekli. I kod bežičnih slušalica postoji mali milijun različitih oblika, a zasad se čini da su najpametnija opcija one koje nisu u potpunosti bežične, već su povezane međusobno. Možete ih nositi oko vrata i tako ih je teže izgubiti, ali isto tako… Imate i žicu i Bluetooth. Možda je ipak najbolje držati se dobrih starih žičanih slušalica?