Pretraga

ICT Supergirls: One su živi dokaz da djevojka može uspjeti u ‘muškom svijetu’

A- A+

Od 2011. godine slavi se Internacionalni dan djevojaka u ICT-u, a uključeno je čak 150 zemalja svijeta. Kao i prošle i ove je godine ‘Girls in ICT’ dan organizirala tvrtka Lemax, a na njemu su sudjelovale mlade djevojke, uglavnom srednjoškolke i studentice. Ovim se danom podiže svijest i ohrabruju djevojke i mlade žene da promisle o studiju i karijeri u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

ICT Supergirls 2016/ Lemax

Ideja ovog događaja je mladim djevojkama pokazati kako su se žene s različitom obrazovnom podlogom snašle u istom svijetu, svijetu informacijske tehnologije. Prezentacije su ove godine održale Maja Bilić, specijalistica za platformu Google Analitycs 360 u Google-u, Željka Tičić, članica uprave tvrtke IBM, Antonija Bilić Arar, voditeljica marketinga i PR-a BlaBlaCar Hrvatska te Vedrana Miholić, direktorica prodaje u Croz d.o.o. Sve one imaju različitu obrazovnu podlogu, ali rade u istom sektoru – informacijsko komunikacijskim tehnologijama.

Izdvojeni članak

Međunarodni Girls in ICT prvi puta u Hrvatskoj približava IT zanimanja djevojkama

‘Svatko tko dođe u tvrtku sa sobom donosi jedan novi i jedinstveni pogled’

Prva gošća koja je održala svoje predavanje video vezom bila je Maja Bilić, zaposlenica Googlea u Londonu. Maja u Googleu radi već devet mjeseci, a u tvrtki kao i u gradu snašla se odlično. Ona je sasvim slučajno, nakon što nije upisala željeni smjer engleski na Filozofskom fakultetu, upisala informacijske znanosti i fonetiku. Kaže kako je čitavo vrijeme mislila da će promijeniti smjer vođena predrasudama kako je rad u tehnologiji samo za pametne FER-ovce. Ali malo po malo, takav je stav promijenila.

– Da nije tako shvatila sam tek kada sam završila faks, kada sam se apsolutno zaljubila u IT industriju i to ne zato što volim programirati i zato što znam dobro programirati nego zato što sam shvatila da me oduvijek zanimalo kako stvari praktično funkcioniraju, kaže Maja.

Fakultet joj je bio odlična podloga, na njemu je stekla tzv. ‘soft’ vještine, naučila je o odnosu s ljudima, komunikaciji, što je kasnije mogla primijeniti i u poslovnom okruženju.
Nakon studija zaposlila se u jednoj od vodećih marketinških agencija u Hrvatskoj, iSTUDIO.

– U tvrtku sam došla kako vanjski utjecaj, koji je sa sobom donio dodatnu vrijednost, a to je nešto što je jako bitno razvoju softwearea i u ostalim IT funkcijama, svatko tko dođe sa sobom donosi jedan novi i jedinstveni pogled, ispričala je Maja i dodala kako je iz toga razloga važno da se u IT sektoru zapošljavaju djevojke i žene, jer one ponekada imaju potpuno drugačiji pogled na stvari od muškaraca.

Posao u Googleu je, kaže, dobila slučajno, na nagovor prijatelja, koji im je poslao njen CV. Iako je ciljala na menadžment ili poziciju u prodaji, oni su ju zbog njenog tehničkog znanja preusmjerili na poziciju na kojoj je sada.

– Ovdje sam jako zadovoljna. Organizacija je velika, stvari se brzo mijenjaju, a najviše cijenim u ovoj tvrtki transparentnost, kaže Maja.

U Googleu se najviše kod zaposlenika cijeni samostalnost i osobna odgovornost, odnosno sposobnost samovodstva i samoučenja, na kraju je zaključila.

Izdvojeni članak

Žene i ICT – zašto se odlučiti za karijeru u ICT sektoru?

Bitno je iskoristiti svaku pruženu priliku za napredak

Željka Tičić jedna je od članica uprave tvrtke IBM, te je ambasador za IBM-ov program raznolikosti za jugoistočnu Europu. Srednju školu je završila u Požegi, a studirala je ekonomiju u Zagrebu. Po završetku fakulteta nipošto se nije htjela vratiti u roditeljski dom te se prijavila na oglas za posao, bez da je uopće znala za koju se tvrtku prijavljuje. Tako je i ona slučajno završila u IBM-u, u odjelu računovodstva.

– Već nakon dvije godine, koliko god sam bila sretna i zadovoljna u odjelu financija, shvatila sam da se nalazim u jednom velikom globalnom sustavu koji pruža puno mogućnosti i iskoristila sam to tako da sam već nakon dvije godine otišla dalje iz financija, kazala je Tičić.

Kaže kako raditi u IT-u ne znači biti IT tehničar ili inženjer, a ona je iskoristila prilike koje njena tvrtka pruža te promjenom 15 različitih pozicija danas je postala jedna od članica Uprave.

– Bila sam onaj mali najniži pripravnik, a sad sam član Uprave i jedan od direktora IBM-a. Ono što je mene dovelo do ove pozicije jest to da sam iskoristila priliku da promijenim berem 15 pozicija unutar IBM-a, rukovodeći se s tim da ja to želim raditi, rekla je Tičić.

Mladim je djevojkama savjetovala kako je ipak najbitnije raditi posao koji vole, jer je to zapravo ključ uspjeha.

Nema ‘nije to za mene’

Voditeljica marketinga i PR-a BlaBlaCar Hrvatska, Antonija Bilić Arar i svijet IT-a je, kao i njena sestra Maja, ušla sasvim slučajno. Studirala je engleski i talijanski jezik i književnost, a pred kraj studija zaposlila se kao novinarka Večernjeg lista, a kasnije i na portalu Iskon.hr. Portal joj je bio prvi korak u svijet tehnologije, a kaže kako joj se karijera u tehnologiji jednostavno – dogodila.

– To je industrija za koju sam shvatila da će hraniti moju vječnu znatiželju. Htjela sam znati kako funkcioniraju stvari, postavljala sam sto i jedno pitanje, htjela sam naučiti kako funkcionira ‘ono iza’, kaže Bilić Arar.

Dodaje i kako ju je znatiželja ju je čitavo vrijeme poticala da ostane raditi u industriji u kojoj se stalno nešto mijenja i uvijek se događa nešto novo te ima priliku za učenje.
U početku se nakon novinarstva, a uz dodatno školovanje i naobrazbu, počela baviti internet marketingom kao freelancer, gdje joj je BlaBlaCar u početku bio klijent, a kasnije je za njih počela raditi u punom radnom vremenu.

– Ima puno stvari koje radim. Zapravo radim i evente i nekakve analize i business development, nastupam u medijima, kontaktiram novinare, community management, nabraja Bilić Arar.

Djevojkama je poručila da nema ‘nije to za mene’, jer nikad ne možete znati ako ne probate. Jer i sama, kaže, danas radi poslove za koje prije par godina uopće nije znala što su.

U IT-svijetu muškarci ne diskriminiraju žene jer se svakodnevno susreću s novim stvarima

Vedrana Miholić završila je matematiku na PMF-u, a trenutno je direktorica prodaje u IT poduzeću Croz te je predsjednica udruge Programerko koja nastoji popularizirati informacijske tehnologije među djecom predškolske i školske dobi.

– Kao što su kolegice mislile da nikada neće ući u svijet tehnologije,tako sam ja mislila da iz njega nikada neću izaći. Meni je bilo prekrasno programirati. Jedini razlog zašto sam iz programiranja otišla je bio taj što sam dobila prvo dijete, pa sam zaključila da će biti bolje da radim nešto drugo što će me manje, recimo, rastezati. Ali taj problem solving i ta kreativnost u poslu bili su jako zarazni, kaže Miholić.

Kaže kako u Udruzi za cilj imaju djecu iz korisnika i konzumenata prebaciti u kreatore odnosno stvaratelje, jer je bitno da shvate koliko im tehnologija u žvotu može biti od pomoći.

– Ja dolazim iz privatne kompanije, nas je dvjesto, a u menadžmentu sam jedina žena. Malo nas je i kada se nađem u ovakvom ženskom okruženju, osjećam se slobodnijom govoriti o tome što su nam sve roditelji, okolina i svi oko nas krivo usadili, rekla je Miholić.

Naglasila je kako se karijera može birati u bilo kojem smjeru, samo je bitno sam sebe naći.

– Ako vam netko vječno govori da je tehnologija za dječake, a da ste vi za nešto drugo, onda, koliko god vi možda rukama odmahujete na to, to vam ostaje u podsvijesti. Zato je to užasno važno demistificirati, kaže Miholić.

Važno je da se djeci od najranije dobi usađuju pravilne vrijednosti, te poručuje mladim djevojkama da odgajaju svoje djevojčice u smjeru da je i svijet tehnologije svijet za njih. Naglašava i kako u samom svijetu IT-a predrasuda od strane muškaraca uopće nema, već su žene uvažavane jer se nalaze u društvu onih koji se svakodnevno suočavaju s promjenama i novim stvarima.

Atmosfera za vrijeme prezentacija bila je vrlo pozitivna, a mlade djevojke koje su prisustvovale događaju aktivno su sudjelovale postavljajući gošćama pitanja koja su ih zanimala, pokazavši tako da u ženskom svijetu itekako ima interesa za informacijsko-komunikacijske tehnologije.

ICT Supergirls 2016/ Lemax