Pretraga

Ministarstvo kulture poslušalo struku i krenulo u spašavanje Kulture u SC-u, od ministrice Divjak ni glasa

A- A+

Ministrica kulture Nina Obuljen, potaknuta otvorenim pismom Mirana Kurspahića, konačno se ponudila za spašavanje Kulture u Studentskom centru u Zagrebu. U dopisu koji je uputila sanacijskog upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku, Obuljen izražava zabrinutost i apelira na preispitivanje odluke o smjeni Nataše Rajković, bivše pomoćnice za Kulturu. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak o ovome se još nije oglasila na adekvatan način.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture
Foto: Youtube screenshot

Smjena Nataše Rajković s mjesta vršiteljice dužnosti pomoćnice ravnatelja Studentskog centra za kulturu, a potom i reakcije na to u vidu otvorenog pisma Mirana Kurspahića, potaknuli su ministricu kulture Ninu Obuljen na djelovanje. Odluka o smjeni pomoćnice Rajković sporna je na nekoliko razina, budući da joj je nakon smjene sa spomenute pozicija ponuđena nižerangirano radno mjesto, što je upitne zakonitosti, pa će o svemu odlučivati i sud.

Apelirala je na preispitivanje odluke o smjeni

Obuljen je tako poslala dopis sanacijskog upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku u kojem je izrazila zabrinutost nastalom situacijom te apelirala na njega da preispita odluku o smjeni pomoćnice Rajković. Za HINA-u je istaknula kako je, unatoč tome što nema ovlasti direktno utjecati na odluke Sanacijske uprave SC-a, zbog opetovanih sukoba unutar uprave, često inicirala razgovore s predstavnicima SC-a, ali i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Kultura SC-a ima dugu tradiciju i iznimnu vrijednost i za grad Zagreb i za hrvatsku kulturu u cjelini. Zato nam je važno da se kultura u okviru SC-a očuva’, rekla je ministrica, koja Kulturu SC-a ocjenjuje kao jedno ‘doista živo mjesto, s jednim specifičnim programom kakav grad poput Zagreba treba imati, rekla je Obuljen za Tportal.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja ima ovlasti nad kontrolom rada SC-a, kao i premijer Plenković, nisu se baš oglasili. Divjak je jedino poručila u priopćenju kako ‘upravitelj bira sam svoje suradnike’, no o zakonitosti predlaganja nižeg radnog mjesta, unatoč tome što je Rajković imala ugovor na neodređeno radno vrijeme baš na višem mjestu – Divjak nije utrošila ni riječi.

‘Ministrica Divjak, koja ima sve ingerencije, e ona ljetuje’

Blog objavljen na portalu teatar.hr, također se osvrće na ovu situaciju tvrdeći kako cijela priča ima duhovitu komponentu.

– I tu dolazimo do relativno duhovitog trenutka u cijeloj priči. Jer, ako je pravna služba Ministarstva kulture, kao jedna od najgorih u javnoj upravi uopće, (ona ista koja je Hasanbegovića branila – i na sudu izgubila – argumentom da se na njega ne odnosi Zakon o primopredaji vlasti), shvatila da Rajković teško može izgubiti ovaj radni spor; dakle – ako je to Pravnoj službi Ministarstva kulture jasno – moralo bi biti svima. Ali eto nije. Pa ministrica kulture brani Kulturu SC nad kojom nema zakonskih ingerencija. A njezina kolegica Divjak koja ima sve ingerencije, i navodno nije stranačka osoba, na umu su joj samo reforme-reforme-refome – e ona, jegiba, ljetuje. Kakve izjave za medije, kakve intervencije, kakvi bakrači. Kakvo obrazovanje, uostalom? Bit će ovo divna jesen. Jedna od onih za pamćenje, stoji u blogu na teatar.hr.