Pretraga

Anketa: Najviše učenika i studenata u kazalište odlazi isključivo u organiziranim izletima

A- A+

Vođeni izjavama naših sugovornika vezanim za posjete kazališnim predstavama,nedavno smo na našem portalu postavili anketno pitanje o tome koliko često posjećujete kazalište. Vrijeme je da objavimo rezultate popraćene prigodnom pričom iz učiteljskog pogleda.

Rezultati Ankete koju je ispunilo gotovo 300 čitatelja našeg portala pokazuju kako više od polovice ispitanika kazalište posjećuje isključivo samo u organiziranim školskim odnosno studentskim izletima. Nekoliko puta godišnje u kazalište odlazi petina ispitanika, njih 16 posto odlazi jednom godišnje, dok 6 posto u kazalište odlazi jednom mjesečno, odnosno često.

Kazalište kao jednodnevna ekskurzija

Izdvojeni članak

Velika anketa: Kad ste zadnji put bili u kazalištu?

Budući da smo anketom došli do rezultata koji pokazuju da velika većina u kazalište odlazi samo ako se radi o školskim, odnosno studentskim izletima, za Srednju.hr kontaktirali smo umirovljenog učitelja glazbene kulture Marija Fonija koji je za svog radnog vijeka organizirao zavidni broj izleta u kazalište. Fonio je u više od 40 godina radnog staža svojim učenicima pružio nezaboravne trenutke odlaska u kazalište. 

 – Odlaske sa svojim učenicima pamtim kao jedno od najljepših iskustava. Izleti u kazalište za učenike su bili svojevrsna jednodnevna ekskurzija. Najčešće smo odlazili na opere, balet, a ponekad i na mjuzikle, otkrio nam je umirovljeni učitelj. 

Kako je ovaj učitelj glazbenog i strastveni obožavatelj kazališta djelovao u područnim školama manjih mjesta u Gorskom kotaru, na organizirane kazališne izlete odlazilo se dva do tri puta godišnje, a učenici su, kaže, voljeli te subote koje su bile rezervirane za odlazak u kazalište. 

 – Kazališne predstave u većoj su mjeri posjećivale djevojčice, njih 80 posto, dok su dječaci najčešće odlazili zbog zabave i društva. U većoj mjeri smo posjećivali riječki HNK, a ponekad bismo znali otići u Zagreb, u kazalište ‘Komedija’ gdje smo uživali na mjuziklima poput ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Chicago’ i ‘Jalta, Jalta’ koju smo imali prilike gledati i u Rijeci. Opera ‘Ero s onoga svijeta’ uvijek im je bila najdraža predstava, rekao je Fonio.

Nikuda bez ranije pripreme

Vjerujemo da malo tko zna kako u Hrvatskoj postoji pravilnik o školskim izletima. U pravilniku stoji kako su učitelji i voditelji izleta dužni učenicima pružati pomoć i dati im informacije vezane uz realizaciju planiranih aktivnosti. Učitelj iz naše priče itekako je znao animirati svoje učenike prije odlaska na predstave. 

– Nakon što je izlet bio isplaniran i dogovoren, na satu glazbene kulture vrijedno smo se upoznavali s radnjom predstave. Kako bi učenici imali što bolji uvid u predstavu, na sat bi nosio tada još popularne VHS kasete te bi gledali opere i balet. Slušali smo i glazbu iz opera, a ponekad i zapjevali. Moramo biti iskreni, nisu baš svi uvijek bili zainteresirani, ali neke stvari svima ipak ostanu u uhu i olakšavaju im praćenje predstave, priznao je učitelj. 

Kaže kako je bez dobre pripreme i animacije teško doprijeti do svih učenika posebice ako se radi o predstavama koje su zahtjevnije pa ih je uvijek prije volio temeljito informirati o njima. 

 – Naravno, nakon odgledane predstave uvijek smo odvojili dio sata da prokomentiramo predstavu, a oni najzagriženiji znali bi kupiti bilten o predstavi pa bi i to čitali, sa sjetom se prisjeća učitelj koji je svojim učenicima uvijek kazao da sačuvaju ulaznicu kao uspomenu na još jedan školski izlet.