Pretraga

NASA i Libanonci razvijaju replikatore hrane poput onih iz Zvjezdanih staza

A- A+

NASA je odlučila uložiti znatniju svotu novca u razvoj 3D replikatora hrane koji bi za njih trebala izraditi libanonska tvrtka Anjan Contractor. Svrha ovog projekta je da se astronautima za dužih letova osigura raznovrsnija prehrana.

Replikatori hrane poznati iz popularne SF serije Zvjezdane staze uskoro postaju stvarnost. NASA je odlučilia financirati razvoj 3D printera hrane kojim bi opremila svemirske kapsule prilikom dužih letova, piše online časopis Quartz.

Izdvojeni članak

Revolucija u 3D formatu: Kinezi pokušavaju ‘isprintati’ avion

Nacrt će biti javno dostupan

Kao što spomenuti izvor prenosi američka svemirska agencija je uložila znatniju svotu novca u inžinjersku kompaniju Anjan Contractor iz Libanona koja je prva izvela uspješna testiranja u ovom području. Ova tvrtka je već uspješno replicirala odnosno ispisala čokoladu što je sasvim dovoljno bilo da pobudi maštu NASA-inih rukovoditelja.

Iz NASA-e se nadaju kako bi taj sustav mogao opskrbljivati astronaute raznovrsnom hranom tijekom dugotrajnog boravka u svemiru, a navodno će nacrti samog 3D printera biti javno dostupni te će se koristiti u svrhu suzbijanja gladi, piše Wikipedia.

Pizza je prvi izbor

S obzirom da su inžinjeri već dokazali da mogu ispisivati jednostavniju hranu u narednom periodu će pokušati s pizzom. Ideja je da se sloj tijesta istovremeno ispisuje i kuha, a naknadno se miješa prah od rajčice, voda i ulje. Nakon toga bi preko prva dva nanosa išlo nešto što u NASA-i nazivaju ‘nedefiniran proteinski sloj’. Ne zvuči primamljivo, ali astronautima će valjda biti ukusnije od onoga što sada jedu.