Pretraga

Mali Lošinj ove jeseni postaje pravo filmsko središte djece, evo o čemu je riječ

A- A+

Ovogodišnja, jubilarna 60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održat će se u Malom Lošinju od 29. rujna do 2. listopada 2022. godine. U natjecateljskom programu prikazat će se 86 filmova mladih autora u šest kategorija.

Jubilarna 60. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošić i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. Revija će se održavati od 29. rujna do 2. listopada 2022., a prikazat će se 86 radova mladih autora u šest kategorija.

Za program 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je rekordnih 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u šest kategorija od kojih je 25 animiranih, 14 dokumentarnih i osam igranih filmova. Ostale kategorije broje 17 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža.

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta Zagreb. Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica.

Izdvojeni članak

Od romanse do sramoćenja: Top 10 filmova o srednjoj školi koje morate pogledati

Montažerka Škop kaže da ju oduševljava vidjeti napredak autora i autorica, a otkrila je kakve filmove slabije boduje.

– Kada osjetimo veliki upliv odraslih u film, uglavnom ga slabije bodujemo. Stoga bih upozorila učiteljice da ostave čim više kreativne slobode djeci, da ih puste da sami pišu tekstove i biraju stil svojih filmova. Mentoriranje djece i procesa ne znači da se umjesto njih stvara film, objašnjava Škop.

Rekordan broj prijava i na jubilarnu 60. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ovaj filmski događaj, ali isto tako o bogatoj produkciji koja se događa u osnovnoškolskim filmskim družinama kao i kinoklubovima koji rade s djecom i mladima. Rezultate selekcije možete vidjeti ovdje.