Pretraga

Upoznajte ‘Široke Ulice’, mladi studentski bend

A- A+

Razgovarali smo s Markom, Bornom, Ivanom i Filipom, studentima koji su osnovali bend pod imenom ‘Široke Ulice’, a nakon mjeseci napornog uvježbavanja čekaju ih i prvi nastupi. Popričali smo s njima kako bi saznali tko su im najveći uzori i utjecaji, snimaju li već i svoj prvi album te kakvi su im planovi za budućnost.

Marin Zdelar

Bend ‘Široke Ulice‘ začet je u glavi Borne Ocvirka, gitarista i tekstopisca benda tamo još 2011. godine kada je Borna počeo raditi na tekstovima. Uskoro je upoznao i Filipa Komadinu koji je pokazao želju da ih otpjeva. Tu je njihov mali projekt zastao na nekoliko mjeseci sve dok Bornu nije kontaktirala prijateljica čiji je momak tražio bend. Bio je to Marko Balenović-Balson, bubnjar. Marko je pak u bend inicirao Ivana Cottiera, basista.

Izdvojeni članak

Video: Mladi zagrebački bend snimio ozbiljan singl

Rođendan benda pada na početak jeseni, 23. rujna, kada smo zajedno prvi puta zasvirali. Springsteen ima rođendan na taj isti dan! Slučajnost? Mislim da nije, haha!, oduševljeno nam je rekao Borna, očito veliki poklonik The Boss-a.

Sva četvorica su studenti; Marko pohađa Ekonomski fakultet u Zagrebu, Borna je na FFDI-u, Ivan na FER-u a Filip studira sociologiju. Iako usklađivanje obaveza na faksu i održavanje probi u skloništu na Ravnicama dva do tri puta tjedno nije lagano, ‘ne pada nam teško jer sviranje i stvaranje je strast’, kaže Marko.

No, koliko je zapravo teško mladom i neafirmiranom bendu poput ‘Širokih Ulica’ doći u javnost i dogovoriti svirku? – Do svirke u Zagrebu nije teško doći. Postoji, s obzirom na veličinu grada, po mom mišljenju, solidan broj lokala kojima su otvorena vrata za neafirmirane bandove. Komplikacije dolaze ukoliko za tu svirku band/izvođač očekuje financijsku korist, otkrio nam je Filip koji smatra da u tom slučaju bolje prolaze već etablirani bendovi koji imaju oformljenu publiku i kao takvi mogu privući više ljudi.

Izdvojeni članak

Naj profa: Predaje vjeronauk i pjeva u heavy metal bendu


Uzori

Kad smo ih pitali za osobne glazbene uzore i najdraže koncerte dečki su se potpuno ‘raspištoljili’; Marko nam je priznao da najviše voli Danny Careyja, bubnjara Toola kao i Manua Katchea i Bennyja Greba. Kao najdraži koncert istaknuo je Toolovo gostovanje u Zagrebu 2007.godine. Ivan najćešće sluša Muse, Bonobo, Parov Stelar, Tool, Cynic i još nekoliko bendova, a voli i elektronsku glazbu poput Justicea i Vitalice. Kao najdraže koncerte istaknuo je onaj Carlosa Santane iz 2009. te koncerte Rammsteina i Soulflyja iz 2012. godine. Borna pak obožava Johnnyja Marra, gitarista The Smithsa, Grahama Coxona iz Blura i The Edgea, gitarista U2-a. Kaže da je uz te bendove prošao ‘najbolje i najteže trenutke života’. Što se tekstopisaca tiče, uzori su mu Noel Gallagher i Bruce Springsteen. Kao najdraže koncerte istaknuo je četiri koncerta U2-a (dva Zagreba, Beč, Torino), koncert Springsteena u Trsu, RHCP u Zagrebu, a svidjelo mu se i na konceru Prljavog Kazališta u Areni. Filip pak glazbu sluša ‘s obzirom na klimu – onu okoline ali i moju’, a najviše voli rock s melodičnim vokalnim dionicama. U zadnje vrijeme najviše gušta uz Aerosmith, The Cure i Juru Stublića, a kao najdraži koncert izdvojio je upravo Stublićev koncert u Tvornici na Dan žena.

Što se prvog albuma tiče, on zasad još uvijek nije u planu. – Trenutno se koncentriramo na nastupe. Imamo dogovorene tri gaže, a bit će ih i još. Snimanje je ipak malo veća investicija pa smo to odgodili, ali ako nastavimo sa nastupima kako smo krenuli brzo ćemo i do toga doći, kaže nam Ivan uz naglasak da materijala za jedan album imaju već sada i vjeruju da će u neko dogledno vrijeme moći snimiti prvijenac.

Na pitanje kako bi opisali svoju glazbu nisu željeli odgovoriti. – Nikad nisam volio izvođače svrstavati u koš nekog žanra, pa tako neću ni svoj bend. Bendovi su živo biće i oni se mjenjaju. Netko na bolje, netko na lošije, rekao nam je Borna koji najčešće piše tekstove o ‘okolini, običnim ljudima i starim ljubavima’.

Što se budućnosti tiče, imaju vrlo jednostavan plan: nastupati, snimiti album, pa opet nastupati i tako ukrug. – Lijepo bi bilo vidjeti nas za godinu-dvije-pet u nekakvom poznatijem svijetlu i na dobrom glasu, zaključuje Ivan.

Oni koji su 2013. godinu dočekali uz Prljavo Kazalište na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu u jednom su trenutku na pozornici s gitarom u rukama mogli vidjeti upravo Bornu, a oni najbliži bendu znaju da momcima na probe zna upasti i legendarni Jasenko Houra. – Jajo i ja smo prijatelji u privatnom životu, tako da sve što se dogodi s Kazalištem je spontanto. Pomaže nam, spreman je udjeliti savjet u svakom trenutku. Dođe koji puta na probu čisto da čuje napredak. Bend smo nazvali po njegovoj pjesmi iz 1981. godine. Jednostavno je, kad se rodiš u Zagrebu 3 stvari su ti suđene: Dinamo, Sljeme i Prljavo Kazalište, priznao nam je na kraju intervjua Borna.

‘Široke Ulice’ uskoro imaju i svoje prve nastupe i to u Sax-u 19.3., u Retru 11.4. te u Hard Place-u 17.4. U planu su i još neki datumi, a njih ćete moći saznati na Facebook i Twitter profilima benda.