Pretraga

Mobilnom aplikacijom ‘Spolno zdravlje’ anonimo otkrij sve što još ne znaš o tome

A- A+

Prema procjenama SZO-a i UNAIDS-a iz 2015. godine, u svijetu je s HIV infekcijom ukupno živjelo 36,7 milijuna ljudi od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi.  Ovi poražavajući podaci iz godine u godinu rastu, a kako bi se potakla svijest javnosti već dvadeset i osmi put zaredom u svijetu se 1. prosinca obilježava Svjetski dan AIDS-a. 

Foto: screenshot

Izdvojeni članak

Uspješan obračun s neizliječivom bolesti: Dvojici pacijenata nestao HIV iz tijela nakon transplatacije

Brojnim događajima i aktivnostima i ove će se godine Hrvatska priključiti velikom danu za dobrobit zdravlja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a provode kampanju čiji je cilj informirati i educirati posebice mlade, ali i sve ostale, o rizicima i načinima zaštite, te pridonijeti unaprjeđenju sustava savjetovanja i testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti, te zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja u Hrvatskoj.  

Na taj je način u partnerstvu HZJZ i HUHIV-a nastala i prva mobilna ‘Spolno zdravlje’. Ovaj moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama.  

Aplikacija koja je vrlo jednostavna za korištenje može se preuzeti za androide i IOS, a dostupna je i na službenim stranicama i možete ju pronaći ovdje.

Osim što se aplikacijom možete informirati o spolno prenosivim bolestima te zatražiti pomoć, korisnici mogu pomoću kalkulatora izračunati rizik od zaraze HIV-om od posljednjeg spolnog odnosa.