Pretraga

Milom ili silom do titule: Znanstvenicima, koji ga nisu htjeli primiti u akademiju, polomio kosti

A- A+

Titula akademika najveća je i najznačajnija titula koja se može dobiti u znanstveno- sveučilišnoj zajednici. Ne čudi stoga da je Zhang Tao, predsjednik Kineskog holdinga svemirske znanosti, dvoje znanstvenika pokušao svim silama nagovoriti da ga prime u Akademiju. Kada su ga odbili, pretukao ih je.

Tučnjava znanstvenika | screenshot: Weibo

Dvoje istaknutih kineskih znanstvenika završilo je u bolnici s teškim ozljedama. Da će se to dogoditi, sigurno nisu slutili kada ih je Zhang Tao (47), predsjednik Kineskog holdinga svemirske znanosti i tehnologije, pozvao da posjete tu državnu tvrtku.

Wang Jinnian (55) i Wu Meirong (85) članovi su Međunarodne akademije za astronautiku sa sjedištem u Stockholmu pa ih je Zhang Tao, inače, poznati partijski dužnosnik, zamolilo da mu pruže podršku u izboru akademika u toj organizaciji. Njih dvoje to su odbili, a onda ih je dočekao šok.

Prije nego što je Wang Jinnian krenuo dizalom, Zhang Tao nogom ga je oborio na pod te ga počeo tući. Nakon što je Meirong krenuo pomoći, napao je i njega. Wang Jinniana je navodno mlatio više od sat vremena.

Kako su liječnici kasnije utvrdili, Wang Jinnian je zadobio više prijeloma rebara i višestruke ozljede mekog tkiva po cijelom tijelu, a Wu Meirong imao je blagi kompresijski prijelom kralježnice i spondilolistezu (pomicanje kralježaka) te završio na operaciji.

Da stvar bude bolja, kako piše South China Morning Post, Zhang Tao cijeli je događaj pokušao zataškati te je idućih mjesec dana nastavio normalno dolaziti na posao kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, snimka nadzorne kamere na kojoj je vidljivo kako napada akademike završila na internetu i postala hit na Weibou, kineskoj društvenoj mreži. Korisnici te mreže pobijesnili su na institicuije zbog zataškavanja incidenta. Reagirala je i policija.

Zhang Tao je na kraju priveden te bi nakon suđenja, umjesto akademik, mogao postati zatvorenik.