Pretraga

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

A- A+

Jasminka Buljan Culej, kratkotrajna i kompromitirana voditeljica reforme školstva, lagala je javnosti. Učinila je to na konferenciji za medije na kojoj je novinarima podijeljen njen akcijski plan s kojim se, kako je sama Buljan Culej tvrdila, prijavila za voditeljicu ERS-a. Ispostavilo se da je javnosti prezentirala jedan plan, dok je zatajeni original s kojim se zapravo prijavila – pun gramatičkih grešaka, nedovršenih rečenica i svojevrstan je dokaz o njenom nepoznavanju reforme. To samo po sebi ne bi imalo političku težinu da premijer Andrej Plenković u međuvremenu nije unaprijedio Buljan Culej u članicu svojega Posebnog stručnog povjerenstva. Ministarstvo Blaženke Divjak, koja sjedi za istim stolom s kompromitiranom Buljan Culej u PSP-u, nakon upute Povjerenice za informiranje dostavilo nam je dokumente koji potvrđuju nepravilnosti iz nikad službeno objavljene analize natječaja.

Premijer Andrej Plenković s Jasminkom Buljan Culej na sjednici PSP-a | Screenshot: Youtube N1 televizije

Putem servisa Imamo pravo znati, Srednja.hr je 8. siječnja 2018. podnijela zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Tim smo zahtjevom zatražili pristup akcijskim planovima svih kandidata koji su ih početkom travnja 2017. priložili svojoj prijavi na javni natječaj za voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Tražili smo, dakle, akcijske planove s kojima su se kandidati prijavili na natječaj u kategoriji za voditelja ERS-a.

Izdvojeni članak

Netransparentan izbor voditeljice ERS-a: Vedran Mornar razmišlja o ostavci – Akcijski plan presudan

Radi se o natječaju na temelju kojeg je na čelo Ekspertne radne skupine izabrana Jasminka Buljan Culej, članica novog saziva premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

S istekom zakonskog roka od 15 dana, Ministarstvo nam je putem navedenog servisa jučer dostavilo tražene akcijske planove kandidata prijavljenih za tadašnji ERS. Iz Ministarstva smo doznali kako su dobili jasnu uputu Povjerenice za informiranje da nam moraju ustupiti sve tražene informacije, odnosno dokumente.

Dokumenti koje smo dobili potvrđuju da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti o svom akcijskom planu s kojim se prijavila za voditeljicu ERS-a

Na temelju traženih dokumenata, htjeli smo provjeriti je li istinit nalaz iz analize Ministarstva koja je 14. kolovoza 2017. objavljena u Jutarnjem listu, a koja je ukazala na to da se Jasminka Buljan Culej na natječaj za voditeljicu ERS-a prijavila s jednim, a javnosti prezentirala drugi akcijski plan. Naime, na konferenciji za medije 29. svibnja 2017. godine, Buljan Culej je medijima predstavila svoj akcijski plan, eksplicitno istaknuvši da se radi o akcijskom planu koji je izradila u svrhu prijave na natječaj.

Akcijski plan koji je Buljan Culej predstavila medijima (tvrdeći da se radi o planu s kojim se prijavila na natječaj) 29. svibnja 2017. možete u cijelosti pogledati u nastavku.

[scribd id=349769509 key=key-KHBseLegqZofJDJsf4aV mode=scroll]

Akcijski plan Buljan Culej s kojim se ZAPRAVO prijavila na natječaj i koji smo dobili putem zahtjeva na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama, možete pogledati u nastavku.

[scribd id=369838583 key=key-fJ0rYVI3xfRHHzOCi5Tu mode=scroll]

Samo površnim pogledom na oba dokumenta, jasno je da se radi o različitim akcijskim planovima, odnosno da je navod iz interne analize MZO-a objavljene u Jutarnjem listu od 14. kolovoza 2017. točan. Naime, u analizi između ostaloga stoji sljedeće:

Nadalje, uvidom u Akcijski plan s kojim se izabrana voditeljica prijavila na Natječaj, utvrđeno je da isti nije onaj Akcijski plan koji je voditeljica prezentirala javnosti na tiskovnoj konferenciji održanoj 29. svibnja 2017. godine kao plan koji je pripremala isključivo za prijavu na natječajni postupak, a kako ne postoji Izvješće Povjerenstva za odabir, nije jasno koji Akcijski plan je bio predmet procjene Povjerenstva za odabir.

Osim toga, s navedene tiskovne konferencije postoji video zapis koji je snimio naš novinar. Na pitanja novinara o akcijskom planu koji je tada predstavila i dala medijima, Buljan Culej eksplicitno je rekla da se radi o “njenom osobnom akcijskom planu koji je pripreman samo za svrhu javljanja na natječaj i ni za što drugo”.

Jutros smo telefonski razgovarali s Jasminkom Buljan Culej i objasnili joj da smo u posjedu akcijskog plana s kojim se prijavila na natječaj. Podsjetili smo ju i na ono što je rekla na konferenciji za medije. Buljan Culej nas je upitala imamo li mi snimku da je ona to rekla, na što smo joj ukazali da tu snimku imaju svi mediji koji su prisustvovali konferenciji za medije 29. svibnja 2017.

Zamolili smo ju da nam komentira dva različita akcijska plana, onaj s kojim se prijavila na natječaj te drugi koji je prezentirala medijima i za koji je eksplicitno rekla da joj je poslužio za prijavu na natječaj.

– Jedna svrha je akcijski plan za javni natječaj, a druga svrha je press konferencija. Mislim da je ovo dovoljno, doviđenja, rekla nam je Buljan Culej i pozdravila nas u trenutku kada smo joj htjeli postaviti potpitanje.

Originalni akcijski plan Buljan Culej, koji je pomno zatajen, između ostaloga je i prilično nepismen

Istaknimo još jednu zanimljivost akcijskog plana Buljan Culej s kojim se prijavila na natječaj, a zatajila javnosti. Pogledom samo na prvu stranicu dokumenta, iznimno je lako uočiti nekoliko gramatičkih pogrešaka koje je Buljan Culej načinila. Tako, primjerice, piše o ‘kurikalarnim‘ dokumentima, u tri su slučaja promašeni padeži, a najveća senzacija prve stranice nalazi se u započetoj i nedovršenoj rečenici koja doslovno glasi: Slijedom navedenoga

Pogreške u akcijskom planu Buljan Culej s kojim je ‘osvojila’ mandat voditeljice ERS-a

Gore navedene pogreške nalaze se samo na prvoj stranici akcijskoga plana, a njegovim daljnjim iščitavanjem naići ćete na još pravopisnih i gramatičkih grešaka.

Pokazala i da ne poznaje materiju: U akcijskom planu predložila nešto što je već učinjeno za mandata Borisa Jokića

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

Osim pravopisa i gramatike, problematičan je i sam sadržaj akcijskog plana s kojim se Buljan Culej prijavila i na temelju kojeg je izabrana za voditeljicu ERS-a. Primjerice, u planu je predložila da se s uvođenjem novih kurikularnih sadržaja krene bez eksperimentalnog provođenja reforme, tvrdeći kako ne postoji jasno znanstveno utemeljenje prednosti eksperimentalnog pristupa.

Što se tiče mjere izrade predmetnih/modularnih kurikuluma i nacionalnih kurikuluma, predložila je doradu kurikularnih dokumenata na temelju očitovanja pristiglih u stručnoj i javnoj raspravi, iako su dokumenti već odavno bili dorađeni na temelju komentara iz stručne rasprave. U istoj mjeri vezanoj za nacionalne kurikulume, predložila je detaljnu analizu odgovora koje su stručne radne skupine i ERS pod vodstvom Borisa Jokića davali na komentare iz stručne rasprave.

Ivica Puljak jučer je, nakon 247 dana, također dobio traženu natječajnu dokumentaciju

Programe prijavljenih za voditelja ERS-a, osim našeg portala, uz ostalu je natječajnu dokumentaciju zatražio i Ivica Puljak. Kao što smo već pisali, Puljak se na tom natječaju prijavio u kategoriji stručnjaka u STEM području, a zahtjev za pristup životopisima i akcijskim planovima prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a zatražio je još 22. svibnja 2017., kada je tadašnji krnji ERS izabran.

Izdvojeni članak

Nakon 246 dana, Ivica Puljak očekuje da mu MZO sutra dostavi akcijski plan Buljan Culej

25. kolovoza 2017. omogućen mu je djelomičan uvid u dokumentaciju, odnosno samo u dokumentaciju izabranog člana za stručnjaka iz područja prirodoslovlja, inženjerstva i matematike (STEM) – kategorije za koju se i sam Puljak prijavio.

Vezano za akcijske planove i životopise prijavljenih za voditelja ERS-a, iz MZO-a su mu tada rekli da moraju provesti test razmjernosti i javnog interesa. Kako se mjesecima po tom pitanju ništa nije događalo, Puljak je 7. siječnja ove godine poslao novi upit MZO-u i Povjerenici za informiranje, nadajući se kako će barem ona reagirati i poslati tražene informacije, kako bi cijela javnost bila upoznata s događanjima oko natječaja.

Ivici Puljku tijekom jučerašnjeg su dana također dostavljene tražene informacije. Od inicijalnog zahtjeva za informacijama do trenutka kada je konačno ostvario svoje pravo, prošlo je točno 247 dana. Osim akcijskih planova prijavljenih za voditelja ERS-a, dostavljeni su mu i njihovi životopisi. Puljka smo zamolili da nam ustupi životopis tada izabrane voditeljice ERS-a Buljan Culej, što je on i učinio.

Životopis Buljan Culej potvrđuje još neke navode iz interne analize MZO-a

Njezin životopis koji je priložila prijavi na natječaj, potvrđuje još jedan navod iz interne analize MZO-a objavljene u Jutarnjem listu. Naime, Buljan Culej u životopisu navodi da je u školi radila 16 mjeseci. U analizi MZO-a stoji sljedeće:

Radno iskustvo voditeljice navedeno u životopisu ne poklapa se sasvim s ispisom iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Iz životopisa bi proizlazilo da ima 16 mjeseci rada u školi, a iz ispisa je utvrđeno 10 mjeseci.

Spomenimo i treću varijantu njenog radnog iskustva u školi – naime, Buljan Culej je u prošlogodišnjem intervjuu za tjednik Globus kazala da je u školi radila dvije godine. U nastavku možete pogledati životopis Jasminke Buljan Culej koji je priložila prijavi za voditeljicu ERS-a i koji nam je, nakon što ga je zaprimio, ustupio Ivica Puljak.

[scribd id=369840277 key=key-kbyFDpbWxcGIOOlcC9P7 mode=scroll]

Muljanje s uvjetima za ERS: Sumnja na pogodovanje u finalnom natječaju

Istaknimo još neke krucijalne nalaze analize natječaja objavljene u Jutarnjem listu. Tom je analizom utvrđeno da se uvjeti Posebnog stručnog povjerenstva za formiranje tadašnjeg ERS-a razlikuju od konačnih uvjeta objavljenih u javnom natječaju.

Uvjeti koje je formirao PSP

U uvjetima koje je formirao PSP-a, prema analizi, stoji da će MZO predložiti u ERS dva stručnjaka zaposlenika MZO-a, od kojih PSP potom bira jednoga. Osim toga, uvjeti koje je formirao PSP nisu predviđali da se za voditelja ERS-a može javiti i osoba koja je zaposlenik MZO-a.

Uvjeti iz objavljenog natječaja

Ključno, u objavljenom natječaju navedeno je kako se zaposlenici MZO-a prijavljuju putem javnog natječaja, a istim je također određeno da se za voditelja ERS-a može javiti i osoba koja je zaposlenik MZO-a.

Iz objavljene analize u Jutarnjem listu proizlazi da se zaposlenica MZO-a Buljan Culej na natječaj prijavila za voditelja ERS-a i za člana ERS-a iz redova stručnjaka MZO-a. Upravo to baca sumnju na pogodovanje u finalnom natječaju, kako bi na čelo ERS-a mogla zasjesti osoba zaposlena u MZO-u, u ovom slučaju Buljan Culej. Uostalom, problematičan natječaj bio je jedan od razloga ponovljenog obrazovnog prosvjeda 1. lipnja 2017.

Prema analizi, Buljan Culej nije zadovoljavala uvjete natječaja niti u jednoj kategoriji, osim u onoj naknadno i prikladno prekrojenoj

U analizi nadalje stoji da je dokumentacija iz njezine prijave uspoređena s uvjetima koje je voditelj ERS-a trebao ispunjavati sukladno uvjetima koje je odredio PSP, odnosno uvjetima koje su morali ispunjavati kandidati u četiri kategorije. U analizi stoji sljedeće:

U tom smislu, utvrđeno je da voditeljica ERS-a ne ispunjava uvjete natječaja niti pod jednom od navedenih kategorija kandidata pod a) ili b) ili c) ili d), s obzirom da nema dostatno iskustvo u odgoju i obrazovanju kako je to navedeno u uvjetima pod a), kao niti relevantni izbor u znanstveno, odnosno znanstveno-nastavno zvanje, kako je to navedeno u uvjetima pod b), c) i d), odnosno iz same prijave proizlazi kako dokazi o tome nisu dostavljeni. Iz istoga se može zaključiti da se voditeljica ERS-a prijavila kao zaposlenik MZO-a, s obzirom da za voditelja ERS-a, prema natječaju, ispunjava jedino uvjete pod e), a upravo u tom dijelu su uvjeti natječaja različiti od onih koje je utvrdio PSP.

Uvidom u životopis Buljan Culej koji je dostavila prilikom prijave na natječaj, zaista iz ničega ne proizlazi podatak o najmanje desetogodišnjem iskustvu u odgoju i obrazovanju stečenim radom u nastavi ili na radnom mjestu stručnog suradnika ili upravljanjem odgojno-obrazovnim ustanovama (što su uvjeti iz kategorije pod a)). Nije vidljivo niti ima li uvjet iz kategorije b) – stručnjak s nastavničkih studija, odnosno nije vidljiv njen izbor u znanstveno-nastavno zvanje u polju pedagogije, psihologije i metodike niti najmanje 10-godišnje iskustvo stečeno radom u nastavi.

Izdvojeni članak

Objavljen životopis Jasminke Buljan Culej koji ne sliči na sastavak iz 5. razreda osnovne

Iz njezinog životopisa nigdje nije vidljivo niti zadovoljava li uvjet pod c), tj. ima li najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u nastavi i izbor u znanstveno-nastavno zvanje. Također, iz ničega u životopisu ne proizlazi niti izbor u znanstveno zvanje što je jedan od uvjeta u kategoriji d) – znanstvenik iz područja odgoja i obrazovanja.

Iz njezinog je pak životopisa vidljivo da zadovoljava uvjete u e) kategoriji – stručnjak iz Ministarstva, i to one uvjete koji su u finalnom natječaju izmijenjeni u odnosu na uvjete koje je dogovorio PSP. Upravo se u toj kategoriji Buljan Culej javila na natječaj za članicu ERS-a, a potom i za voditeljicu ERS-a, što su joj dozvolili uvjeti raspisanog natječaja – različiti od prethodno dogovorenih uvjeta PSP-a.

Buljan Culej nakon svega napredovala do premijerova PSP-a

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nikada službeno nije objavilo ovu analizu. Sama ministrica Blaženka Divjak medijima je nakon objave analize u Jutarnjem listu rekla kako analiza ne može biti zaključena bez očitovanja tadašnjeg Posebnog stručnog povjerenstva na čelu s Dijanom Vican. Koliko je javnosti poznato, PSP u prošlom sazivu nikada se o toj analizi nije očitovao, a objavljena analiza nikada nije službeno potvrđena i objavljena od strane Ministarstva.

Izdvojeni članak

Blaženka Divjak prosvjedovala je protiv Buljan Culej, a sada će skupa sjediti u klupi na PSP-u

Jasminka Buljan Culej, bez obzira na analizu objavljenu u medijima, krajem prošle godine napredovala je u premijerovo Posebno stručno povjerenstvo, kao članica iz HDZ-ove ‘kvote’. Zanimljivo je primijetiti kako je svim dosadašnjim sjednicama novog PSP-a s premijerom na čelu, nazočio i Ivan Milanović Litre. Milanović Litre bio je član tzv. Povjerenstva za odabir voditelja i članova ERS-a koje je Posebnom stručnom povjerenstvu Dijane Vican predlagalo kandidate za voditelja i članove ERS-a. Milanović Litre tada je bio glavni savjetnik ministra Barišića u MZO-u, a danas je savjetnik u Uredu premijera za obrazovanje.

Plenković se u novom PSP-u okružio ljudima koje u stopu prati sjena ozbiljnih sumnji u krajnju netransparentnost

Premijer Andrej Plenković tako se u novom PSP-u, kojem je zasjeo na čelo, okružio ljudima koje u stopu prati sjena netransparentnosti iz prošlog natječaja za ERS. U tim je uvjetima teško očekivati da će ovoga puta zadatak formiranja novoga ERS-a biti odrađen na zdravijim osnovama. Sudjelovanjem Buljan Culej kao članice u radu PSP-a i sudjelovanjem Milanovića Litre kao premijerova savjetnika za obrazovanje na sjednicama, rad PSP-a time je u začetku kontaminiran netransparentnim repovima koji se uporno vuku iza navedenog tandema.

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

Postavlja se pitanje odgovornosti premijera Plenkovića, kao predsjednika Posebnog stručnog povjerenstva, ali i same ministrice obrazovanja Divjak, Plenkovićeve zamjenice u PSP-u. Naime, ako je premijer bio upoznat s internom analizom MZO-a koja je ukazivala na brojne nepravilnosti, a koje se direktno tiču Buljan Culej i Milanovića Litre, začuđuje zeleno svjetlo koje im je dao za pristup svojem PSP-u.

Prilično je problematičan i ministričin pristanak na sudjelovanje u radu PSP-a u tom sastavu, s obzirom da je interna analiza izrađena upravo u njenom Ministarstvu, za njenoga mandata. Pred Plenkovićem i Divjak otvoreno je pitanje potvrde vjerodostojnosti analize MZO-a, s obzirom na to da dokumenti u čijem smo posjedu ukazuju da je ona – točna.

Jedno je sigurno – na ovakvim se temeljima ne može graditi reforma obrazovanja.

____________________________________________________________________________________

Komentar o ovoj temi pročitajte ovdje:

Komentar: Andrej Plenković mora dati otkaz Blaženki Divjak ili Jasminki Buljan Culej (i još par ljudi)