Pretraga

VIDEO Posljednja runda kvizaškog obračuna završila skandalom: Koliko vremenskih zona ima u EU?

A- A+

Završnicu kvizaškog obračuna šefa i glavnog urednika portala srednja.hr Marka Matijevića i studenta i novinara Hrvoja Debeljaka obilježio je skandal zbog jednog pitanja. Kviz funkcionira tako da se odgovara na pitanja o Europskoj uniji, a onaj koji prvi točno odgovori uzima novac kao nagradu. Upravo je pitanje o tome koliko vremenskih zona ima u Europskoj uniji u posljednjoj rundi bilo je odlučujuće. Najbrži u odgovoru bio je Hrvoje koji je i pobijedio, ali Marko je na to pitanje uložio prigovor da na stranicama Europske komisije – piše netočan podatak.

Hrvoje i Marko za stolom

Foto: srednja.hr

Koliko vremenskih zona ima u Europskoj uniji? Ovo pitanje bilo je odlučujuće u posljednjoj rundi kviza između šefa i glavnog urednika portala srednja.hr Marka Matijevića i studenta i novinara Hrvoja Debeljaka. Naime, srednja.hr povodom europskih izbora koji se održavaju 9. lipnja ove godine provjerava znanje o Europskoj uniji.

U sklopu toga smo organizirali i pub kviz u Zagrebu s Moranom Zibar, a tijekom posljednjih tjedana imali smo i kvizaški obračun unutar redakcije koji smo snimali i u Splitu. Samo finale snimali smo u Kući Europe u centru Zagreba, a kako to obitava u finalima u kojima sudjeluje Hrvatska – ni ovo nije prošlo bez skandala. Podsjetimo, kviz između Marka i Hrvoja funkcionira na način da odgovaraju na pitanja o Europskoj uniji, a onaj koji najbrže kaže točne odgovore uzima novac kao nagradu.

Izdvojeni članak
kvizovi srednja hr

VIDEO: Ovog puta student je pobijedio šefa u kvizu i to na pitanjima o europskim morima

Tako je u posljednjoj rundi pobjedu odnio Hrvoje koji je točno odgovorio koliko vremenskih zona ima u Europskoj uniji. Ali, Marko je na to pitanje uložio prigovor tvrdeći, odnosno ‘guglajući’ da na stranicama Europske komisije – piše netočan podatak. Na to je Hrvoje odgovorio kako treba vjerovati onome što se nalazi na službenim stranicama EU institucija.

Osim pitanja o vremenskim zonama u EU u posljednjoj rundi kviza pojavila su se i ova pitanja:

  • Ovaj stil arhitekture pojavio se u 12. stoljeću u Francuskoj, a prepoznajete ga po šiljastim lukovima, rebrastom svodu i rozeti. Koji je to stil?
  • Izumio je dinamit, a kasnije je pokrenuo nagradu za znanost i mir. U kojoj je državi rođen Alfred Nobel?
  • Dvorac na Disneyevom logu inspiriran je pravim dvorcem iz koje europske zemlje?
  • Kako se zove poznati talijanski desert napravljen od mascarpone sira, kave i piškota?
  • Kako se zove nacionalna životinja Francuske koja je izvorno korištena za izrugivanje Francuzima, ali su je prihvatili kao svoj simbol?
  • Koja rijeka teče kroz 10 država i četiri europska grada?
  • Europska komisija je do sada imala 13 predsjednika, od toga samo jednu predsjednicu. U kojoj se državi rodila?
  • U Njemačkoj se održava najveći festival piva. U kojem mjesecu počinje?

Tko je na kraju u pravu i je li Hrvoje pravi pobjednik te kako se Marko blago izblamirao na pitanju o talijanskom desertu, pogledajte u videu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem