Pretraga

[NE]LOGIČNO Netransparentna Buljan Culej osigurat će transparentnost Kurikularne reforme?

A- A+

Danas smo objavili dokaz da je Jasminka Buljan Culej, bivša voditeljica Ekspertne radne skupine za Kurikularnu reformu, lagala i obmanula javnost. Na press konferenciji u svibnju prošle godine novinarima je podijelila Akcijski plan za koji je tvrdila da je identičan onom kojim se prijavila na spomenutu poziciju. 247 dana poslije, od Ministarstva znanosti i obrazovanja putem zahtjeva za pristup informacijama dobili smo stvarni Akcijski plan te utvrdili da u više dijelova ne odgovara onom koji je Buljan Culej predstavljala novinarima. Isti je dokument od Ministarstva tražio pa dobio i Ivica Puljak, profesor splitskog FESB-a i čelnik stranke Pametno, koji je zbog utvrđenih nepravilnosti od ministrice Divjak i premijera tražio da otpuste odgovorne ili da sami odstupe. Na njegove izjave, priopćenjem je nedugo nakon reagirao HNS, nazivajući ih promašenima. U svemu tomu se, dakako, sakrilo i nekoliko promašenih nelogičnosti, čiju demistifikaciju donosimo u nastavku. Za više ovakvih sadržaja, zapratite Nelogično.

Premijer Andrej Plenković i Jasminka Buljan Culej | Foto: Youtube N1 televizija, Srednja.hr

Našom analizom ispostavilo se da je medijima predstavljen drugačiji Akcijski plan od onoga kojim se Buljan Culej prijavila na natječaj za voditeljicu ERS-a. U zatajenom originalu našli smo dosta gramatičkih grešaka, nedovršenih rečenica i dokaza o njezinom nepoznavanju reforme. Drugim riječima, dokazali smo da je obmanula javnost. Jutros smo o svemu s njom i porazgovarali. Naša novinarka ju je zamolila da nam komentira dva različita akcijska plana i njenu izjavu od prošle godine prilikom prezentiranja dokumenta novinarima.

Podsjetimo, Buljan Culej je tada eksplicitno tvrdila da se radi o ‘njenom osobnom akcijskom planu koji je pripreman samo za svrhu javljanja na natječaj i ni za što drugo’.

Mislim da je ovo dovoljno

Kada joj je naša novinarka postavila pitanje, Buljan Culej prvo ju je upitala postoji li snimka. Kada smo ju upoznali s tim da svi novinari koji su bili na pressici tu snimku posjeduju, dala nam je odgovor kojim je zapravo demantirala samu sebe, odnosno navode iz svibnja 2017.

‘Jedna svrha je akcijski plan za javni natječaj, a druga svrha je press konferencija. Mislim da je ovo dovoljno, doviđenja’, rekla nam je danas Buljan Culej.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

Kada ovu izjavu usporedimo s prošlogodišnjom, dolazimo do zaključka da Buljan Culej zapravo brani dvije teze: (1) da Akcijski plan ima samo jednu svrhu prijave na natječaj i ništa drugo te (2) da Akcijski plan ima dvije svrhe. Bez previše analiziranja, vidimo da istovremeno obje tvrdnje ne mogu biti istinite jer ako postoji samo jedna svrha, onda ne mogu postojati dvije i ako postoje dvije, onda nije istina da postoji samo jedna. Osim što dokument potvrđuje da je lagala, Buljan Culej odlučila je to potvrditi tako što je demantirala samu sebe i upala u proturječje. O tome zašto je lagala, naravno, nije stigla ništa reći, već je samo pozdravila našu novinarku i ‘obranila’ se klasičnim argumentom iz šutnje.

Jedina logična primjedba gđe. Buljan Culej leži u njenoj izjavi ‘mislim da je ovo dovoljno’. U potpunosti je u pravu. Da nije dokumenata, ovo bi bio dovoljan razlog da zaključimo kako je u jednom od dva slučaja lagala, odnosno kako jedna od njenih tvrdnji nije istinita. A kako uistinu imamo dokumente, znamo i kada se to dogodilo.

Netransparentni će osigurati transparentnost

Akcijski plan Buljan Culej tražio je i dobio i Ivica Puljak, profesor sa splitskog FESB-a i čelnik stranke Pametno. Komentirajući različite akcijske planove, izjavio je da ministrica Blaženka Divjak i premijer trebaju otpustiti odgovorne ili sami odstupiti. Nedugo nakon toga, reagirao je HNS s priopćenjem i Puljkove izjave nazvao promašenima. Za to su ponudili nekoliko ‘argumenata’.

1. Stara Ekspertna radna skupina više ne postoji! U tijeku je novi natječaj!
2. HNS je politički izborio da se i stari ERS i PSP razriješe te da se krene ispočetka!
3. Novi natječaj za Ekspertnu radnu skupinu zahvaljujući HNS-u posve je transparentan.

Izdvojeni članak

[NE]LOGIČNO Reakcija odvjetnika Dijane Vican nema argumenata, ali joj ne nedostaje logičkih pogrešaka

Premda je istina da Ekspertna radna skupina više ne postoji i da je u tijeku novi natječaj, u priopćenju nedostaje nekoliko informacija koje doprinose nelogičnosti ovih argumenata. Odnosno, prešućene su neke informacije koje pokazuju da iz ovih razloga koje navodi HNS ne slijedi zaključak kako su izjave ‘pojedinih političara promašene’. Jedna od njih je da se, nakon odlaska s čelnog mjesta ERS-a, Jasminka Buljan Culej našla u novom sastavu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) koje je nedavno imenovano. Po svojoj funkciji, PSP je nadređen ERS-u u smislu da određuje kriterije, provodi natječaj i bira same članove i voditelja ERS-a.

E sad dolazimo do zanimljive stvari – taj novi PSP (s Buljan Culej kao članicom) kako kaže HNS, organizira novi natječaj za ERS koji je ‘posve transparentan’. Ako ćemo dosljedno, razumnije bi bilo očekivati da će se, u skladu s prijašnjim ponašanjem oko iste stvari i u relativno sličnim okolnostima, osoba povesti istim, a ne dijametralno suprotnim vrijednostima. Dakle, kad je u pitanju ERS, od Buljan Culej razumnije je očekivati netransparentnost, nego transparentnost. No, ispada da je HNS zaključio da će Buljan, nekom čudnom uzročnom vezom, među ostalima biti ta koja će transparentnost promovirati, iako je godinu prije na potpuno netransparentan način došla do pozicije u istom tom ERS-u, što ju ni najmanje nije uzrujalo.


Za više ovakvih sadržaja zapratite Nelogično.