Pretraga

NASA opet ostavlja bez daha: Nova fotografija znanstvenicima pomaže shvatiti kako nastaju zvijezde

A- A+

NASA je objavile nove fotografije Stupova stvaranja, jednog od najfascinantnijih prizora u svemiru. Gusti oblaci plina i prašine u kojima se formiraju zvijezde u maglici Orao prvi su put fotografirani 1995. godine i već tada su zadivili najvnost. Nova fotografija koju je snimio teleskop James Webb cijeli prizor prikazuje još detaljnije i bit će veoma korisna znanstvenicima u daljnjem proučavanju svemira.

stupovi stvaranja

Foto: NASA

Stupove stvaranja, mjesto na kojem se rađaju zvijezde sada vidimo u još impresivnijem ruhu zahvaljujući NASA-inom teleskopu James Webb. Gusti oblaci međuzvjezdanog plina i svemirske prašine od kojih nastaju zvijezde izgledaju poput stupova, a postali su poznati 1995. godine kada ih je snimio teleskop Hubble. Nova, još impresivnija fotografija nastala je zahvaljujući infracrvenom spektru u kojem James Webb može snimati.

Impresivna nova snimka

Stupovi stvaranja snimljeni su 1995. godine i već tada su javnost ostavili bez daha. Formacije međuzvjezdanog plina i prašine mjesto su gdje se rađaju nove zvijezde, Stupovi su smješteni u maglici Orao, u sazviježđu Zmija. Od Zemlje su udaljeni 6500 svjetlosnih godina.

Hubble je ponovno snimio Stupove stvaranja 2014. godine i pružio nove detalje o pojavi koja stvara nove zvijezde. No, zahvaljujući infracrvenom snimanju sada se može vidjeti puno više detalja, jer infracrvena svjetlost može proći kroz većinu gustog plina i prašine, osim kroz najgušće dijelove. Kada čvorovi koji nastaju u stupovima plina i prašine postignu određenu masu, počnu se urušavati pod pritiskom vlastite gravitacije i zagrijavati se dok ne formiraju nove zvijezde.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno postignuće: NASA uspješno promijenila putanju asteroida

Dragocjeni podaci za znanstvenike

Kada se oblikuju nove zvijezde, one priodično izbacuju zrake brže od brzine zvuka koje poremete okolne oblake plina i prašine, dajući im izgled sličan moru kad po njemu plovi brod. Crvenkasti odsjaj dolazi od molekula vodika prepunih energije koji nastaju kada nove zvijezde izbacuju zrake. Te su nove zvijezde stare svega nekoliko tisuća godina.

Nova slika, osim što zadivljuje društvene mreže, također je veoma korisna znanstvenicima. Znatno će im pomoći i objasniti nastanak novih zvijezda, koje je do sada bilo iznimno teško promatrati. Sada mogu izračunati koliko zvijezda nastaje u Stupovima stvaranja te utvrditi količinu plina i prašine na tom području