Pretraga

Lovac iz Superpotjere oštro o statistikama tko je najuspješniji: ‘Nastaje miš maš, to je timska igra’

A- A+

Nakon što je u nedjelju završila prva sezona kviza Superpotjera, krenule su objave statistika tko je najuspješniji lovac. Tako su lovci svoju internu statistiku objavili na forum.hr, Ukrajinac Semjon Fedotov koji već dulje vrijeme prati statistike Potjere objavio je svoje podatke, a sve su počeli prenositi i mediji. No, naslovi su bili različiti – nekima je najbolji lovac bio Sven, a drugima Krešo. O navedenome se na svom Facebooku oglasio lovac Sven koji je naglasio da svakome tko zna osnovnoškolsku treba biti jasno da su neki podaci i interpretacije nemoguće.

lovci iz superpotjere

Foto: Superpotjera | HRT

‘Tko je najuspješniji lovac ili o dugom putu jednog tipfelera’, počinje svoju objavu na Facebooku lovac Superpotjere Sven Marcelić. Naime, nakon završetka ove sezone Superpotjere mediji su počeli objavljivati tko je najuspješniji lovac pozivajući se na statistike s forum.hr ili pak na statistike Ukrajinca Semjona Fedotova koji izrađuje statistike za Potjeru i Superpotjeru. No, pritom je došlo i do nekih pogrešaka u interpretaciji.

Sven opisuje da nastaje ‘cijeli miš maš’

– Želio bih reći nekoliko riječi o jednom specifičnom problemu, a to su članci koji jučer i danas tematiziraju tko je najuspješniji ili najefikasniji lovac. Jučer je na jednom portalu izašao članak o tome pa je konstatirano da sam s 20 od 31 odgovora najefikasniji i da je to 93.54 posto. Danas je to prenijelo još nekoliko dnevnih novina. Naravno, svakome tko zna osnovnoškolsku matematiku jasno je da je to nemoguće, počinje Sven u svojoj objavi.

Objasnio je da oni kao ekipa lovaca prate rezultate kako bi bolje postavili taktiku i vidjeli gdje griješe u igri. To rade, naveo je Sven, u grupi u kojoj se dopisuju, a podatke obrađuju lovci Sven i Mladen. Nakon zadnje epizode naprave skupnu statistiku koju lovac Krešo objavi i na temi o Superpotjeri na forum.hr.

– Nakon toga jedan portal prenosi podatak o broju javljanja i točnih odgovora gdje konstatira da sam imao 20 od 31 odgovora umjesto 29 od 31, što je očito točan podatak. Potom isti krivi podatak nekritički preuzimaju još neki. Dakle, vijest nastaje tako da mi lovci sami napravimo statistiku, prenesemo je na forum i onda se novinari ne potrude niti provjeriti što objavljuju pozivajući se na nas, spomenuo je Sven.

Dodatna komplikacija nastaje, napomenuo je Sven, jer statistiku vodi i ranije spomenuti Semjon Fedotov koji ima drugi skup podataka. Zbog toga, opisuje Sven, nastaje ‘cijeli miš maš’.

Izdvojeni članak
lovci iz superpotjere

Lovci iz Superpotjere otkrili koji su im bili najgori predmeti u školi: ‘Brojeve što dalje od mene’

‘Superpotjera je timska igra’

– To se događa uglavnom zato što se nepažljivo prenosi tko je autor kojeg dijela podataka, a nakon toga donose zaključci koji su prilično upitni, a osim toga nije jasno koji bi kriterij uopće bio relevantan, pojasnio je Sven.

Sven u svojoj objavi daje i  nekoliko mogućnosti kombiniranjem svojih i Semjonovih podataka, a koji pokazuju da najuspješniji ili najefikasniji lovac može biti drugačiji s obzirom na to kako tumačimo rezultate. Tako je Sven istaknuo da najveći broj pobjeda ima Mladen, njih 24, najveći postotak pobjeda Krešo s 76,7 posto, najveći broj točnih odgovora Dean s 83, a najveći postotak točnih odgovora ima Sven s 93,5 posto.

– Ukratko, Superpotjera je timska igra. U njoj je 13 od 40 igrača uspjelo pobijediti, od čega četiri koji su pobijedili nas petero. Dakle, jednom u deset slučajeva netko je bio bolji od petero lovaca.
Mi lovci smo pritom na oko 88 posto točnih odgovora, dok su natjecatelji na znatno nižem postotku – prestao sam voditi tu statistiku, ali malo iznad 60 posto. Zato nas je i teško pobijediti jer je margina za pogrešku vrlo mala, zaključio je Sven u svojoj objavi.