Pretraga

Maloljetnici i cigarete: ‘Prije 18-e mi je bilo lakše doći do trave nego do cigareta’

A- A+

Uskoro nam dolazi do još jednog povećanja cijena cigareta i alkohola te se puno priča o tome hoće li to napraviti razliku i zaista utjecati na broj ljudi koji kupuju te dvije stvari, ili će samo udariti na džepove građana.

Pivo i cigarete

Obje stvari su rezervirane za punoljetne građane, no stvarnost je takva da mladi puno prije nego što napune osamnaest godina uživaju i u cigaretama, i u alkoholu. Naravno, svima je to prekul i prezanimljivo kada imaju ispod osamnaest i to rade, no kako to onda izgleda par godina nakon?

Izdvojeni članak

Poskupljuju cigarete, alkohol i dio bezalkoholnih pića: Evo kada će se to dogoditi i kolike će biti cijene

Odlučili smo popričati s nekolicinom pušača koji su danas u svojim dvadesetima i vidjeti kada su počeli pušiti, zašto, što misle o cigaretama, a i njihovo mišljenje o poskupljenju koje nam slijedi. Kao i uvijek, odgovori su bili raznoliki.

– Pušila sam sedam godina pa sam stala na kojih osam mjeseci pa sam počela opet radi stresa i sada nastojim opet prestati kad završe rokovi. Počela sam pušiti tako da sam iz znatiželje probala s najboljom prijateljicom. Smatram da maloljetnici i počinju pušiti iz isključivo dva razloga: 1. utjecaj društva i 2. znatiželja. O njima ne mislim ništa loše, svakome ide njegovo, osim da je malo ružno to vidjeti. I da, danas mi je žao što ja nisam razmišljala da i mene drugi tako gledaju kada sam bila mlađa, tada me nije bilo briga za apsolutno ništa u tom pogledu. Što se tiče kupovine cigareta, uvijek je bilo problema kad smo bili maloljetni zato što smo morali ‘žicati’ starije da nam kupe ili tete da nam na neku foru prodaju. Najčešće su nam prodavali u kafićima gdje smo bili redovni gosti, ili čak u kioscima gdje su nas znali, pretežito oko škole. Roditelji tada nisu znali, ali su naravno otkrili – mama nakon godinu dana, a tata nakon dvije, tri. Logično, danas oboje znaju, kaže nam Petra (21) koja studira turizam i komunikacijske znanosti u Zadru.

Ipak se ne izgleda starije

Kao što je i Petra spomenula, vidjeti mlade ljude kako puše je zaista ružno, zato što se vidi da su mladi, koliko god oni mislili da se to ne vidi. S cigaretom u ruci se najčešće ne izgleda starije, već samo još više dolazi do izražaja koliko malo godina ima osoba koja ju drži.

– Pušim devet godina i roditelji mi danas znaju za to, no i dalje ne odobravaju zato što su nepušači. Iz današnje perspektive mi zaista nije ok kada vidim maloljetnike kako puše i zato im ne želim kupiti kada me to traže, dok mi je tada to bilo normalno. Tada su još po kafićima bili automati za kupovinu cigareta pa sam ih tamo uzimala, nisam morala čekati da mi ih netko drugi kupi. Kao i većina, počela sam pušiti zbog društva. I nažalost, smatram da povećanje cijene ne može pomoći, već je potrebno educirati o štetnosti cigareta od malena, kaže nam Ivana (24) s Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Uvijek postoji način za nabaviti cigarete, bilo da se radi o automatima kakve Ivana spominje ili žicanje starijih i igranje na to da će vam htjeti prodati cigarete na tisku – sve se može kad se hoće, bez obzira na to koliko se ne bi smjelo. Ista je priča i s naručivanjem alkohola u kafićima.

Ružmarin, bosiljak i žvakaće spašavaju

– Kad sam probala pušiti s 13 godina u sedmom razredu, onda sam tu godinu stalno po skrivećki pušila kad sam mogla, a bile su tu i razne taktike za izbjegavanje skandala s mamom, kao npr. pranje ruka u kafiću prije odlaska doma, trljanje ruku o ružmarin i bosiljak putem i uvijek sam imala žvakaće. Onda sam na početku osmog prestala pušiti, bilo mi je glupo da budem pušač s 14 godina. Ljeto nakon prvog srednje, sa 16, sam počela ponovno pušiti i to još traje, mada često imam pauze od par mjeseci i nije mi to nikada veliki problem,  ne bih rekla da sam ovisna o cigaretama. Iz Makarske sam i tamo se uvijek znalo gdje se mogu kupiti cigarete, a gdje ne, ali kad razmislim, zapravo mi je prije osamnaeste bilo lakše nabaviti travu nego cigarete. Kritično je bilo kad mi je mama bila pronašla cigarete u drugom srednje, no bila sam rekla da ih čuvam za prijatelja. Danas se obje pravimo glupe što se toga tiče, iako znam da zna da pušim, i obje znamo da ja znam da ona zna, no ne želimo stvarati probleme. Mislim da mladi počnu pušiti upravo zato što su mladi i sve ih zanima i valjda se osjećaš dobro kada te svi smatraju djetetom, a ti znaš da radiš ‘stvari za odrasle’. Još jednu veliku ulogu igra nedostatak zabavnih sadržaja u gradu/mjestu. Što je mjesto manje, to se više djece drogira i puši, zato što nemaju što drugo raditi. Na primjer, u našoj Rivieri su Igrane poznate kao najveće drogeraško mjesto gdje se vrti sve i svašta, a zašto? Zato što zimi nemaju ni dućan, nego moraju ići kupiti kruh u Drašnice. Ipak, smatram da ima masa stvari koje su štetnije od cigareta, na primjer, svjetska organizacija za zdravlje je odredila crveno meso i svako prerađeno, brojem jedan za rakove, ali to i dalje svi ignoriraju, tako da umjesto fokusiranja na jedan problem, problem pušenja, mislim da bi trebalo obrazovati stanovništvo i o puno drugih štetnih i kancerogenih stvari. Ista mi je stvar vidjeti nekoga tko ima 16 godina kako puši, ili tko ima 40 godina. Znamo svi da nije zdravo, ali što sad, moramo svi umrijeti od nečega, raspričala se Lucija (20) s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Mislim da se svi možemo složiti da kada bi cigarete bili jedini problem koje današnje moderno društvo ima, da bismo bili svi jako sretni. Nažalost postoji milijun i jedna stvar koja utječe na naše zdravlje, a cigarete su samo jedna od njih.

Sve kreće kako bismo bili ‘kul’

– Pušim već petnaest godina, počela sam s 13-14 godina, no starci mi nisu znali da pušim sve dok nisam napunila 23 godine. Radila sam to da budem ‘kul’ i krenula sa starijom ekipom, a kasnije mi se i svidjelo. Mislim da je to općenito glavni razlog zbog kojeg maloljetnici počinju pušiti. Što se povećanja cijena tiče, nisam sigurna može li utjecati na smanjenje pušača, ali nadam se da da, priča nam Katarina (29).

Iako cigarete izgledaju kul i djeluju tako kada ih svi stariji u društvu puše, ustvari nisu neki tajni recept koji će vas odjednom pretvoriti u prekul osobu. Nekome se sviđa okus cigareta pa ih zato puši, nekome su neophodne za preživljavanje stresa i sve to stoji, osim činjenice da su cigarete ‘kul’.

Ako vam se stvarno sviđa…

– Pušim već osam godina, no tek sa 16 sam redovno počela pušiti. Često sam imala problema s kupovinom cigareta, no vremenom sam naučila gdje će mi ih prodati, pa sam ih tamo i kupovala. Roditelji su mi saznali kad sam imala devetnaest godina, a danas svi zajedno zapalimo… A što se tiče maloljetnika, ne mogu ih osuđivati kad sam i ja bila jedna od njih, ali mislim da to ne trebaju raditi radi društva, već ako im se stvarno sviđa. Mislim da većina počne zbog društva, ali i zbog nošenja sa stresom, okusa. Mislim da ovo poskupljenje neće previše utjecati na broj pušača, znam da sam se ja uvijek snalazila, bilo da sam tražila kune ili kupovala paket pa dijelila s prijateljima. Takva su bila vremena, priznaje nam Ana (22) koja je trenutno zaposlena.

Pouka priče: ako nešto radite, radite to zato što vam se sviđa, ne zato što mislite da bi vam se trebalo sviđati. Zapaliti cigaretu nije smrtni grijeh, kao što nije ni pušenje, no raditi nešto samo u nadi da ćete dobiti na društvenom statusu ili se svidjeti nekome, zaista nije najpametnija odluka.

I naravno, naše mini ‘istraživanje’ je pokazalo da nitko ne smatra da će povećanje cijena cigareta dovesti do neke znatne promjene, no preostaje nam jedino čekati i vidjeti što će vrijeme pokazati.