Pretraga

Nevjerojatna zabrana u jednoj od većih zemalja: Maloljetnici će videoigre smjeti igrati određen broj sati

A- A+

Igranje videoigara u Kini mlađima od 18 bit će dozvoljeno isključivo petkom, subotom i nedjeljom; i to ne bilo kad, već samo između 20 i 21 sat. Dio je to novih pravila kojim Nacionalna agencije za medije i izdavaštvo mlade želi spasiti od digitalne ovisnosti i ‘duhovnog opijuma’ zvanog videoigre.

foto: Sigmund / Unsplash

– Religija je opijum za narod, napisao je Karl Marx 1843. u svom Prilogu kritici Hegelove filozofije prava. Upravo pozivajući se na Maxa, kineski su komunisti 178 godina kasnije ograničili igranje videoigrica maloljetnicima.+

Videoigre su, naime, parafrazirajući velikog filozofa, nazvali “duhovnim opijumom” za mlade.

– Zaštita tjelesnog i mentalnog zdravlja mladih je u vitalnom interesu nacije i povezana je s kultiviranjem mlađih generacija u vrijeme nacionalnog pomlađivanja, kazao je glasnogovornik tamošnje Nacionalne agencije za medije i izdavaštvo.

Novim pravilima, kako javlja državna novinska agencija Xinhua, djeci ispod 18 godina ograničava se vrijeme za igre na jedan sat dnevno – od 20 do 21 sat i to samo petkom, subotom i nedjeljom. Kineski mališani vesele se i blagdanima jer će tada također moći igrati omiljene igre.

Izdvojeni članak

Kinezi zabranili rad privatnim školama usmjerenim na profit, krenuli ‘tečajevi u ilegali’

Ako ste mislili da se ova odluka može izbjeći, varate se. Kompanije koje izađuju videoigre dužne su u svoje softvere uvesti verifikacijske sustave, koji će u realnom vremenu pratiti korisnike te maloljetnicima onemogućiti da koriste njihove uređaje osim u dopušeno vrijeme.

Podsjetimo, Kina je zbog brige o mladima nedavno zabranila i rad privatnih škola usmjerenih na profit. Smatrali su da odlaskom na tečajeve u tim školama učenici postaju preopterećeni. No, mjere su sustigle i državne škole kojima je sad ograničena količina zadaće koju smiju zadavati učenicima.