Pretraga

Najveći svadljivci u povijesti rock glazbe

A- A+

Povijest rock glazbe ispunjena je briljantnim albumima i ostvarenjima, ali i onim manje lijepim događajima – fizičkim i verbalnim konfliktima koji su nekim izvođačima donijeli i veću slavu no što su je možda zaslužili svojim kreativnim radom. Rockeri-svadljivci neki su od najvećih glazbenika u povijesti ali i još veće – taštine.

deviantart.com

Axl Rose i Slash

Izdvojeni članak

Mrtvi rocknroll prodao 105 milijuna albuma!

Legendarni vokalist i gitarist Guns’n’Rosesa već su gotovo dva desetljeća u svađi čiji je razlog otkriven tek nedavno. Axl Rose koji je o tome šutio godinama izjavio je da je do svađe došlo jer Slash nije poštovao to što je Axl bio u iznimno lošem psihofizičkom stanju i trebao je stanku u radu. Uza sve to, kaže Axl Rose, Slash, Duff McKagan (basist benda) i njegova djevojka Stephanie Seymour godinama su ga gazili i vrijeđali. – Njima je sve bilo sranje. Govorili su mi da sam idiot i luzer, izjadao se Axl kojega je sve to toliko potreslo da godinama nije pisao glazbu. Tomu u prilog govori i činjenica da je posljednji album Guns’n’Rosesa ‘Chinese Democracy’ iz 2008. u izradi bio gotovo punih 12 godina.

Naravno, na njemu je radila potpuno nova postava . Slash i Duff McKagan tvrde da prije njihova posljednjeg koncerta Axl nije želio izaći na stage tako dugo dok se njih dvojica nisu pristali potpisati na dokument kojim su se odricali imena Guns’n’ Roses.

Axl Rose i inače je poznat po svojoj taštini pa su tako vrlo slavni njegovi fizički nasrtaji na svoje obožavatelje i to za vrijeme samih koncerata ali i višesatna kašnjena na nastupe.

Noel i Liam Gallagher

Oasis, britanski rock bend osnovan je 1991. godine a sa svojim je funkcioniranjem prestao 2009. godine. Bend koji se još u njegovim počecima nazivalo nasljednicima The Beatlesa sagorio je usred svađe braće Liama i Noela. Njihovi međusobni verbalni ekscesi trajali su zaista godinama bez nekog javno poznatog razloga. Sve je eskaliralo 2009. godine u backstageu pozornice u Parizu kada je Liam slomio Noelovu gitaru. Nedugo nakon toga menadžer benda u javnom je priopćenju objavio da bend više ne postoji. Liam je nakon toga okupio novi bend pod imenom ‘Beady Eye‘ a Noel Gallagher ‘Noel Gallagher’s High Flying Birds

The Beatles

Britanski bend ‘The Beatles‘ mnogi čak i danas smatraju najboljim i najutjecajnijim bendom u povijesti moderne glazbe. Njihov raspad i danas je misterija i predmet brojnih nagađanja. Neki tako smatraju da je za raspad kriva Yoko Ono, ekscentrična supruga Johna Lennona. Činjenice su pak ovakve; već 1969. svi članovi The Beatlesa počeli su raditi na solo projektima, a međusobna komunikacija gotovo je potpuno prekinuta zbog razmirica. Brojna nagađanja o raspadu grupe prekinuo je Paul McCartney u izvješću za javnost povodom izlaska svojeg prvog albuma naslovljenog ‘McCartney’. U njemu je naveo kako su razlozi za raspad ‘osobna neslaganja, poslovna neslaganja, glazbena neslaganja, ali više od svega to što mi je zabavnije s mojom obitelji’.

The Police

Izdvojeni članak

VIDEO: Fizika kroz rock glazbu

The Police je formiran 1977. godine i uskoro postao jedan od najvećih bendova na planeti. Njihov frontman i basist Sting kasnije je ostverio karijeru i popularnost u razmjerima kakvu je uživao i sam bend. Prema svjedočanstvu bubnjara Stewarta Copelanda i gitarista Andyja Summersa glavni razloga za raspad benda bila je Stingova teška narav. On je naime polako preuzimao glavnu riječ u bendu i prema ostaloj dvojici se ponašao kao svojim zaposlenicima. To su popratile i poslovne razmirice s obzirom da je najveći dio financijskog kolača išao upravo Stingu.

Sting je 1984. sam napustio bend nakon iznimno uspješne turneje kojom je promoviran album ‘Synchronicity‘.

Bend se opet nakratko okupio 1986. godine u sklopu mini-turneje ‘Amnesty International A Conspiracy of Hope Tour‘ na kojoj su nastupali rame uz rame s U2, irskom četvorkom koja će godinu kasnije objaviti ‘The Joshua Tree’ album i postati najveći rock bend na svijetu.

The Pixies

U2 je na neki način obilježio raspad još jednog benda. Naime, The Pixies su u osamdesetima izdali dva vrlo uspješna albuma, no unatoč tome rodilo se veliko rivalstvo između frontmana Black Francisa i basistice Kim Deal. Ona je naime postala miljenica publike što je smetalo ljubomornom Francisu. Bend koji je već bio na rubu raspada pristao je svirati kao predgrupa U2-u na njihovoj revolucionarnoj turneji ‘ZooTV‘ početkom 90-ih. Shvativši da sviraju polupraznim stadionima nezainteresiranih obožavatelja U2-a, The Pixies su se raspali a Francis i Deal nisu razmijenili ni riječ sljedećih desetak godina.