Pretraga

Najdugovječnija emisija na HTV-u

A- A+

Hrvatska radiotelevizija ima dugu tradiciju pa se tako kao datum početka emitiranja programa na Hrvatskom radiju (tada Radiju Zagreb) uzima 15. svibnja 1926. godine, a datum početka emitiranja na Hrvatskoj televiziji (tada Televizija Zagreb) 15. svibnja 1956. Još uvijek je ovaj hrvatski javni radiotelevizijski emiter s dva opća kanala najgledaniji među televizijama u Hrvatskoj, što nije slučaj za većinu europskih zemalja. Kada je riječ o najdugovječnijoj emisiji na HTV-u to je TV kalendar, koji se emitira od davne 1976. godine, dakle već 38 godina. U obzir nismo uzeli dnevne informativne emisije, dakle Dnevnik ili vijesti, koje postoje još i dulje.

Hrvatska radiotelevizija emitira svoj program na četiri nacionalna kanala, a dva osnovna, dakle prvi i drugi zajedno još uvijek imaju najveći udjel gledanosti od svih emitera u Hrvatskoj, što nije karakteristično drugim javnim radiotelevizijskim servisima u Europi. Najdugovječnija emisija HTV-a je TV kalendar koji se emitira već 38 godina, odnosno od davne 1976.

Izdvojeni članak

Top gir Jugoslavija: Slovenci napravili vrhunsku sprdnju poznatog auto showa

Preko 12 tisuća epizoda

U tih gotovo četiri desetljeća prikazivanja TV kalendar je premašio brojku od 12 tisuća epizoda. To je dnevna povijesno dokumentarna emisija, u kojoj se obrađuju podaci o zbivanjima i ljudima, što su se dogodili na datum kada se TV kalendar prikazuje.

Prva epizoda prikazana je trećeg siječnja 1976., a svaka pojedina traje desetak minuta, još od početka emitiranja.

Koncept je malo promijenjen do današnjih dana. Trenutno se TV kalendar prikazuje tri puta dnevno, sve na HTV 1. Prvi put ujutro odmah nakon himne, zatim drugi put nakon popodnevnog Dnevnika, a treći uoči vijesti u 17 sati.

Izdvojeni članak

Uspješni i propali pobjednici talent show emisija

‘Emisija za selo i poljoprivredu’ najdulje se emitira na Hrvatskom radiju

Na radiju, koji je sve manje popularan medij uslijed velikog uspona novih medija, postoji emisija koja je prošle godine obilježila 65. obljetnicu emitiranja.

Radi se o ‘Emisiji za selo i poljoprivredu’ koja se emitira svake nedjelje u osam sati i pet minuta, a u njoj se obrađuju zanimljive reportaže iz svih dijelova Hrvatske, a sadrži i javljanja s terena, goste sugovornike te savjete.

Nije za baciti niti broj godina druge najdugovječnije emisije Hrvatskog radija. Naime ‘Pomorske večeri’ su ušle u 62. godinu emitiranja.