Pretraga

Mnogi bojkotiraju Hogwarts Legacy, a i dalje je jedna od najigranijih igara

A- A+

Dugo očekivani Hogwarts Legacy dostupan je za igranje već nešto više od dva tjedna. Unatoč najavama bojkota zbog situacije s autoricom Harryja Pottera, J. K. Rowling, igra i dalje niže impresivne uspjehe i o njoj se ne prestaje ‘brujati’.

Hogwarts Legacy izašao je za PC, PlayStation 5 i Xbox Series S/X 10. veljače, a unatoč brojnim igračima koji su najavili bojkot igre, ovaj single player RPG smješten u svijetu čarobnjaštva i magije, ostvario je nevjerojatne rezultate.

Kontroverzan esej

Za one koji ne znaju, pojedini igrači najavili su bojkot ove igre zbog transfobnih komentara autorice Harryja Pottera, J. K Rowling. LGBTQ+ zajednica ima poprilično široku listu svih neumjesnih komentara autorice, ali ono što je bila ‘kap koja je prelila čašu’, bio je upravo njen esej u kojem je napisala pet razloga zašto bi trebali biti zabrinuti zbog trans aktivizma.

Rowling je u eseju izjavila da je zabrinuta zbog velikog broja mladih žena koje žele promijeniti spol, kao i zbog onih koje se ‘detranzicioniraju’. To je naljutilo brojne obožavatelje Harryja Pottera, koji su svoje frustracije iznijeli bojkotom njenih knjiga i sad igrice Hogwarts Legacy.

Izdvojeni članak

Harry Potter Reunion početkom iduće godine: Zašto smo svi toliko na aparatima?

Impresivni rezultati

No, vratimo se na Hogwarts Legacy. Unatoč svim tim kritikama, ostvario je impresivne rezultate i dobio solidne ocjene u testiranjima. U nastavku donosimo što je postigao u dva tjedna od svog izlaska.

  • Na Early Accessu, Hogwarts Legacy oborio je rekord najgledanijih videoigara na popularnoj platformi za streamanje, Twitchu. Gameplay je gledalo čak 1,28 milijuna ljudi
  • U tjednu izlaska, ‘obična’ inačica igre i deluxe verzija, našle su se na samom vrhu najprodavanijih videoigara na Steamu
  • U jednom trenutku, Hogwarts Legacy igralo je 879.308 igrača na Steamu, što je tik iza popularnih naslova kao što su Cyberpunk 2077 i Elden Ring

Prema predviđanja Forbesa, Hogwarts Legacy će u svom launch razdoblju ostvariti 10 milijuna prodaja, dok bi do kraja godine mogao ‘podebljati’ tu brojku do 20 miliijuna. Riječ je o brojkama koje su veće od onih koje je imao Cyberpunk 2077 i Elden Ring, ali prednost Hogwarts Legacyja je upravo nedostatak tehničkih poteškoća i činjenica da već u startu ima velik broj fanova zbog Harryja Pottera.